Elena Svobodová: Stravovací plán bude perfektný len pre toho, komu bol zostavený

Individuálny jedálniček nie je to isté čo diéta. Môže vám pomôcť schudnúť, má tiež vplyv na vaše zdravie. Význam má však len pre toho, pre koho je určený, keďže každý má individuálne požiadavky na výživu.

Banánový chlieb

S výživovou poradkyňou Elenou Svobodovou sme sa rozprávali o rôznych aspektoch jej práce – o tom, prečo je výhodné mať individuálny jedálniček, čo je pri úprave stravy najdôležitejšie a akým spôsobom na jendotlivých jedálničkoch pracuje.

Čo všetko je úlohou výživového poradcu?

Rozsah úloh výživového poradcu je široký. Na základe informácií poskytnutých od klienta je na začiatku dôležité posúdiť jeho zdravotný stav a dané fakty pri práci s klientom zohľadniť. Zistiť, aké sú momentálne stravovacie návyky a preferencie klienta a tieto (v rámci možností) pri prípadnom zostavovaní stravovacieho plánu brať do úvahy, rovnako ako je potrebné brať ohľad na finančné, časové a pracovné možnosti dotyčného človeka. Samotné nastavenie ďalšieho postupu do veľkej miery závisí práve od klientových zvyklostí, takže spolupráci by mala predchádzať aj ich analýza, ktorá poukáže na chyby, ktoré klient robí a ktoré vedú k tomu, že výsledky neprichádzajú.

Zdravé jedlo vrámci individuálneho jedálnička

Je dobré, ak poradca v rámci spolupráce s klientom dokáže aj v oblasti výživy edukovať. To znamená, nielen odovzdať hotový plán, ale aj vysvetliť, prečo som postupoval daným spôsobom, prečo som vybral potraviny, ktoré som vybral, ako plán do budúcna obmieňať, ako si vyberať potraviny, ale aj kde nakupovať. Tu je, samozrejme, potrebný záujem na obidvoch stranách. Vysvetliť klientovi, že (asi najčastejší problém) zníženie telesnej hmotnosti by nemalo byť jeho jedinou motiváciou, rovnako podstatný je fakt, že stravovanie do veľkej miery ovplyvňuje kvalitu nášho života a naše zdravie. No a v neposlednom rade, možno najdôležitejšou úlohou poradcu je neustále sa v oblasti výživy vzdelávať a sledovať najnovšie výskumy a štúdie, ktoré prebiehajú.

Akým spôsobom pracujete na jednotlivých jedálničkoch? Predsa len je každý človek iný.

Začiatku spolupráce vždy predchádza konzultácia. Preferujem osobnú, pokiaľ nie je možné sa stretnúť, využijeme skypový hovor. Niekoľkokrát som zostavovala stravovací plán pre človeka, ktorého som nikdy nevidela ani nepočula, a nie je to spôsob práce, ktorý ma oslovuje a ktorý je pre mňa príjemný. Dôležité sú obojstranné sympatie a dôvera. Na základe poskytnutých podkladov vypracujem analýzu stravovacích návykov, v ktorej zhodnotím chyby, ktoré klient robí a zároveň navrhnem nápravu. Výsledky analýzy, podklady z konzultácie a z nutričného dotazníka, ako aj dáta z merania bioimpedančným prístrojom potom použijem ako základ pre nastavenie stravovacieho plánu. Hotový plán klient dostáva e-mailom alebo pri osobnom stretnutí. Ďalší postup už väčšinou závisí od samotného klienta. Niektorí potrebujú podporu väčšiu a častejšiu, a preto komunikujeme (najmä spočiatku) takmer na dennej báze. Niektorí povedia, že im je všetko jasné a ozvú sa, keď budú mať potrebu. Nájdu sa aj takí, ktorých musím „terorizovať“, aby som zistila, ako sa im darí :-) A nechýbajú takí, ktorí sa stravovať naučili, fungujú dobre, sú spokojní a ozývajú sa čas od času len aby dali vedieť, ako sa im darí v súkromí :-)

Quinoa s jablkami a tvarohom

Prečo je výhodné mať individuálny jedálniček?

Na potrebu stravy vplýva množstvo faktorov. Ovplyvňujú ju gény, prostredie v ktorom žijeme, fyzický a zdravotný stav, pracovné podmienky, psychická záťaž, športové aktivity. Jednoducho, sme individuálne bytosti, s individuálnymi životmi, a preto máme individuálne požiadavky na výživu. Nech je stravovací plán zostavený akokoľvek dôkladne a dokonale – bude perfektný len pre toho, komu bol zostavený.

Je individuálny jedálniček to isté, čo diéta? Treba ho dodržiavať trvalo?

Diéta je v podstate stravovací režim, pri ktorom je riadený príjem jedla a tekutín tak, aby bol dosiahnutý určitý cieľ. Je potrebné rozlíšiť diétu, ktorá je nastavená s ohľadom na zdravotný stav pacienta a má podporiť liečbu ochorenia a diétu za účelom redukcie hmotnosti. V dnešnej dobe na nás útočí také množstvo rozličných diét, ktoré sľubujú úbytok telesnej hmotnosti, že človek, ktorý nie je spokojný s účinkami jednej, má stále na výber zo sto ďalších. A ono ich je takéto množstvo aj potreba. Diéta totiž vždy ostane diétou. Zo stravy sú vyradené určité potraviny, zložky (často dôležité, až nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu), čo vedie zväčša k rýchlemu úbytku kilogramov. Takýto režim však nie je možné dodržiavať dlhodobo a skôr či neskôr (niekedy po dosiahnutí cieľa, niekedy ešte pred ním) sa človek vráti ku svojim pôvodným návykom. Organizmus, ktorý je v šoku z prežitého strádania, stratené kilogramy rýchlo naberá späť – hovorím o dobre známom jojo efekte.

Brokolicové karí

Jedálniček je v podstate zostavovaný ako plán stravovania na určité obdobie. Avšak – tu by som sa vrátila k už spomínanej edukácii klienta, ktorú som spomínala na začiatku, a ktorá je veľmi dôležitou súčasťou práce poradcu. Mojím cieľom nie je nastaviť klientovi taký režim, ktorý s ťažkosťami vydrží dodržiavať dané dva týždne, a potom sa vráti k pôvodným zvyklostiam. Nechcem si „vyrábať“ zákazníkov, ktorí budú na mojej pomoci závislí niekoľko rokov, alebo do konca života. Klient sa odo mňa dozvie, aké chyby v stravovaní robil a aké sú ich následky. Naučím ho, aké množstvá stravy sú preňho optimálne, do koľkých denných jedál je potrebné si príjem rozdeliť, ako si zosúladiť stravovanie s pracovným a športovým režimom, ako si recepty, ktoré dostal odo mňa, upraviť podľa dostupnosti surovín a obmeniť, aby nemal pocit stereotypu. Stravovací plán sa vždy snažím maximálne prispôsobiť zvyklostiam človeka, pre ktorého je nastavovaný. Napríklad, človeku, ktorý je navyknutý na bežné slovenské jedlá, nenavrhnem plán, v ktorom na obed bude šalát s quinoou a baklažánové lasagne. Takéto jedlo sa vyskytne skôr výnimočne, pre „rozšírenie obzorov“, ale klienta budem chcieť naučiť zdravšiu úpravu jedál, na ktoré je zvyknutý. Len takto mám istotu, že nastavený plán o dva týždne neskončí v koši.

Prichádzajú za vami klienti najmä s tým, že chcú schudnúť? Spolupracujete v takom prípade aj s osobným trénerom?

Určite je väčšina klientov z radu tých, ktorí potrebujú schudnúť, ale nezriedka príde klient, ktorý sa chce „len“ začať stravovať zdravšie. So svojou váhou je spokojný, ale cíti, že to úplne nie je ono a je stratený v množstve informácií, ktoré si dnes vieme na internete dohľadať v podstate o akejkoľvek potravine. Alebo má málo energie, prípadne je často chorý. (Nielen) ľuďom, ktorí potrebujú schudnúť, potom samozrejme odporúčam zaradenie športu do denného režimu (pre rýchlejší úbytok hmotnosti, ale aj množstvo ďalších benefitov, ktoré fyzická aktivita ponúka), ideálne s využitím trénera minimálne v začiatkoch, kedy sa ľahko získavajú nesprávne návyky. V minulosti som trénerské služby ponúkala aj ja sama, čo už z časových dôvodov nezvládam. Vzhľadom na to, že ma oslovujú ľudia nielen z rôznych častí Bratislavy, ale aj Slovenska či Slováci žijúci v zahraničí, nie som však schopná spolupracovať s nikým konkrétnym.

Plnená paprika a kaša s čerešňami

Čo všetko vplýva na hmotnosť človeka? Nie vždy je hmotnosť len výsledkom stravy.

Počas života človeka nastávajú určité obdobia, ktoré riziko vzniku nadváhy a obezity pravdepodobne významne zvyšujú. Prenatálne obdobie, kedy matka svojím spôsobom stravovania počas tehotenstva, a dokonca pred ním, ovplyvňuje budúce stravovacie návyky dieťaťa, obdobie dospievania, u žien tehotenstvo a doba nastávajúca po ňom, obdobie klimaktéria, ktoré predstavujú veľké zmeny vo fungovaní organizmu. Gény taktiež zohrávajú svoju úlohu – ak sú obézni obidvaja rodičia, je predpoklad až 80 %, že bude obézne aj ich potomstvo. Nedostatok spánku zvyšuje príjem potravy, a tak môže zapríčiniť zvyšovanie telesnej hmotnosti. Stres či choroba spôsobujú, že organizmus ako zdroj energie využíva svaly namiesto zdrojov energie, ktorými sú za normálnych okolností sacharidy a tuky. Dôležitá je, samozrejme, aj fyzická aktivita, svoju úlohu zohrávajú hormóny, niektoré liečivá, zabudnúť nesmieme ani na tekuté kalórie, ktoré veľa ľudí, dokonca zdatných v otázkach stravovania, ako významný zdroj energie ignoruje.

Čo je podľa vás pri úprave stravy najdôležitejšie?

Asi by som odpovedala veľmi stručne, že hlava. Správne nastavenie je kľúčové, aby bol efekt trvalý.

Ďakujeme pekne za rozhovor. Máte záujem o individuálny jedálniček? Elenu Svobodovú môžete kontaktovať na jej web stránke. Svoje skúsenosti a prípadne otázky nám napíšte do komentárov pod článkom. Radi vám ich zodpovieme.


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Komentáre

Dominka 11. Mar. 2019
asi pred 10. rokmi sme si spolu s manzelom dali vypracovat takyto jedalnicek na mieru a obaja sme boli velmi spokojni. V tej dobe to stalo strasne vela penazi, pretoze taketo sluzby este neboli velmi popularne. Vyhodou je, ze sa k jedalnicku viete vratit prakticky kedykolvek.
Dodnes po nom siahnem, ked chcem trochu zhodit. Moj muz ma tu vyhodu, ze ak do upravy stravovania zapoji aj trochu cvicenia, tak ma hned kila dole, u zien to bohuzial takto jednoducho nefunguje - chudneme dlhsie a ked skoncime, kila su spat uz po par mesiacoch.. Netreba sa vsak nechat odradit a treba to skusit, dnes su ceny ovela priaznivejsie a vyzivovemu poradenstvu sa venuju prakticky v kazdom vacsom meste (alebo aj online).

Odpovedať

Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Fonendoskop je pri práci v zdravotníctve nevyhnutný – uvedomuje si to už aj študent strednej zdravotníckej školyFonendoskop je pri práci v zdravotníctve nevyhnutný – uvedomuje si to už aj študent strednej zdravotníckej školy

Práca v zdravotníctve je na Slovensku často podceňovaná. Vyspovedala som študenta Patrika Toneisera, prečo sa dal práve na túto cestu, ale aj to, aké pomôcky sú najdôležitejšie.

O motivačných bambusových kefkách a starostlivosti o ne porozprával Patrik Jakš z MobakeO motivačných bambusových kefkách a starostlivosti o ne porozprával Patrik Jakš z Mobake

Tinka Karmažín: Variť pre deti a motivovať ich v strave je snáď vysoká škola životaTinka Karmažín: Variť pre deti a motivovať ich v strave je snáď vysoká škola života

Tinka Karmažín sa venuje vareniu, pečeniu i zaváraniu a o svoje rodinné recepty sa delí vo svojich knihách i na webstránke. Porozprávali sme sa s ňou o tom, ako sa k vareniu dostala, ako...