Propolis a propolisová tinktúra – aké sú ich účinky na zdravie?
Propolis a propolisová tinktúra majú výrazné liečivé účinky. Z čoho sa získavajú? Na čo všetko sa používajú? Čím sa líšia? Všetko potrebné sa dozviete v článku.
Novoročné obdobie je časom, kedy si dávame veľa predsavzatí a motivujeme sa k výkonom na celý rok. Jedno z predsavzatí, ktoré si dal snáď už každý – aspoň raz v živote – je zdravšie žiť, schudnúť, cvičiť, detoxikovať. Ak aj vy chcete schudnúť do plaviek, detoxikovať alebo „len“ byť zdravší, tak tento článok je určený pre vás.
Včelí peľ má veľmi veľa pozitívnych účinkov nielen na naše zdravie, ale aj na našu psychiku. Včelí peľ je považovaný za najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode. Je určený všetkým aktívnym ľuďom, reguluje krvný tlak a cholesterol, odstraňuje únavu, chráni pečeň, obličky a žlčník. Takisto je vynikajúcim prostriedkom v boji proti starnutiu.
Včelí peľ zbierajú včely ako svoju potravu. Zbierajú kvetový peľ aj s nektárom, ktoré na zadných nohách prinesú do úľa. K nám sa dostane od včelárov, ktorí zúžia vchod do úľa natoľko, aby sa časť tejto zmesi o úľ zachytila. Tvar, veľkosť a farba peľu závisia od kvetov, z ktorých peľ pochádza. Vôňu má prevažne kvetinovú, korenistú s nádychom do horkej.
Jedným zo zaujímavých faktov je, že včelí peľ nemôže byť syntetizovaný v chemickom laboratóriu. Aj napriek vysokému počtu chemických analýz je čistý včelí peľ zlúčeninou látok, ktorá ešte stále obsahuje látky, ktoré sa nepodarilo identifikovať. A možno práve to sú tie tajné ingrediencie, ktorý robia včelí peľ takým jedinečným.
185 živín, 22 aminokyseín, 27 minerálnych látok, 100 enzýmov a vitamíny skupiny A,B, C D a E predstavujú zloženie včelieho peľu. Zo skupiny B komplexu obsahuje celú radu B vitamínov ako B1, B2, B5, B6, B12, ale aj B3. V 100 g včelieho peľu je napríklad:
Na porovnanie je odporúčaná denná týchto vitamínov je B1 – 1,4 mg, B2 – 1,6 mg, B6 – 1,8 mg.
Včelí peľ je takisto bohatý na beta karotén a obsahuje ho 20-krát viac ako je v mrkve.
Z minerálnych látok majú zastúpenie draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór a mangán. Takisto obsahuje sacharidy, tuky a enzýmy. Včelí peľ je bohatý na aminokyseliny, najmä tie esenciálne, ktoré si naše telo nevie vytvoriť samo. A zároveň je bohatší na proteíny viac ako akýkoľvek iný živočíšny produkt. Presné nutričné hodnoty včelieho peľu sú, samozrejme, uvedené v popise každého výrobku.
Pri včeľom peli je dôležité spomenúť, že by sa nemal užívať nepretržite. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínov by mohlo prísť k predávkovaniu. Bezpečné je užívať ho v časovom rozpätí 30 až 60 dní podľa potreby. Peľ môžu užívať všetci, nielen chorí ľudia, pretože slúži aj ako prevencia. Včelí peľ je koncentrovaný a odporúčaná dávka je jedna lyžička denne. Včelí peľ je vhodný pre každého, ale pozor by si mali dať alergici. Tí by si mali pred použitím vyskúšať užitie peľu na pokožke a keby pocítli svrbenie alebo začervenanie, tak by ho užívať nemali. Vhodný je takisto pre deti (od troch rokov). Rôzne zdroje sa však líšia v názore, či je alebo nie je vhodný včelí peľ v tehotenstve. Obsahuje alergény a tým pádom je rovnaká otázka aj čo sa týka včelieho peľu počas dojčenia. V tomto prípade bude určite najlepšie poradiť sa s lekárom.
Na začiatku začnite menšími dávkami (jedna čajová lyžička) a potom môžete dávkovanie zvýšiť až na jednu lyžicu denne. Dávkovanie sa odporúča ráno nalačno alebo spolu med s peľom, prípadne zmiešaný s jogurtom. Takisto sa môže zapiť vodou alebo čajom. Ak je peľ v prášku, tak sa môže zapiť, inak sa odporúča rozpustiť v ústach a až potom zhltnúť. Pre deti sa odporúča dávkovanie polovičné alebo štvrtinové. Dôležité pre všetkých však je, že včelí peľ sa nemôže užívať večer alebo na noc. Je to najmä kvôli antioxidačným účinkom a jeho vysokej pomoci pri fyzickej a psychickej aktivite. A na večer sa už telo musí regenerovať.
Odborníci sa vo všeobecnosti zhodujú na užívaní včelieho medu postupne, čiže najskôr menšie dávky a postupne ich zvyšovať. Maximálna denná dávka pre dospelého človeka je 20 gramov denne.
Včelí peľ je vynikajúcim prostriedkom v boji proti starnutiu. Používa sa najmä vnútorne, no na vonkajšie použitie slúži vynikajúco najmä ako pleťová maska. Ako na to? Zmiešajte jednu lyžičku včelieho peľu s čerstvým žĺtkom a aplikujte na tvár a šiju. Po niekoľkých použitiach sú výsledky viditeľné.
Surový peľ by sa mal skladovať v mrazničke pri -4 až -18 stupňoch. Naopak, sušený peľ by sa mal skladovať v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote. Iné zdroje uvádzajú skladovanie v chladničke. Najoptimálnejšie teda bude riadiť sa inštrukciami, ktoré nájdete priamo na balení daného výrobku. Včelí peľ je potrebné chrániť pred slnkom, svetlom a vlhkosťou. Po jednom roku od uskladnenia stráca peľ svoje vlastnosti, preto je ho vhodné do tejto doby spracovať.
Určite ste sa už stretli s pojmom fermentovaný včelí peľ. Čo to teda je? Peľ obsahuje veľmi veľa vzácnych látok. Tieto látky sú však pre ľudský organizmus veľmi ťažko spracovateľné. Na to, aby sa dali peľové zrná stráviť je potrebný proces fermentácie. Je to štiepenie v mede alebo medovej vode.
Aký je proces fermentácie a ako sa získava včelí peľ? Do prevarenej a vychladnutej vody sa primieša med. Keď sa med rozpustí, tak sa prisype peľ. Táto peľová pasta musí tri dni odpočívať v otvorenom pohári. Výsledkom je fermentovaný peľ (peľová kaša), ktorú treba uchovávať v chladničke. Takto spracovaný medový peľ potom užívame podľa vyššie spomenutých návodov.
Včelí peľ nájdete najčastejšie vo forme prášku ako práškový, ale aj ako emulziu. 100 gramov práškového včelieho peľu nájdete už od dvoch eur, čo je ozaj prístupné pre každého. 400 ml emulzie stojí približne 20 eur.
Včelie produkty môžeme všeobecne rozdeliť na priame a nepriame. Medzi priame patrí včelí jed, včelí vosk a materská kašička. Medzi nepriame patrí med, propolis a včelí peľ.
Včelí jed vylučuje jedová žľaza samíc včely medonosnej. Obsahuje rôzne chemické látky a aplikovať sa môže jedine pod dohľadom lekára.
Včelí vosk má podobu voskových šupiniek a vylučovaný je žľaznatým epitelom včiel robotníc. Má širokospektrálne využitie – vo farmácii, kozmetike, v priemysle, v elektrotechnike, ale aj pri textile v módnom priemysle.
Materská kašička je kašovitá hmota smotanovej farby, ktorú vylučujú včely robotnice a kŕmia ňou larvy budúcej včelej matky. Obsahuje veľa zdravých látok, no podlieha rýchlemu rozkladu, preto je dobré konzervovať ju spolu s medom. Veľmi dobré výsledky sú najmä pri liečbe astmy. Z nepriamych produktov včiel je med asi jediný, ktorý netreba predstavovať. Je viacero druhov a člení sa podľa toho, z akého kvetu pochádza. Uplatnenie má najmä v medicíne pri liečbe prechladnutia, chrípke, pri rôznych poraneniach. Je súčasťou kozmetických výrobkov a vo všeobecnosti má veľmi blahodarné účinky.
Propolis je zmesou vosku živíc. Produkujú ho samozrejme včely a používajú ho na tmelenie rôznych trhlín ako ochrana pred vonkajším nepriateľom. Propolis na trhu môžeme nájsť ako tinktúru alebo práškový propolis.
Odpovedať
Odpovedať