Škorica ako liek na hnačku, ale aj na chudnutie, vlasy, pleť aj celulitídu
Obsah článku
Vedeli ste, že škorica má liečivé účinky? Áno, táto voňavá a chutná prísada, ktorá sa používa najmä na pečenie alebo výrobu cukru, je v skutočnosti aj veľmi silným prírodným antibiotikom.
V článku vám vysvetlíme, čo lieči škorica, aké sú jej účinky na ľudský organizmus a taktiež vám odporučíme dva vybrané produkty.
Obľúbené produkty s obsahom škorice
Názov
Hodnotenie
Detail
Wolfberry Škorica cejlónska BIO 50 g Zobraziť produkt DIAskor MPX 60 ks ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt Fyto Eudiaben so škoricou Zobraziť produkt UniLakt škorica 450 tbl. ✔ RÝCHLY ÚČINOK Zobraziť produkt Najtelo Cejlónska škorica mletá 100 g ✔ VÝBORNÉ RECENZIE Zobraziť produkt
Škorica – jej charakteristika a história
Škorica je aromatická korenina, o ktorej sa dočítate, že má liečivé účinky na rôzne časti ľudského organizmu, no zároveň nájdete aj informácie o tom, že pri prehnanom užívaní je škodlivá, ba až nebezpečná. Škorica bola známa už pred viac ako 4000 rokmi a v stredoveku bola po čiernom korení najrozšírenejšou koreninou vôbec.
Škorica sa vyrába z vnútornej vrsty kôry škoricovníka, čo je pomerne náročný postup vyžadujúci si veľkú zručnosť. Nebudeme vás zaťažovať konkrétnymi pracovnými postupmi – dôležité pre vás je, že škoricu si môžete kúpiť buď vo forme prášku (mletú), alebo ako zvitky. Zvitky vydržia dlhšie a môžete ich napríklad strúhať, mletá škorica má zase silnejšiu arómu.
Cejlónska (pravá) a čínska (nepravá) škorica
Škorica sa ďalej delí na dve podkategórie. Cejlónska (C. Verum) pochádza zo Srí Lanky, Madagaskaru, Indie alebo Brazílie či Karibiku. Vyznačuje sa tým, že je svetlejšia, jemnejšia a má menej trpkú chuť.
Čínska (C. Cassia) pochádza z Číny a juhovýchodnej Ázie. Je zase tmavšia, silnejšia a vyrába sa z nej väčšina škoricových produktov, ktoré sa predávajú v obchodoch. Obe alternatívy sú si príbuzné a rozdiely v ich zložení sú len minimálne.
Čo sa týka vplyvu na zdravie, tak oba druhy majú svoje výhody – čínska škorica dokáže regulovať hladinu cukru v krvi, no na druhej strane obsahuje zvýšené hodnoty kumarínu – látky, ktorej prílišná konzumácia môže byť nebezpečná. O tom si povieme v ďalších fázach nášho článku. Cejlónska škorica podľa testov vyzerá bezpečnejšie, no je nutné dodať, že štúdie o vplyve na zdravie sú pomerne nejasné.
Čo je kumarín?
Množstvo kumarínu v potravinách je riadne kontrolované a obmedzované, pretože nadmerná konzumácia môže viesť až k poškodeniu pečene. Pri bežných produktoch problémy s kumarínom nebývajú, avšak pri hotových produktoch a pravidelnom príjme škorice môže vaša pečeň spolu s obličkami trpieť.
Množstvo kumarínu môžete znížiť veľmi jednoduchým trikom. Škoricu v papierovom filtri na kávu prelejte vriacou vodou. Zložka redukujúca hladinu cukru v krvi cez vodu pretečie, no kumarín je nerozpustný, a preto v nej ostane. V špecializovaných obchodoch nájdete škoricové extrakty, z ktorých už bol kumarín odstránený.
Účinky škorice
Škorica je silné prírodné antibiotikum, ktoré má protizápalové účinky a pozitívne pôsobí na ľudskú imunitu. Dokáže znižovať hladinu cukru a k tomu aj podporuje účinky inzulínu. Takisto má vplyv na kardiovaskulárny systém – znižuje krvný tlak, zrážanlivosť krvi a spevňuje cievne steny.
Škorica je antioxidant, účinný proti baktériám a plesniam, je to tiež relaxačný prostriedok, uvoľňuje črevné plyny a taktiež podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov. Je to skutočne univerzálny pomocník.
Užívanie a dávkovanie
Prehnaná konzumácia škorice môže viesť k nepríjemným problémom s pečeňou či obličkami. Odporúčané denné množstvo pre dospelého zdravého človeka závisí od typu škorice. Pri čínskej škorici je to 1 čajová lyžička, pri cejlónskej je to cca 2,5 čajovej lyžičky. Je to kvôli tomu, že cejlónska škorica obsahuje až 63x menej kumarínu.
Škoricu môžete do tela prijímať pomocou kapsúl/tabliet – v takýchto prípadoch je dávkovanie jednoduché, keďže sa riadite návodom v obale alebo pokynmi lekárnika. Ďalej si škoricu môžete dávať do jedla – približne 1 či 2x denne podľa odporúčaného denného príjmu.
Ak si varíte čaj, tak na 1 liter vriacej vody použite 2 mierne kopcovité lyžičky mletej škorice. Čaj nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, preceďte ho a podľa chuti môžete pridať 2 lyžičky medu alebo trochu citrónovej šťavy. Optimálne sú 1 alebo 2 šálky denne.
Odporúčané produkty
Na základe dobrých užívateľských recenzií a prijateľnej ceny pre každého sme si pre vás vybrali 2 konkrétne produkty, ktoré by vás mohli osloviť a pomôcť vám s rôznymi ochoreniami.
Zhrnutie
Škorica má mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus – pomáha najmä s krvným obehom alebo hladinou cukru v krvi. Okrem toho je prírodné antibiotikum, ktoré je účinné proti baktériám, plesniam a vírusom. Je potrebné ustrážiť si správne dávkovanie a hlavne hladinu kumarínu, ktorý môže spôsobiť veľmi nepríjemne starosti.
Obľúbené produkty s obsahom škorice
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Wolfberry Škorica cejlónska BIO 50 g | Zobraziť produkt | |
DIAskor MPX 60 ks ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Fyto Eudiaben so škoricou | Zobraziť produkt | |
UniLakt škorica 450 tbl. ✔ RÝCHLY ÚČINOK | Zobraziť produkt | |
Najtelo Cejlónska škorica mletá 100 g ✔ VÝBORNÉ RECENZIE | Zobraziť produkt |
Odpovedať