Žlčníková diéta nielen po operácii. Vhodné potraviny prezradí jedálny lístok
Obsah článku
Žlčníkový záchvat dokáže poriadne prekvapiť, najmä ak ho zažijete po prvýkrát. Prejavy podráždeného žlčníka môžu byť už pocity plnosti, nadúvanie, pálenie záhy a tlak pod pravým rebrom.
Aj keď žlčníkový záchvat zvyčajne po čase ustúpi sám, je natoľko nepríjemný, že každý, kto ho raz zažil, by sa mu v budúcnosti chcel veľkou okľukou vyvarovať. A práve v tom dokáže pomôcť žlčníková diéta.
Pre koho je žlčníková kúra potrebná
Žlčník je orgán, v ktorom sa zhromažďuje žlč potrebná najmä pri trávení tukov. Z ochorení žlčníka ľudí najčastejšie trápia žlčníkové kamene, ktoré dokážu upchať vývod žlčníka a spôsobovať nepríjemnú bolesť. Za ich vznik môže dedičnosť ale aj životný štýl, nezdravé stravovacie návyky, nedostatok vlákniny, množstvo tukov v strave a obezita. Tento zdravotný problém trápi častejšie ženy ako mužov a častejšie sa vyskytuje aj s pribúdajúcim vekom. Prejavuje sa nechutenstvom, plynatosťou, pocitmi na zvracanie a tlakom pod pravým rebrom.
Žlčníková kúra je teda vhodná pre ľudí trpiacich žlčníkovými ochoreniami, ľudí bez žlčníka, ľudí so žlčníkovými kameňmi, ktorí chcú predchádzať nepríjemným žlčníkovým záchvatom, ale aj pre tých, ktorí majú žlčníkové ochorenia v rodine a hľadajú účinnú prevenciu.
Princípy žlčníkovej diéty
Ak patríte medzi ľudí, ktorých trápi žlčník, budete musieť urobiť niekoľko zmien vo svojich stravovacích návykoch. V prvom rade je potrebné obmedziť množstvo tukov v strave a siahať skôr po nízkotučných produktoch a ľahších variáciách potravín. Štiepenie tukov je totiž pre žlčník záťažou a človek s ochorením žlčníka by mal príjem tukov znížiť na polovicu. Znížiť príjem tukov môžete používaním len malého množstva rastlinného oleja a rastlinných margarínov a zmenou spôsobu úpravy pokrmov. Vhodné je varenie, dusenie, varenie v pare aj pečenie v teplovzdušnej rúre. Vyprážanie a fritovanie sú naopak nevhodné.
Stravu je vhodné konzumovať v pravidelných intervaloch a rozdeliť si ju na menšie porcie v 5 – 6 dávkach denne. Podávané jedlo ani nápoje by nemali byť príliš horúce ani studené. Dôležitý je aj pitný režim. Vhodné je piť pravidelne 2 – 2,5 litra vody denne. Z nápojov by ste mali vynechať alkoholické nápoje, sýtené nápoje, kávu a silný čierny čaj. Žlčníková kúra by mala byť vyvážená a bohatá na všetky potrebné živiny, pretože kým niekto ju potrebuje len dočasne, mnohí ju musia dodržiavať už dlhodobo.
Vhodné potraviny
- chudé mäso, hydiny, králik, teľacina, ryby, chudé šunky a salámy
- rastlinné tuky, oleje a margaríny
- vaječné bielky
- nízkotučné mliečne výrobky, polotučné mlieko, acidofilné mlieko a kyslé mliečne nápoje
- celozrné oblininy, ryža, cestoviny, pečivo, ovsené vločky
- ovocie bez šupky a jadierok, kompóty
- zelenina ako mrkva, zemiaky, cvikla
- minerálne vody, džúsy, bylinkové čaje, nealkoholické nápoje, biela káva
Nevhodné potraviny
- tučné mäso, divina, tučné ryby, morské plody, tlačenka, údeniny
- zrejúce syry, smotana, šľahačka, plnotučné mliečne výrobky
- krúpy, kysnuté pečivo, ešte teplé pečivo, lístkové cesto
- dochucovadlá, bujóny, majonéza, konzervované jedlá, ocot
- zelenina, z ktorej nadúva, strukoviny, cesnak, cibuľa, kapusta, reďkovka, huby
- orechy, mak, kokos, hrušky
- sladkosti, čokoláda, chipsy
- káva, alkoholické nápoje, čierny čaj, sýtené nápoje
Skúsenosti so žlčníkovou diétou
Každý prípad je individuálny a preto sa aj skúsenosti so žlčníkovou diétou rôznia. Napríklad kým jednému pacientovi so žlčníkovými kameňmi neprospieva jablko kvôli nadúvaniu, iný zas tvrdí, že práve zelené jablko mu pri záchvatoch pomáha. Toto sú však skutočnosti, ktoré si už musí každý odsledovať sám. Čo však zostáva rovnaké je dodržiavanie hlavných zásad, a to obmedzenie tukov, ťažkých a vyprážaných jedál, ovocia a zeleniny, z ktorých nadúva, a sladkostí.
Účinnosť diéty ale závisí aj od pacientovho stavu. Pacientom s malým počtom menších kameňov, ktorí záchvaty nezažívajú často, väčšinou diéta pomáha a menšie kamene sa dokážu rozpustiť a vyplaviť. No našli sa aj takí, u ktorých diéta nemala na ich záchvaty vplyv, následkom čoho podstúpili operáciu, po ktorej sa cítili výrazne lepšie.
Vzorový jedálniček na 3 dni
Aj pri žlčníkovej kúre môže byť váš jedálniček pestrý a chutný. Ak s diétou začínate a neviete, čo si počas dňa dopriať, prinášame vás vzorový jedálniček na 3 dni.
Deň prvý
- Raňajky: Omeleta z bielok, čerstvá zelenina, pol krajca chleba
- Desiata: Strúhané jablko s mrkvou
- Obed: Quinoa s kuracím mäsom
- Olovrant: Nízkotučný biely jogurt s medom
- Večera: Losos s tekvicovým pyré
Deň druhý
- Raňajky: Pohánková kaša s medom a hrozienkami
- Desiata: Smoothie z banánu, jablka a mrkvy
- Obed: Varená treska so zeleninovým šalátom
- Olovrant: Chlebík s cviklovou nátierkou
- Večera: Kuracie prsia s mrkvovo-zemiakovým pyré
Deň tretí
- Raňajky: Ovsená kaša uvarená v nízkotučnom mlieku s kúskami jablka a škoricou
- Desiata: Ovocný mix z jablka a banánu
- Obed: Morčacie stehno pečené s bylinkami, tarhoňa
- Olovrant: Kefír so sušienkami
- Večera: Zapekaná zelenina s ryžou
3 recepty pre žlčnikárov
Ľanové lievance
Na lievance budeme potrebovať len 1 vajíčko, 3 lyžičky podrvených ľanových semienok, 1/2 prášku do pečiva, vanilkový cukor, škoricu. Všetky ingrediencie zmiešame, ak by sa zmes zdala málo sladká, môžeme dochutiť medom. Lievance opekáme z oboch strán na nízkotučnom margaríne. Podávame s čerstvým ovocím.
Mrkvová polievka
10 nadrobno nakrájaných mrkiev, lyžičku cukru a 2 hrnčeky vody povaríme 20 minút, kým mrkva nezmäkne a následne ju scedíme. Na panvici povaríme 3 lyžice polohrubej múky, čierne korenie, trošku muškátového orechu a 4 hrnčeky nízkotučného mlieka. Varíme, kým zmes nezhustne. Potom do nej pridáme uvarenú mrkvu a v mixéri rozmixujeme na hladkú krémovú polievku. Podávať môžeme s nasekaným petržlenom.
Pečený losos so zemiakmi
Predhrejeme si rúru na 180°C. Medzitým si na papier na pečenie položíme na plátky nakrájaný zemiak, zelené fazuľky alebo inú obľúbenú zeleninu a plátok lososa. Polejeme zmesou olivového oleja, soli, čierneho korenia a posekaného petržlenu. Papier zložíme a okraje založíme, až vznikne balíček. Ten dáme na plech a pečieme 20 minút.
Vianočné menu pre žlčnikára
Aj žlčnikári sa môžu tešiť na vianočné pochúťky, no keďže tradičné slovenské štedrovečerné menu obsahuje množstvo jedál a spôsobov úpravy jedál, ktoré sú pre žlčnikárov nevhodné, toto menu si budú musieť trošku upraviť.
- Ak začínate štedrú večeru oblátkami s medom a cesnakom, pri problémoch so žlčníkom sa cesnaku radšej vyhnite.
- Tí, ktorí obľubujú opekance (bobaľky) s makom, by mohli skúsiť prijateľnejší alternatívu a namiesto maku, ktorý žlčníku neprospieva, použiť tvaroh.
- Kapustnica je síce fantastickou vianočnou polievkou, no obsahuje kyslú kapustu, z ktorej nadúva, klobásy, ktoré sú plné tukov, a huby. Kapustnica sa tým pádom stáva pre žlčnikára dosť rizikovým jedlom, a preto sa ako alternatíva odporúča kurací vývar z kuracieho mäsa, mrkvy, petržlenu, zeleru a korenia.
- V zemiakovom šaláte vymeňte majonézu za nízkotučný biely jogurt, sterilizovaný hrášok a mrkvu môžete vymeniť za mrazenú alternatívu, z vajec použite len bielka a vyvarujte sa cibuli.
- Na štedrovečerný stôl patrí aj ryba, no ak ste zvyknutí na vyprážané filé, tieto Vianoce skúste verenú tresku alebo šťuku či lososa pečeného v papieri na pečenie s troškou masla a bylinkami.
- Koláče a zákusky možno pozmeniť tiež – bielu múku môžete nahradiť celozrnou a cukor medom, stéviou alebo inými prírodnými sladidlami. Vyhnite sa veľkému množstvu oleja a margarínu a siahnite skôr po rastlinných tukoch ako napríklad kokosový olej.
Z nápojov stavte na neperlivé minerálne vody a nesladené bylinné čaje. Vyhnite sa však alkoholu. Nech už si vianočné menu upravíte akokoľvek, pamätajte na striedmosť a aj keď takáto večera láka k prejedaniu, všetko si doprajte s mierou.