Najlepšie tráviace enzýmy v tabletkách na podporu trávenia mlieka a bielkovín
Obsah článku
Tráviace enzýmy majú významnú úlohu v chemickom procese trávenia potravy. Rozkladajú ju na menšie časti, ktoré organizmus dokáže bez problémov vstrebať. Odbúravajú amilázy škrobov, proetázy bielkovín a lipázy tukov. V podstate ide o biologické katalyzátory, ktoré v optimálnom množstve bránia vzniku tráviacich ťažkostí (plynatosť, hnačky a podobne).
Počet tráviacich enzýmov sa môže meniť pod vplyvom rôznych faktorov, ako sú napríklad zmena ročného obdobia, užívanie liekov, zlá životospráva, nadmerná fyzická námaha či prekyslenie organizmu. Vtedy človek spozoruje neustávajúci hlad spojený s nárastom hmotnosti, podráždenosť, únavu, pomalé trávenie, grganie, nadúvanie alebo zápchu.
Obľúbené prípravky na trávenie laktózy
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Laktoleraza | Zobraziť produkt | |
LaktoPlus 18.000 FCC LU ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Laktazan | Zobraziť produkt | |
Enzým na laktózu 9000FCC ✔ VÝBORNÉ RECENZIE | Zobraziť produkt | |
JutaVit Laktáza (enzým 5000 FCC) ✔ RÝCHLY ÚČINOK | Zobraziť produkt |
Funkcia enzýmov na trávenie
Jednotlivé druhy tráviacich enzýmov navzájom spolupracujú, a tak dokážu rozložiť veľké molekuly jedla na aminokyseliny, mastné kyseliny a glukózu. Každý z nich má pritom svoju konkrétnu funkciu, i keď cieľ je spoločný, a to dosiahnuť dobré trávenie, dopriať telu živiny a zaistiť energiu. Na ich správne fungovanie je často potrebná prítomnosť niektorého koenzýmu. Ten môže byť zastúpený v podobe vitamínu A, C, K, no podobné účinky má tiež vápnik, zinok, horčík alebo meď. Tráviace enzýmy sa nachádzajú najmä v surovej strave. Počas varenia a pečenia si môžu zachovať svoje schopnosti, no tie sa vytrácajú pri teplote nad 48ºC.
Preto by mal byť jedálniček pestrý a kombinovaný neupravenou rastlinnou stravou. Vtedy sa produkcia enzýmov nespomaľuje a nedochádza k narušeniu vnútornej rovnováhy organizmu. Pozor na dlho skladovanú zeleninu, množstvo enzýmov v nej klesá. Prísun vitamínov, minerálnych látok a elektrolytov zase zvyšuje ich tvorbu.
Enzýmy na podporu trávenia v tabletách
Obnova zdravia súvisiaca s odstránením tráviacich ťažkostí spočíva najmä v optimalizácii tráviacich enzýmov. Ak ich telo nemá dostatok, je možné ich doplniť nielen prostredníctvom stravy, ale tiež užívaním prípravkov s výťažkami rastlinných a živočíšnych enzýmov. Tabletky sú špeciálne obalené, a tak ich kyselina v žalúdku nerozloží.
Ak vás trápia zdravotné problémy, tzv. enzymoterapia síce nemusí vyliečiť príčinu ťažkostí, no predstavuje účinnú pomocnú liečbu. Enzýmy totiž rozkladajú v tele to, čo je v ňom nadbytočné. Zároveň pomáhajú rýchlejšie hojiť rany a zmierňujú i zápalové ochorenia. Vedľajšie účinky sú skôr výnimkou, no tehotné a dojčiace ženy i ľudia s problémami zrážanlivosti krvi by sa o ich užívaní predsa len mali poradiť s lekárom.
Enzýmy na trávenie mlieka
V súčasnosti sa čoraz častejšie stretávame s tým, že ľudia potrebujú pomoc nielen v oblasti črevnej mikroflóry, ale tiež pri samotnom produkovaní tráviacich enzýmov, ktorých hlavným producentom je pankreas. Nedostatok enzýmu laktáza napríklad spôsobí, že sa dostavia nežiaduce účinky pri konzumovaní mliečnych výrobkov.
Ak stravu doplníte o konkrétny tráviaci enzým, tieto príznaky môžete minimálne zmierniť.
Obľúbené prípravky na trávenie laktózy
Názov
Hodnotenie
Detail
Laktoleraza Zobraziť produkt LaktoPlus 18.000 FCC LU ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt Laktazan Zobraziť produkt Enzým na laktózu 9000FCC ✔ VÝBORNÉ RECENZIE Zobraziť produkt JutaVit Laktáza (enzým 5000 FCC) ✔ RÝCHLY ÚČINOK Zobraziť produkt
Vďaka nim bude mliečna potrava ľahšie stráviteľná.
Enzým na trávenie bielkovín
Trávenie bielkovín podporia i ✅ tráviace enzýmy od WebberNaturals a výživové doplnky, ktoré obsahujú enzýmy štiepiace bielkoviny. Ich stručný prehľad nájdete i v nasledovnom zozname. Lekárnici vám taktiež ochotne poradia.
Prehľad základných tráviacich enzýmov
- Amyláza – štiepi škrob, uhľohydráty a cukry
- Proetáza – štiepi bielkoviny na peptidy a aminokyseliny
- Lipáza – štiepi tuky a oleje na mastné kyseliny a glycerol pre lepšiu absorpciu v čreve
- Laktáza – štiepi laktózu (mliečny cukor)
- Celuláza – štiepi vlákninu (telo ho samo nedokáže vytvoriť)
- Maltáza – štiepi maltózu na glukózu kvôli energii
- Sacharáza – štiepi trstinový a repný cukor
- Legumáza – štiepi strukoviny
- Trypsín – štiepenie a vstrebávanie bielkovín z tenkého čreva
- Bromelaín – štiepi bielkoviny (získava sa z ananásu)
- Papaín – štiepi bielkoviny na oligopeptidy a aminokyseliny (získava sa z papájy)
- Pankreatín – štiepi tuky a odstraňuje nestrávené látky (získava sa z pankreasu ošípaných)
- Pepsín – štiepi bielkoviny na peptidy