Zeler – účinky, zdravotné benefity

V našej kuchyni využívame zeler prevažne v polievkach – má výraznú vôňu a vývaru dodá ten správny šmrnc. No zeler má omnoho širšie využitie. Jeho blahodarné účinky a výbornú chuť si cenili ľudia po stáročia.

Zeler - účinky na zdravie, pestovanie, využitie

Poďme sa spolu pozrieť, v čom tkvie výnimočnosť tejto zeleniny a ako vplýva zeler na naše zdravie.

Zeler nie je len prísadou do polievky

V staroveku predstavoval zeler symbol víťazstva a šťastia, v Egypte sa používal pri náboženských obradoch a rituáloch a už na začiatku stredoveku sa rozšíril aj k nám, do Európy. Najrozšírenejším druhom u nás je zeler buľvový, no dokopy poznáme tri druhy zeleru: zeler voňavý buľvový, zeler voňavý stopkový a zeler voňavý listový.

  • Zeler buľvový sa pestuje práve kvôli svojej buľve. Tá sa najčastejšie využíva v polievkach, no dá sa pochutnať aj na plátkoch čerstvého zeleru, môže sa použiť v šalátoch, nakrájať na hranolčeky a upiecť alebo si z tenučkých plátkov vyrobiť zdravé zelerové hranolčeky. Zeler sa dá sušiť, lisovať a odšťaviť, variť a piecť na mnoho spôsobov a dokonca sa z jeho semien získava aj zelerový olej.
  • Zeler stonkový sa v našich končinách udomácňuje postupne viac a viac. Často je spájaný s chudnutím a zdravím životným štýlom, pretože jeho stonky sa dajú len tak chrumkať počas dňa, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, vody, no minimum kalórií. Stonkový zeler však možno použiť aj v čerstvej či sušenej forme v polievkach, mäsových omáčkach aj šalátoch.
  • Zeler listový je využívaný pomerne málo. Oproti buľvovému sa pestuje pre svoje listy a jeho koreň, buľva, je pomerne malý. Dorastá do výšky pol metra a je plný vitamínu C, B, K a E. Čerstvý alebo sušený sa pridáva do polievok a omáčok alebo slúži na dekorovanie studených mís a pokrmov.

Zdravotné benefity zeleru

  • Posilňuje imunitný systém. Zeler obsahuje množstvo vitamínu C a E a ďalšie antioxidanty, vďaka čomu posilňuje obranyschopnosť a odolnosť voči sezónnym ochoreniam, akými je chrípka. Pri nachladení pomáha zmierniť príznaky a prispieva k rýchlejšej regenerácii.
  • Pomáha pri zahlienení. Je nápomocný aj pri ochoreniach dýchacích ciest – vďaka nemu sa nám podarí rýchlejšie zbaviť hlienu, lepšie ho vykašliavať. Rozpúšťaním hustého hlienu chráni aj sliznicu a pomáha udržiavať zdravé dýchacie cesty.
  • Znižuje cholesterol a krvný tlak. Zeler obsahuje látky, ktoré pomáhajú upraviť hladinu cholesterolu v krvi, zlepšujú jej prietok v cievach, čím podporujú zdravie kardiovaskulárnej sústavy, znižujú krvný tlak a pôsobia preventívne proti ochoreniam srdca a ciev.
  • Podporuje zdravie čriev a trávenia. Zeler obsahuje dostatok vlákniny, čím podporuje zdravé trávenie aj pravidelné vylučovanie. Pomôže aj pri problémoch so zápchou – čerstvá šťava zo zeleru má laxatívne účinky. Zeler dokonca pôsobí preventívne aj pred rakovinou žalúdka a hrubého čreva.
  • Pôsobí ako afrodiziakum. Zeler dokáže pomôcť pri zníženom libide a podporiť mužskú potenciu. Má pozitívne účinky na pohlavnú sústavu a dokáže podporiť plodnosť a pomôcť v snahe o počatie.
  • Znižuje vplyv oxidačného stresu. Množstvo antioxidantov obsiahnutých v zeleri dokáže vplývať pozitívne na ochranu buniek pred následkami pôsobenia voľných radikálov. Bunky ochraňuje pred poškodením a predčasnými príznakmi starnutia.
  • Pôsobí antibakteriálne a antimykoticky. Tieto vlastnosti pomáhajú zbaviť sa v tele zápalov, pomáhajú zlepšiť zdravie kĺbov, ktoré môžu bolieť v dôsledku zápalu a opuchu, pomáhajú pri celkovej regenerácii organizmu a pôsobia preventívne pred vznikom ochorení.
  • Pomáha pri chudnutí. Pri diéte pomôže konzumácia stonkového zeleru, ktorý má minimum kalórií. Zeler tiež znižuje chuť do jedla a pri jeho konzumácie sa znižuje chuť na sladké a mastné jedlá.
  • Upokojuje a bojuje proti nespavosti. Zeler má schopnosť pôsobiť na psychiku a nervovú sústavu, ktorú tlmí a upokojuje, čo je nápomocné pri strese a nervozite. Navyše pomôže pomôcť aj pri problémoch so zaspávaním.

Pestovanie zeleru

Zeler patrí k dvojročným rastlinám a na rozdiel od iných druhov koreňovej zeleniny sa vysieva zo semienka, ktoré je možné zasadiť už vo februári. Vysádza sa v interiéri do debničiek a jeho klíčenie je pomalý proces. Do záhrady sa vysádza aj v máji, potrebuje totiž teplotu nad 15 °C. Zeler je náročný na živiny, potrebuje v pôde dostatok vápnika, prospieva mu hnojenie maštaľným hnojom, vlhkosť a dostatok tepla.

Pestovanie zeleru - výsadba, substrát, stanovište

Buľvový zeler sa zbiera koncom septembra až do októbra a je potrebné dostatočne ho očistiť, inak nám vznikne pleseň. Pestovanie stopkového a listového zeleru je v našich podmienkach náročnejšie – vyžadujú si vlhšie pôdy a viac zrážok, no výsadba a zber si sa vykonávajú v podobnom časovom horizonte, ako pri buľvovom zeleri.

Aké látky zeler obsahuje

  • vitamín A – prospieva najmä zraku a očiam, no vplýva aj na imunitný systém, podporuje reprodukčný systém a priaznivo pôsobí na zdravie a prevenciu proti ochodeniam srdca, obličiek a pľúc
  • vitamíny skupiny B – majú priaznivý vplyv na nervový systém a psychiku človeka, pomáhajú v krvotvorbe a pri metabolizme dôležitých živín, regulujú cholesterol a krvný tlak a prispievajú k zdraviu srdca a ciev
  • vitamín C – sa využíva najmä ako podpora imunitného systému, no je to aj silný antioxidant, ktorý pomáha pri regenerácii a prevencii kardiovaskulárnych ochorení, a pomáha pri zvýšenej fyzickej a psychickej záťaži
  • vitamín E – je silný antioxidant, ktorý zabraňuje príznakom predčasného starnutia, pomáha posilňovať imunitu, podporuje zdravie a krásu vlasov, nechtov a pokožky a podieľa sa na tvorbe svalov a ciev
  • vitamín K – podporuje nervovú sústavu, pomáha zlepšovať kognitívne zručnosti a sústredenie, prispieva k lepšej pamäti, ochrane kostí a srdca pred ochoreniami a dokáže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak
  • draslík – vplýva na nervový systém a psychickú rovnováha, podporuje činnosť srdca a pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam, podporuje aj pohybový aparát a je dôležitý pre celkový metabolizmus živín
  • horčík – priaznivo vplýva na nervový systém, znižuje pocit únavy, pomáha pri bolestiach hlavy a svalových kŕčoch, stabilizuje krvný tlak a pomáha zdraviu kardiovaskulárnej sústavy
  • chróm – sa zvykne používať pri chudnutí, pretože pomáha naštartovať metabolizmus a upraviť hladinu cukru v krvi ale aj zlého cholesterolu; chróm podporuje spaľovanie tukov, dodá energiu a odstráni únavu
  • sodík – je dôležitým minerálom, ktorý zabezpečuje reguláciu tekutín v tele a hladinu pH, podporuje zdravie buniek, nervov a svalov, prináša uvoľnenie, odstraňuje únavu a vnáša vitalitu
  • vápnik – sa nachádza najmä v mlieku a mliečnych výrobkoch a podporuje zdravie kostí, predchádza ochoreniam ako artritída a osteoporóza, prispieva k zdravým svalom, zubom, ďasnám, ale aj pokožke, vlasom a nechtom
  • železo – je dôležité pre krv a tvorbu červených krviniek, vďaka nemu sa organizmus dokáže správne okysličovať, je vitálne a my pociťujeme menej únavy a vyčerpania – ako fyzického, tak aj psychického
  • zinok – ovplyvňuje zdravie a krásu nechtov, pokožky a vlasov, podporuje aj imunitný schopnosť a celkové zdravie človeka, fungovanie pohlavnej sústavy, libido a plodnosť
  • jód – je dôležitý pre niekoľko životných procesov, podporuje tvorbu hormónov a štítnu žľazu, reguluje zlý cholesterol v krvi, prináša psychickú rovnováhu a má priaznivý vplyv na nervovú sústavu
  • éterické oleje – sa nachádzajú v rastlinách a bylinách a majú širokú škálu priaznivých účinkov, používajú sa v aromaterapii a sú známe vďaka upokojujúcemu vplyvu na psychiku
  • flavonoidy – sú látky, ktoré potláčajú zápal, pomáhajú ho liečiť a predchádzať jeho návratu, zbavujú sa aj vírusov a dokážu efektívne bojovať s karcinogénmi, podporujú imunitu a obsahujú antioxidanty
  • kumaríny – dokážu podporiť vstrebávanie vápnika v tele, pôsobia protizápalovo, podporujú zdravie srdca a ciev posilňujú organizmus

Má zeler aj nejaké negatíva?

Zeler môže, podobne ako aj iné druhy zeleniny, v niektorých prípadoch pôsobiť ako alergén a spôsobiť podráždenie pokožky a ďalšie alergické prejavy. Ak po konzumácii zeleru zaznamenáte alergickú reakciu, podľa jej závažnosti by ste sa zeleru mali radšej vyhýbať alebo ho konzumovať až po tepelnej úprave.

Zeler je taktiež vhodné konzumovať najmä z organických fariem, kde sa vyhýbajú používaniu chémie v postrekoch. Zeler je totiž náchylný na mykotické ochorenia, a tak sa zvykne postrekovať, čím sa toxíny dostanú priamo do plodu a rastliny. Nejde len o mykotoxíny, ale aj dusičnany a rôzne druhy pesticídov, ktoré majú na ľudské zdravie nepriaznivý účinok, či už ide o žalúdočné ťažkosti, prejavy kožného podráždenia či iné alergické prejavy.

Konzumácia zeleru v tehotenstve, pri dojčení a u detí

Už v tehotenstve začínajú obavy, čo je vhodné a čo nie je vhodné jesť, aby sme bábätku neublížili, a s príchodom dieťatka tiež hľadáme a vyberáme čo najvhodnejšiu stravu pre naše deti. Ako je to s konzumáciou zeleru v tehotenstve, pri dojčení a u detí?

Konzumácia zeleru v tehotenstve a u detí

V tehotenstve je niekoľko skupín látok, ktorým je dobré sa vyhýbať. Medzi ne patria aj uterotoniká – látky zvyšujúce napätie maternicového svalstva. Keďže zeler je taktiež uterotonikum, je vhodné vyhýbať sa mu, aj zelerovému oleju a zelerovým semienkam. Zeleru sa zvykne vyhýbať aj počas dojčenia, pretože môže spôsobiť alergické reakcie.

Zeler môže byť náročnejšie podávať deťom, práve kvôli jeho silnej aróme. Netreba sa však obávať, zeler obsahuje mnoho látok a živín potrebných pre detský organizmus, má dostatok vlákniny, podporuje ich trávenie a posilňuje imunitný systém. Do stravy detí o môžete „prepašovať“ tým, že ho nastrúhate či rozmixujete a pridáte do polievok, smoothies a ďalších mixovaných pokrmov.

Menej známe využitie zeleru

Okrem klasického využitia prípravy je pre niekoho možno menej známe, že zo zeleru sa dá vyrobiť aj zelerový olej. Zelerový olej sa vyrába procesom studeného lisovania semien zeleru a vzniká tak zaujímavá aromatická pochutina. Zelerový olej je bohatý na flavanoidy, minerály a vitamíny A, B, C a E. Zelerový olej pomáha odvodniť organizmus, zlepšiť trávenie, predchádzať krvným zrazeninám, pôsobiť detoxikačne, podporuje zdravie močového mechúra, svalov, kĺbov a mnoho ďalšieho. Má horkú chuť a je vhodný aj na vonkajšie použitie.

Okrej takéhoto oleja jestvuje aj zelerový éterický olej. Zeler je známy tým, že obsahuje esenciálne oleje, ktoré sa často používajú v aromaterapii a kozmetike. Zelerový éterický olej sa používa v aromalampách, má klasickú zelerovú vôňu a sladkastú arómu. Má antiseptické účinky, podporuje lymfatický systém a funkciu prostaty. Je možné využiť ho aj v kozmetike a pri masážach, kde nielen uvoľňuje svaly a vypína pokožku, ale pôsobí aj ako afrodiziakum.


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Recenzia: Stoptussin kvapky sú výborné na nocRecenzia: Stoptussin kvapky sú výborné na noc

Kvapky Stoptussin patria k obľúbenej klasike aj v našej domácnosti. Pripravili sme pre vás krátku recenziu, ktorá vychádza z viacročných skúseností našej redaktorky. 

Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?

Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.