Tinka Karmažín: Variť pre deti a motivovať ich v strave je snáď vysoká škola života

Deti a zdravá strava. Touto témou sa zaoberá mnoho mamičiek, ktorých potomkovia odmietajú jesť zeleninu i ovocie a uprednostňujú skôr nezdravú stravu. Naučiť jesť dieťa zdravo je výzva, ktorá sa však dá zdolať.

Tinka Karmažín

Tinka Karmažín nám porozprávala o tom, ako sa k vareniu dostala, ako tvorí nové recepty i o tom, ako motivovať dieťa, aby si jedlo obľúbilo čo najskôr.

Ako ste sa k vareniu a pečeniu dostali?

Varenie bolo vždy mojou vášňou. Odmalička som vzhliadala ku kuchyni mojej maminky. Bola takou modernou maminkou s triezvym pohľadom na svet. Celý život ma viedla stravou k tomu jesť vyvážene, ľahko, zdravo, používať lokálne ingrediencie. Proste z mála vyčarovať veľa. Vedieť navariť tak, aby si aj dieťa, aj „ocko aj mamička“ pochutili. Ten pocit tepla domova, ktorý vie vytvoriť jedlom len žena, vo mne zostal navždy. A rozvinul sa pri mojom manželovi, keď som sa mu chcela zapáčiť tým, že moja kuchyňa je lepšia ako mamičkina :-) Bola to pre mňa ťažká výzva, ale ustála som to. Zobral si ma a moje recepty a varenie sa naplno pri ňom a neskôr pri našom synčekovi rozvinuli a zafungovali.

Variť pre deti a navyše aj zdravo nie je vždy jednoduché, deti totiž zvyčajne neskúšajú rady nové jedlá a chute. Ako sa dá dosiahnuť, aby ich rodič naučil žiť zdravo?

Variť pre deti, motivovať ich v strave a najmä ustáť tlaky okolia je snáď vysoká škola života. Prešla som si ňou s mojím synčekom a cez moju stránku sa snažím posúvať moje skúsenosti a motivovať ostatné maminky v tom, ako sa to dá zvládnuť. Nie je to pre mňa novodobý trend, som dieťa, ktoré vyrastalo na zdravých sladkostiach.
Moja maminka na to vždy dbala. Preto sa túto výchovu a vlastne aj moju životnú cestu snažím odovzdávať aj ďalej a povzbudzovať aj iných. Táto cesta je síce náročnejšia, ale ktorá dôležitá nie je?

Tinka pri tvorení v kuchyni

V dnešnej dobe nekvalitných potravín je obzvlášť dôležité, aké stavebné základy našim deťom vštepíme, také si so sebou ponesú celý život. Nech si už prejdú v živote čímkoľvek, to, čo budú vidieť doma, v nich zostane. Existuje jedno veľmi pekné príslovie, na ktoré som vo výchove musela sama dozrieť: „Deti netreba veľmi vychovávať. Stačí pekne žiť a dieťa sa pridá.“ Myslím, že toto platí aj v strave. Čo vidí dieťa, že je rodič, to žiada aj ono samo. Ak nie na začiatku, tak postupom času táto teória výborne funguje aj v praxi. Treba byť trpezlivý. A to, ako ich „presvedčiť“, ako papať „bojovníkov“ zeleninku a ovocie, pravidelne uverejňujem na mojej FB stránke, webe aj v mojich rodinných knihách. Potešujúca správa je, že sa to dá a naozaj to funguje. A spätná väzba od mamičiek, ako moje recepty chutia aj nejedákom, že si pýtajú duple z mojich jedál a ako deti rady listujú v mojich knihých, je pre mňa tým najväčším zadosťučinením.

Je príprava nových receptov z väčšej miery o skúšaní, alebo sa v nich prevažne odrážajú vaše dlhoročné skúsenosti s varením?

Nové recepty vymýšľam denne, mám ten dar, že podnety mi chodia samy do hlavy a tú chuť kombinácie cítim na jazyku skôr, ako to stihnem vôbec zrealizovať a zapísať na papier :-) Samozrejme, moje recepty sa odrážajú od kuchyne mojej maminky a babinky, na ktorej som vyrástla. Ale šperkujem ich na svoje chute a chute mojej rodiny aj priateľov. Milujem tradičnú slovenskú kuchyňu a vždy sa ju snažím ozdraviť, urobiť ju výživnou a zamaskovať zeleninu do každej jednej zložky jedla najviac ako sa dá. Som presvedčená, že zelenina je to „živé“, vďaka ktorému máme v tele vyvážený pomer vitamínov, minerálov, stopových prvok aj vlákniny.

Tinka Karmažín so svojimi knihami rodinných receptov

Rada experimentujem a vnášam do môjho varenia recepty, ktoré sú vyslovene pôžitkárske. Pohľad na mojich, ktorí sa rozplývajú blahom a zrazu za stolom všetko stíchne, to je pre mňa tá pravá motivácia, vďaka ktorej to robím stále zas a znova. A ak sa mi to podarí navyše zdravo, chutne, rýchlo a vyvážene, napĺňa ma to šťastím a spokojnosťou. A úprimne, aj ja sama sa rada dobre najem. Varenie je každodenná povinnosť nás všetkých. Moje recepty sú o tom nevnímať varenie a pečenie ako povinnosť, práve naopak, premeniť ich na každodennú radosť pre seba aj svojich blízkych. 

Kombinovať jednotlivé potraviny, bylinky a koreniny s ľahkosťou nedokáže každý. Dá sa to naučiť?

Je to naozaj dar z nebies a ja som za tento dar nesmierne vďačná. Osobne ďakujem Bohu za tento dar vnímania, cítenia, kombinácie. Denne mi chodia do hlavy recepty samy od seba, často ich nestíham ani realizovať. Moja stránka Tinkine recepty ma osobne veľa naučila. Najmä pokore, sebareflexii a osobnému vzdelávaniu. Myslím, že ak človek naozaj chce, tak sa zo života naučí naozaj to, čo potrebuje. Každý máme cit pre iné a som presvedčená, že sa dokážeme navzájom inšpirovať. Kombinovať a dochucovať jedlo sa dá naučiť, a preto moje poznatky odovzdávam ľuďom na mojej stránke. Som šťastná za dnešnú dobu, v ktorej ľudia myslia viac lokálne a obracajú sa na lokálnych výrobcov. Veľmi rada ich podporujem, pretože mám pocit, že sa vraciame k dobe našich predkov. Myslieť viac lokálne a sezónne je to, čo nás opäť môže vrátiť z konzumnej doby naspäť tam, kde sme boli. Kde môžeme tak trochu zastaviť čas a opäť veriť v hodnoty, remeslá, ľudskosť, lásku a tomu učiť aj naše deti.

Vy nielen varíte a pečiete, ale aj zavárate a venujete sa budovaniu imunity. Ktorá z týchto činnosti je vášmu srdcu najbližšia?

Všetky tieto činnosti sú pre mňa rovnako dôležité, pretože ich žijem. Moja stránka je vlastne môj život, s radosťami, starosťami, dieťaťom, rodinou, povinnosťami, chorobami aj snahou dať mojim niečo navyše, niečo lepšie. Ideálne celoročne. Niekedy sa mi v tom darí viac, inokedy menej, často si varím, pečiem, zaváram sama. Myslím, že takto to robia všetky ženy, ktoré sú na mojej stránke. Často sa od nich ja sama učím, ako robiť veci lepšie, kvalitnejšie, zdravšie. Sú však chvíle, kedy to nestíham, som tiež len človek a vtedy som šťastná, ak môžem zohnať kvalitný zdravý výrobok za dostupnú cenu. S takým výrobkom sa rada na mojej stránke podelím aj s ostatnými v mojom nákupnom okienku.

Tinka v obklopení byliniek

Čo sa týka imunity, pre mňa je základom imunity strava, strava a strava. Dôležitým faktorom v imunite je aj rodinné zázemie, porozumenie a láska. A potom sú to doplnky z prírody. Ak ich človek vie kombinovať, pôsobia priam zázračne. Naše babky to kedysi vedeli a teraz sa to zrazu akosi vytráca. Preto sa snažím venovať tejto téme byliniek a prírodného liečenia často a venovala som jej priestor aj v mojich knihách. Ako budovať imunitu denne stravou od malých bábätiek, ako na prvé príkrmy a taktiež ako liečiť deti prírodnou cestou. Toto všetko som obsiahla v mojej knihe Tinkine rodinné recepty 1. Nie som extrémna, vždy sa snažím voliť zlatú strednú cestu alebo aspoň menšie zlo. Keď môžem, vždy je u mňa prioritná príroda, dokážem tak eliminovať chémiu. Ak však nie je iná možnosť, dieťa netreba nechať trápiť a lieky sú isto na mieste.

Mnoho mamičiek sa pýta, ako naučiť dieťa jesť zeleninu. Je dôležité aj to, ako pokrm naservírujete?

Samozrejme, servírovanie je dôležité. Ideálne, ak ho dokážeme pripraviť hravou a zábavnou formou. Pre mňa sú však dôležitejšie iné faktory. Najzákladnejším a najpodstatnejším je, že ťažko dieťa učiť milovať zeleninu a ovocie, keď to nevidí jesť rodičov. Nie vždy to platí na prvýkrát, je to cesta, ale je efektívna a prináša výsledky. Rovnako dôležitá je konverzácia, vysvetlovať stále a opakovane, prečo je tá a tá zeleninka dobrá. Zeleninka je kamarát, bojovník, pomôže, aby narástol, bol zdravý a silný. Ďalšia kapitola je aj kamuflovanie. Môj malý nechcel dať jeden čas lečo ani do úst. Nedala som sa odradiť, tak som lečo mixla, vhodila kus masla, bylinky, uvarila cestoviny a mal takú parádnu omáčku, že si vypýtal aj dupľu a dokonca vylízal tanier. Aj tu je dôležitá komunikácia. Po zjedení sa ho spýtať, či mu chutilo, a potom mu povedať, že vidíš a to bolo to lečo. Ja som sa ho pýtala vždy, čo mu chutilo, čo nie. Rozprávala som sa s ním otvorene, neklamala som, proste ako s dospelým, a to veľmi fungovalo.

Naučiť dieťa jesť zdravo je dlhá cesta

Pýtala som sa, čo mu vadilo v jedle a ako by som ho mohla nabudúce vylepšiť. A áno, boli aj momenty, kedy moje dieťa jedlo pri rozprávke. Viem, že sa to neodporúča, ale sú situácie a situácie. Naučiť dieťa jesť je alchýmia, ale vždy funguje rozhovor. Niektoré jedlá taktiež potrebujú svoj čas. Aj niektoré deti potrebujú svoj čas. Aj niektoré mamičky potrebujú svoj čas :-) Je to len obdobie. Dieťa netreba nútiť nasilu, skôr je to o tej kreativite a hľadaní možností. Vždy ich je na výber viac.

Možno povedať, že niektoré potraviny sú pre deti vhodnejšie ako iné? Na čo by sa mali mamičky pri výbere zamerať?

Moja základná a dôležitá informácia, ktorú sa snažím odovzdať, je čítať etikety. Druhou dôležitou je, žiaľ, musím to napísať, pri detských výrobkoch čítať dvojnásobne. V mojej novej rodinnej knihe Tinkine rodinné recepty 2 som tomu venovala jednu celú kapitolu. Ako vedieť nakupovať potraviny, ako rozpoznať zdravé potraviny, porozumieť zloženiam vo výrobkoch bez toho, aby ste strávili v obchode dve hodiny a aj tak odchádzali s neporozumením. A v neposlednom rade, ako sa vedieť orientovať v éčkach. Veľmi kontroverzné sú, žiaľ, vyslovene detské produkty. Najhrošie bývajú tie, ktoré majú na etikete známe animované postavičky. Výrobcovia sa spoliehajú, že predná etiketa predá, pretože dieťa vydranká, a nikto už nebude pozerať dozadu na zloženie. Často rozmýšľam, ako je toto možné, ako to vôbec naša legislatíva dovolí, žiaľ, je to tak. Denne však vidím v obchodoch ľudí, ktorí čítajú zloženia, ktorých skutočne zaujíma to, čo dajú do úst sebe aj svojim deťom. A je ich stále viac. Sme na správnej ceste :-) Pretože je to naozaj jednoduchá cesta, keď sa výrobok nebude predávať, veľmi rýchlo sa prestane vyrábať. Výrobca chce totiž zisky a nie straty. Záujem o kvalitné výrobky je a všetko nasvedčuje tomu, že sa vraciame opäť do éry zdravých potravín.

Tinkine rodinné recepty 2

Ako dosiahnuť, aby si dieťa jedlo obľúbilo čo najskôr?

Každé dieťa je individuálne, každé má svoje tempo a každé cíti, kedy nastal jeho čas. Myslím, že je správne, nechať to výlučne naňho. Čas ani vek v tomto prípade nehrajú podľa mňa rolu. Pokým dieťa nemá koliky, neplače, nie je malátne, netreba riešiť nič viac, ako je materské mlieko. Pretože to je to najviac, ten najsilnejší stavebný kameň pri budovaní imunity, ktorý mu dokážeme dať. Ak sú maminky, ktorým to nevyšlo, prosím, netrápte sa. Spravili ste pre dieťatko to najviac, dali ste mu život, lásku, nehu, domov. Hľadajte iné možnosti ako umelé mlieko, sú. Vďaka tomu dieťatku doprajete to najviac. Ak by som sa mala vyjadriť konkrétnejšie, v mojej knihe uvádzam pre zavádzanie prvých príkrmov vek 6-8 mesiacov. Pre nedojčené deti, alebo pre tie, ktoré prejavujú záujem o jedlo skôr, je to vek 4 mesiace. Z môjho pohľadu je to na zváženie. Každopádne prvé príkrmy dieťaťa by mali byť jednoduché, ľahko tráviteľné a pokojne aj opakujúce. Netreba zbytočne prisáľať, prisladzovať, dieťa si ešte len rozvíja chute a bude si vedieť vychutnať aj obyčajné pyré z mrkvy. Maminky, najmä sa nikdy nevzdajte, pretože to, čo dieťatku vštepíte a naučíte ho vy, takým bude človekom. Tak nám Pán Boh pomáhaj.

Tinka Karmažín s kvetinami

Súťaž o knihu

O knihu Tinkine rodinné recepty 2 ste mohli súťažiť do 5. 8. 2019. V redakcii sme vybrali víťaza, ktorým sa stala pani Veronika s receptom zo slnečného Provensálska.

Tinkine rodinné recepty 2 so 105 receptami

Ďakujeme pekne za rozhovor! V prípade akýchkoľvek otázok máte k dispozícii komentáre pod článkom. Tinka Kažmarín vám rada zodpovie aj ďalšie otázky o zdravom stravovaní detí, stačí ju osloviť mailom. Viac o Tinkiných receptoch sa dozviete na jej webovej stránke.


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Komentáre

Tomáš 22. Jul. 2019
Cuketový šalát s kozím syrom. Našiel som recept len nedávno, ale fakt super.

Odpovedať

Lula 22. Jul. 2019
moj naojoblubenejsi letny recept je klasika - leco zo zahrady :) cize nakrajat a orestovat 2-3 velke cibule (kto lubi viac, tak si da viac), zelenu poprajanu papriku (idealne fajnova domaca paliva PCRka - ked velmi stipe, treba povyrezavat zilky) a cervene zrele rajciny ...mnozstvo je vzdy tak "od oka" :-) pridat samozrejme aj sol a cierne mlete korenie..

postup je super jednoduchy - na orestovanu cibulu treba prihodit pokrajanu papriku, nechat ju trochu zmaknut, potom pridat nakrajane rajciny (komu sa chce, moze si ich osupat vo vrelej vode, ale mne sa veru nikdy nechce), nechat varit kym sa neodpari prebytocna tekutina, posolit, okorenit a spapat s cerstvym chlebikom :)

moj stary otiec vravieval, ze leco bez vajca a klobasy je "nahate a bose leco", takze kto chce, ten si tento letny pokrm moze obohatit aj tymito dvoma surovinami :) ale mne aj tak najviac chuti to obycajne zeleninove leco

Odpovedať

Martina 22. Jul. 2019
Zemiaky s brokolicou, olivovým olejom a feta syrom, oreganom ????. Moje deti to milujú.. a celkovo sa snažiť jest potraviny, čo sú z okolia..my si niečo malo pestujeme, a snažím sa kupovať a podporovať pestovateľov v okoli ????.

Odpovedať

Michal 22. Jul. 2019
Mne velmi chuti salat s grilovanymi sampionmi. Sampiony, salotka, mlada cibulka, rajciny, orestovat na rozpalenom oleji, osolit/okorenit. Do panvice pridame med a vlasske orechy, navrch posypat pazitkou. Vsetko to zmiesat dokopy so salatom s rajcinkami a vyborne jedlo na svete :)

Odpovedať

Janette Kentošová 22. Jul. 2019
Lepšie placky som nejedla <3
Kalerábovo cuketové
/1 kaleráb,1 cuketa,nastrúhať,2 vajíčka,2PL špaldovej múky,soľ,korenie,cesnak,cibuľka / Na panvicu minimum oleja

Odpovedať

Janette Kentošová 22. Jul. 2019
Kefírové lievance s ovsenými vločkami
/ 1 hrnček jemných vločiek,1 kefír,1 vajíčko,2 PL medu..dom.džem,maliny,figy / <3

Odpovedať

Janette Kentošová 22. Jul. 2019
Teplá cuketová pomazánka s pórom,medvedím cesnakom a avokádom..
Na olivovom oleji speníme jarnú cibuľku,pór,nastrúhanú cuketu,osolíme,okoreníme,pridáme medvedí cesnak a avokádo na kocky,necháme trocha prejsť a papáme na hrianke..ja som si do svojej nastrúhala syr ementál ))

Odpovedať

Katarina 22. Jul. 2019
My momentálne fičíme na polievke z cukety a kalerábu ????
Kaleráb, cuketu, mrkvu si ošúpeme, dáme do mixéra a rozmixujeme nadrobno. Rajčinky prekrojíme napoly.
Na panvici si rozhorúčime olivový olej a necháme chvíľku rozvoňať nadrobno nakrájané cesnaky. Pridáme zeleninu, rajčiny, drvenú rascu, kurkumu a zalejeme vriacou vodou. Varíme 10 min. Pridáme čerstvé bazalkové listy a polievku rozmixujeme. Dochutíme maslom, medom a soľou.

Odpovedať

Lýdia Krivá 22. Jul. 2019
Nedávno som sa dostala k receptu na banánové lievance, ktoré sme si obľúbili celá rodina a vždy keď mám prezreté banány, tak ich pripravím. Potrebujeme iba banány, vajíčka a ovsené vločky pomleté na múku. Pomer je koľko banánov, toľko vajec a ovsenú múku odoka, tak aby nám vzniklo stredne husté cesto, ako na lievance. Pečiem na panvici s trochou kokosového oleja. Sú výborné s akýmkoľvek ovocím.

Odpovedať

Zuzana 22. Jul. 2019
Milujem grilovanu zeleninu, cuketu, bataty, fialové zemiaky posypané provensal korením k tomu nieaka rybka a veľa čerstvej zeleniny.
Moje deti milujú aj domáce nanuky, rozmixujem sezónne ovocie, zmiešame bud s tvarohom alebo bielim jogurtom, prisladim medom a dám do foriem.

Odpovedať

Katarína Augustínová 22. Jul. 2019
Ovsené cookies
1,5 šálky ovsených vločiek,2PL medu,3 PL kokosu,3 banány,orechy,susene ovocie

Odpovedať

Tomáš 23. Jul. 2019
Neviem či je to vyslovene zdravý recept, ale ja v lete milujem mliečne polievky na kyslo - šošovicovú, fazulovú. Recept asi ani netreba pridávať, pozná každý :-)

Odpovedať

Silvi 23. Jul. 2019
u nas milujeme "rajcinovu na zahryznutie" - na cibulovy zaklad vylejeme 2 plechovice krajanych rajcin + 1 balenie rozmixovanych rajcin (pyre), pridame sol, korenie, trochu cukru (chut by mala byt taka sladko-kysla). Podusime, odparime tekutinu navyse a pridame veela bazalky (idealne cerstve nakrajane listky, v zime moze byt aj susena) a 3 struciky cesnaku.

Je to mnamka, ktoru miluje aj moj 10 rocny syn - ten si do nej samozrejme nastruha syr, ale vyborna je aj bez neho. V lete potesi aj studena, v zime odporucam vychutnavat poriadne zohriatu :)

Odpovedať

Petra 23. Jul. 2019
Ja aj s manzelom a malym velmi lubime zeleninove arabske chleby. Recept je rychly a chutny dokonca sa zmes da aj zavarit ;). Cize mate domacu zeleninu aj v zime. Do jedneho hrnca na drobno nakrajate cuketu, papriky kludne aj zelene aj cervene, batat, rajcinky,kukuricu. Dame varit do makka, stavu zlejeme a pridame korenie:oregano, sol, kari, cervenu papriku, kto lubi stiplavu moze aj tu. Zvlast hrnci si uvarim uz predtym den namocenu fazulkunktoru do tejto zmesy nasledne vlozim. Po tom co je zmes hotova si na panvicu ulozim arabsky chlieb aby sa prepiekol a kym je teply na vrch posypem syrom, placku nasledne len zrolujem a s chutou do toho.. podla sezony zvykneme pridat aj jablcka do zmesy alebo hrusku/baklazan a tiez to chuti skvele. :)

Odpovedať

Veronika 23. Jul. 2019
Milujem tieto letné mesiace rýchlu mňamku z cukety. Cuketu si nakrájame škrabkou na tenké plátky/rezance, osmažíme krátko na olivovom oleji, pridáme hrášok, ešte pár minút podusíme. Na tanier dáme udusenú zmes, posypeme nakrájanou reďkovkou a primiešame bazalkové pesto. Mňam

Odpovedať

Mária 24. Jul. 2019
U nás doma, najmä my dievky / sme tri/ máme rady pečené ryby na zelenine. Nakrájame na kolieska zemiaky, mrkvu, petržlen a na pásiky cibuľu. Dame do pekáča, osolíme, pokmínujeme, polejeme olivovým olejom a dáme zapiecť asi na 30 minút. Potom pekáč vyberieme a zhrnieme zeleninku na bok. Na spodok plechu naukladáme osolené, okmínované ryby. Polejeme olivovým olejom, prikryjeme zeleninou a dáme zapiecť do ružova. Je to naša mňamka. Podávame s mrkvičkovým šalátom.

Odpovedať

Marina 24. Jul. 2019
Moj oblubeny zdravy recept su ryzove rezance s restovanou cukinou, paprikou a tempehom a na vrch s velkou davkou jogurtu s cesnakom. Mnam!

Odpovedať

Zuzana 24. Jul. 2019
U mňa vyhrávajú cuketové rezance, s paradajkami a tuniakom

Odpovedať

Martina 24. Jul. 2019
Dnes som skusila betaglukanovu imunitnu bombu. Falosnu drzkovu polievku s hlivou ustricovou...No mnaaam, zjedla som 3 porcie, take dobre to bolo ????

Odpovedať

Patrícia 25. Jul. 2019
Výborný zdravý recept je ranná ovsená kaša, ktorá je skvelým štartom dňa- v rastlinnom mlieku uvariť ovsené vločky, po odstavení pridať banán, ovocie podľa chuti, ľanové semiačka, obľúbené orechové maslo a skvelá mňamka je na svete ????

Odpovedať

Mona 25. Jul. 2019
My mame radi mrkvovú polievku s kurupicovymu haluškami. Na oleji osnahnem cibuľu alebo por, pridám nakrajanú mrkvu, chvíľku opekam. Pridám soľ, razcu a kurkumy. Podlejem vodou a dusim do makka. Potom rozmixujem a domejem vodu, tak aby mala dobrú hustotu. Urobím halušky z vajíčka, celozrnnej špaldovej krupice a petržlenovej vňate nakrájanej na jemno, cesto nesmie byt ani husté ani riedke. Malou lyžicou vhadzujem do vriacej polievky( ale nesmie veľmi vrieť). Zovrie a polievka je hotová. Jednoduchá, chutná, rýchla a výživná ????

Odpovedať

Vierka 26. Jul. 2019
Tagliatele s lososom, na olivovom oleji opecieme cuketu spolu s cherry paradajkami, pridame hrst spenatu a trochu nasekaneho medvedieho cesnaku (mrazime si na zimne obdobie, ked nie je mozte hned na zaciatku k cukete opiect na oleji na prevonanie), potom vsetko spolu spojime, tagliatele so zeleninou a rozmrvime opeceneho lososa pokvapkaneho s citronom. Mozme posypat s parmezanom

Odpovedať

Mily 26. Jul. 2019
Milujeme lososa na masle so zelerovými hranolkami a pečenou koreňovou zeleninou.

Odpovedať

Anna 27. Jul. 2019
Spenatovo-cicerova polievka. Cicer na noc namocit. Cibulu nakrajat, spenit na masle s rascou, pridat zliaty namoceny cicer, vodu, varit domakka. Osolit. Pridat nakrajany cerstvy spenat alebo mrazene listy (nie pretlak), povarit do zvadnutia, okorenit, pripadne pridat prelisovany cesnak, muskatovy oriesok. Platok masla. Dobru chut :)

Odpovedať

Jaroslava 27. Jul. 2019
Moj oblubeny recept je sosovicova natierka. Robim ju velmi casto. Uvarenu cervenu sosovicu vymixujeme s orestovanou cibulou a cesnakom. Pridame kurkumu, rascu a sol.

Odpovedať

Dusana 27. Jul. 2019
Môj obľúbený zdravý recept je s diétne kuchárky. Ovsené palacinky. Zmiešať vločky s vodou jeden žĺtok lyžica medu kakaoo opiect na panvici. K tomu na tanier čerstvé ovocie škorica alebo tvaroh. Úžasné raňajky. Synator mi ich vždy vyjeda tak robím Rovno dve porcie

Odpovedať

Radka 27. Jul. 2019
Ja nemam oblubeny recept. Zboznujem vsetko zdrave a hlavne, ked je tam veeela zeleninky :-)

Odpovedať

Lucia 27. Jul. 2019
Ked mali deti do dvoch rokov, jedli mi vela zeleniny ovocia a nemusela som riesit ci to, co uvarim zjedia. Potom prisiel zlom,a nechceli uz tak vela zeleninky v jedle, ovocie tiez zacalo stagnovat. Teraz maju tri, a viem ze neuspejem so vsetkym.
Ale ked urobim polievku z hocijakej zeleninky,alebo strukovinky a rozmixujem ju a zahustim smotankou ak treba a k tomu opeceny chlebik, tak zjedia aj duplu. Dlho mi jedli polievku z cervenej sosovice, a dlho jedli cuketove jedla, cervenu repu a zrazu nie. Tak som urobila polievku z cervenej sosovice, plus kopec zeleninky mrkva kalerab,zemiaky a mixla. Ani nevedeli. Ale taku normalnu ani bohovi :-D
Robievala som im aj minestrone polieuvku a nevedeli sa dojest,teraz uz nie. Ale to nechem mixovat to uz nebude ono, tak snad opat nekedy zjedia.. :-)

Odpovedať

Lucia 28. Jul. 2019
Cuketovy kolac nasladko je to0ka p9dla mna ????

Odpovedať

Silvia 30. Jul. 2019
Plnená cuketa ????????
Plnka: Uvarila som brokolicu a karfiol, nakrájala ich na menšie kúsky. Pridala som nakrájanú paradajku, vajíčko, rascu a kozí syr. Plnku som dala do vydlabanej cukety a posypala majoránom. Pečieme na 180 °C prykryté alobalom. Keď je cuketa mäkká ešte som ju dala piecť na 10 min bez alobalu. Podávala som s nastrúhanou uhorkou. Obľúbený recept môjho 14 mesačného syna ❤️

Odpovedať

Renáta 30. Jul. 2019
Za mňa najjednoduchší zdravý recept sú pečene mladé zemiaky a k tomu uhorky nakrájané na plátky s kyslou smotanou ako šalát. Manžel zas ľúbi vegetariánsky segedínsky guláš s tempehom. Recept by však bol asi nadlho

Odpovedať

Veronika 30. Jul. 2019
Aktuálne najobľúbenejší recept mám na zdravý gumidzus. Bežne som si zaliečala mätu s citrónom ale od tinky som odkukala super trik s mixovanim a odvtedy sú domáce limonádu u nás na dennom poriadku ❤️ Rozmixovana mata, citrón a lyžička medu a následne všetko precedene je raj pre jazyk aj pre bruško ❤️ Moje deti už ani nepomyslia na kofolu s iné hlúposti... už nech len bylinky rastu v záhradke ❤️

Odpovedať

Barbora 30. Jul. 2019
Levanduľový sirup ????

Odpovedať

Zuzana 30. Jul. 2019
Toto sú moje obľúbené cuketové placky: Nastruhana cuketa nahrubo - 2 az 3 male, 1 pazitkovy cottage a 2 vajcia, sol, cerstva bazalka a ak treba tak 1pl spaldovej muky. Daju sa robit ci na panvici alebo aj na grile .

Odpovedať

Lucia 30. Jul. 2019
Zdrave chipsy ???? kto ochutna nevie kedy dost, pre deti i dospelych rychlo, zdravo a chutne:
Z kazdych po 1 dcl: slnečnicové, ľanové, tekvicové, sezamové semiačka, ovsené vločky
3,5 dcl špadlovej múky
1 dcl najlepšie olivového oleja
2 dcl studenej vody
2 čajové lyžičky soli
Suché suroviny zmiešame, pridať olej a vodu. Všetko spolu dobre vymiešať, rozdeliť na 3-4 časti. Každú časť vyvaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie alebo fóliami na pečenie. Vyvaľkať na tenko, pred upečením naznačiť krájanie radielkom, so spodným papierom presunúť na plech, dať do vyhriatej rúry, piecť 10-12 minút, 200 stupňov.
Dobru chuť!

Odpovedať

Jana 30. Jul. 2019
Tuniakové pečené fašírky
Väčšia konzerva tuniaka, 2 vajíčka, ovsené vločky, petržlenová vňať, mleté čierne korenie. Tuniak zliať z oleja. Komu nevadí olej môže nechať. Pridať vajíčka, ovsené vločky, petržlenovú vňať, korenie. Podľa potreby soľ. Premiešať, nechať postáť chvíľu, fašírky vy tvarovať. Dať na plech s papierom na pečenie. Piecť asi 25min.na 180°.Kto chce môže si do zmesi pridať nakrájanú cibuľu, prelisovany cesnak. Namiesto vločiek sa môžu dať rožky nadrobno nakrájané, alebo ručne na trhať, namočiť do mlieka

Odpovedať

Jana 30. Jul. 2019
Keďže milujeme pizzu obľúbili sme si pizzu s cuketu a syrom.. Veľká mnamka

Odpovedať

Lia 30. Jul. 2019
Milujem cuketove spagety (naparene) s cviklovym pestom (zmixovat cviklu,mandle,citr.stavu,parmezan,oliv.olej,cesnak).. Mozu sa este prehriat na panvici so spenatom alebo kelom.Posypu sa s parme,anom.Lahodka!

Odpovedať

Zuzana Hanzelova 30. Jul. 2019
Letná zeleninové polievka. (Rôzny druh zeleniny zo zahrady,nakoniec pridať rozmiešane/rozslahane vajce ako "kapanie")

Odpovedať

Lucia 30. Jul. 2019
Brokolicová nátierka:
Uvarím brokolicu vo vode, uvarenú roztlačím vidličkou, pridám pretlačený cesnak, štipku soli a zmiešam so sojolankou. Namiesto brokolice sa dá použiť aj mrkva, tú však nevarím, ale len najemno postrúham.

Odpovedať

Klára 30. Jul. 2019
U nas topka sú kur. prsia na demi glace omacke s ryzou a fazulkami ????

Odpovedať

Betka 30. Jul. 2019
Ja mám rada rýchle recepty.
Jedeo z mojich obľúbených najmä letných jedál je šošovicový šalát.
Namáčame si šošovicu 12 hodín pred.
Šošovicu povarím v jemne osolenej vode len aby bola ešte chrumkavá stačí zo 2 minútky.
Do vychladnutej šošovice nakrájam
Cherry rajčiaky
Jarnú cibuľku
Na tvrdo uvarené vajce
Pokvapkám tekvicovým olejom a premiešam
Ja už nesolím.

Robievam ho aj na grilovačku k mäsku. U nás je veľmi obľúbený

Odpovedať

Martina 30. Jul. 2019
Môjmu trojročnému synovi nedávno zistili celiakiu ,takže my všetci teraz musíme trošku zmeniť stravovacie návyky a zvyknúť si .Snažíme sa teraz zdravšie jesť aj keď je to teraz ťažké lebo malý dosť vymýšľa .Ale aspoň ovocné šťavy sa snažím malému odšťavovat. A chodíme na trh kde sa snažíme terajšiu zeleninu ,ovocie kupovať. Milujeme cuketovu sezónu ,robíme prívarky ,placky ,teraz samozrejme bezlepkové.

Odpovedať

Michaela Heverová 30. Jul. 2019
Mamkina letna kapustová polievka s domácim paradajkovým pretlakom???? môže byť aj s klobaskou. Vyborna aj ako teplá aj ako studená akokoľvek a kedykoľvek mnamkaaa ????

Odpovedať

Zuzana 30. Jul. 2019
Cuketove placky mnam mnam - cuketa mrkva a bylinky, ryzova muka parmezan a vajicko. Moze aj moja mala dcera, takze este raz mnam mnam. V podstate sa tam da dat cokolvek, cuketa je super na hocijaky sposob :-) a tie tinkine cuketove speciality hmmmmm.... jedna basen :-)

Odpovedať

Gabika 30. Jul. 2019
My zboznujeme tuto polievicku, orestovana salotka, nastruha mrkva, na kocky cuketa a hrasok, podliat vodou, pridat kurkumu, čierne korenie, domacu vegetu a povarit. Top polievocka ????

Odpovedať

Júlia 30. Jul. 2019
Ja mam rada rýchle jedlá, v lete by som si vystacila aj s grilovanou zeleninkou, ale čo ľúbime všetci je šalát s kuracím maskom. Recept je jednoduchý a prisposobitelny chutiam a fantázii, ľadový šalát, paradajky, uhorka, lahodkova cibuľka, reďkovka, mrkva,.... všetko na drobné pásiky, vajce na tvrdo, grilované kúsky kuraciny, mandľové lupienky ci piniove oriešky, trocha soli, bylinky na sprijemnenie chuti a par kvapiek oleja. ????

Odpovedať

Maťa 30. Jul. 2019
Zapečené zemiaky s mletým masom, mrkvovými hranolkami, syrom, preliate jogurtom. RECEPT: Plech vymažeme a vysypeme strúhankou. Zemiaky, ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kolieska, dáme na plech, posolíme, posypeme mletou rascou, upečieme. Do hrnca dáme kačaciu masť, nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú kapiu, neskôr mleté mäso (ľubovoľné), postupne paradajky, cuketu, ochutíme, soľou, čiernym korením, červenou paprikou, 2 bobkovými listami, cesnakom, na konci dochutíme lyžicou medu a citrónovou šťavou, prípadne aj majoránom či inou bylinkou. Stačí dusiť v šťave, ktorú pustí cuketa a paradajky. Na olivovom oleji opečieme mrkvové hranolky, ochutíme kúskom masla a citrónovou šťavou. Upečené zemiaky na plechu naberačkou popolievame uvarenou zmesou mletého mäsa, posypeme mrkvovými hranolkami, zasypeme parmezánom a na minútku vrátime do rúry a necháme v nej, kým sa roztopí syr. Na tanieri môžeme preliať jogurtom s bylinkami. Uvarená zmes mletého mäsa je výborná aj na cestoviny.

Odpovedať

Simona 30. Jul. 2019
Najradsej mam cviklove halusky s bryndzovou omáčkou. Uvarenu cviklu postruham najemno, pridam vajicko, sol a spaldovu chlebovu muku. Vymiesam cestio a uvarim vo vriacej vode ako halusky. Do panvice dam ovciu bryndzu a smotanu na slahanie, necham roztopit, az vznikne omacka.. ????

Odpovedať

Lucia 30. Jul. 2019
U nás vyhráva cuketový perník a cuketová Pizza ????

Odpovedať

Annie 30. Jul. 2019
Môj najobľúbenejší recept je na slivkový lekvár. Spomínam si, ako bola moja teta nešťastná, že pri varení zabudla pridať cukor, nakoniec to bol ten najlepší lekvár na svete :)
A preto sa chystám vyskúšať Tinkin recept z pečených sliviek.

Odpovedať

Mirka 30. Jul. 2019
V tomto obdobi jednoznacne cuketa na vsetky sposoby ????

Odpovedať

Eva 30. Jul. 2019
Snazim sa varit co najviac zdravo a aby to bolo aj chutne, mame tri male deticky, kazdi lubi nieco ine, takze tazko vybrat naj recept, stale experimentujem a skusam nove recepty, peciem minimalne 3 x do tyzdna, peciem, slane, skadke, plnkove, neplnkove... milujeme polievky, maso varim tak raz do tyzdna , max 2x , varim vela zeleninove jedla, deti lubia aj rybku a viete kedy navarim najlepsie? Ked mi chybaju ingrediencie v chladnicke, vzdy ked experimentujem, biju sa o jedlo ???? a milujeme recepty od Tinky ❤️

Odpovedať

Lucia 31. Jul. 2019
Nas oblubeny je cuketovy slany kolac a radi mame aj cicerovy humus.

Odpovedať

Jana 31. Jul. 2019
V lete mam rada lahke jedla, naproklad salat s cviklou, kozim sytom, orechami a medom. Alebo uplne klasicke leco, ci cuketovy salat na slano. Moja mama casto robila nove paprikove zemiaciky a uhorkovy salat ????

Odpovedať

Anež 31. Jul. 2019
Ja pridám zase "mňamku", ktorej sme doma úplne podľahli my. A to je bezlepkový cheesecake.
Takže na cesto potrebujeme:
150g masla, 300 g bezlepkovej múky Schar MixB preosiat (nedajte sa odradiť že to je múka na chlieb, proste skúšala som viacero druhov a táto je fakt najlepšia), 125g práškového trstinového cukru, 3 žĺtka, štipku bezfosfátoveho prášku do pečiva a vanilka (nie vanilkový cukor, obyč. vanilka)

Tieto všetky suroviny spolu zmiešame a vyhnetieme cesto. Dame do potravinovej fólie a necháme 2 hodiny odstáť. Následne dáme na plech - najlepšia je forma na tortu, ktorá sa odopína. Ja to robím tak, že na plech si dám papier na pečenie a následne nevymazujem. Predtým ako budete odstráňovať cheesecake tak okraje si od plechu oddelíte nožom.

Pokračujem ďalej. Pripravíme si plnku.
500gramov tvarohu, 3 celé vajíčka a 4-5 lyžičiek trstinového práškového cukru zmiešať spolu mixérom na jemnom programe. Tu je dôležité to miešať radšej pomaly a dlhšie, aby sa nevytvorili vzduchové bubliny a cheesecake nepraskol pri pečení.
Následne pridať 250g mascarpone, vanilku a lyžičku ryžovej múky. Zase miešať spolu, pomaly a dlhšie.


Tak a teraz pečenie.
Na plech sme si dali cesto, vytvarovali aj okraje. To dáme do vyhriatej rúry piecť 10 minút. Po 10 minútach vyberieme a dáme naň tvarohovú náplň. Je dôležité aby sa cesto predpieklo 10 minút predtým, inak bude nedopečené. A následne pečieme 40-50 minút pri 170°C :-)
Po dopečení vyberieme cheesecake a necháme vychladnúť na linke. Následne ho dáme do chladničky na 12 hodín aby "postál".

Pred servírovaním nazdobíme - ja volím stále lístok z mäty a bobuľovité ovocie - maliny, čučoriedky, černice, jahody. Môžeme na cheesecske nastrúhať aj hoblinky tmavej vysokopercentnej čokolády.

Voilá. Máte hotovú maškrtu aj pre tie menšie deti. :-)

Odpovedať

Františka 31. Jul. 2019
Zdravý receptík cuketove špagety
Čistá mňamka hotová za pár minút ;)
Milujeme ich celá rodinka

Odpovedať

Jana 31. Jul. 2019
K zdravej výžive som sa dostala práve vďaka Tinke. Jej recepty sú úžasné a chutné. Ešte aj manzelovi chutia, čo už je čo povedať.
Máme veľa obľúbených receptov hlavne z knihy C1 ale aj C2 hoci ju nemáme (vďaka Tinke, ktorá recepty vždy zverejní ich napriek tomu môžeme vyskúšať )
Maková bublanina s višňami je u nás stálica bože ani neviem koľko krát do roka ju pečiem. Práve som zavarala cuketovo baklazanovu omáčku na cestoviny a som z nej nadšená,je úplne geniálna. Špaldové mrkvaciky sú pre mňa najlepšia voľba na cesty ale aj doma (bez cukru a tak výborné - keď ich upečiem pre návštevu,tak ich musím pred deťmi schovať inak by ich zjedli. Naposledy mi deti spolu s manželom zjedli skoro všetko, nechali len 4kusy pre návštevu ????. A čina je najlepšia domáca akú som jedla. A čo sa mi páči najviac,že Tinka sa s nami podeli aj s vychytávkami a radami k receptom. Nikdy som nepoužívam toľko byliniek ako teraz. Veľa vdaka za to,že ju mame a čo všetko robí pre nás. Je veľkou inšpiráciou ????

Odpovedať

Katka 31. Jul. 2019
Tekvica hokaido s bylinkami a pohánkou.

1 menšia tekvica hokkaido
50-100g slaniny
čerstvé bylinky - šalvia, ligurček, rozmarýn, petržlen pár listov červenej repy
100g čerstvého špenátu
1 cibuľa
1 hlávka cesnaku

Postup

Slaninku nakrájame na kocky a opečieme na panvici. Pridáme mladý cesnak pokrájaný na malé plátky a cibuľku. Po chvíli prihodíme bylinky a popri tom si nakrájame na kocky tekvicu hokkaido.

Keď to začne v kuchyni rozvoniavať, z panvice vyberieme všetko, čo sme tam opekali a na miernom ohni opekáme tekvicu do zlata. Potom pridáme späť opečené byliny a slaninu. Nepodlievame. Nakoniec príde na rad špenát a najemno nasekané listy červenej repy.

Chvíľú spoločne opekáme, ochutíme a podávame. Pohánku môže nahradiť aj quinoa alebo pšeno.
Dobrú chuť.

Odpovedať

Iveta 31. Jul. 2019
Zeleninové "hranolčeky" v rúre: nakrájať batáty, mrkvu, zeler, uložiť na papier na pečenie, pokvapkať trochou olivového oleja a dať zapiecť do rúry

Odpovedať

Zuzana 31. Jul. 2019
Cuketový tatarák práve od Tinky.. odkedy sme ho objavili, už vieme, čo s cuketou ????

Odpovedať

Jana 31. Jul. 2019
Nasa rodina teraz v lete miluje rychlu zeleninovu polievku "co zahrada dala". V hrnci poprazime cibulku, potom pridame nadrobno nakrajanu akukolvek korenovu zeleninu a chvilu podusime. Hrasok je vzdy bonus. Zalejeme vodou, osolime, stipka kurkumy a po 20 minutach mozeme podavat s cerstvou petrzlenovou vnatou. Mnamka aj pre tych najmensich.

Odpovedať

Katarína Morihlatková 31. Jul. 2019
Tinkine recepty som objavila len nedávno , práve kvôli tvarohovo-krupicovým guľkám. Predtým sa mi vždy rozvarilli a konečne som našla recept, vďaka, ktorému sa to podarilo. A na cuketový tatarák manžel povedal, že je to úplne najlepšie, čo jedol, že je lepší ako mäsový....priznám sa, že až takúto reakciu som nečakala. Ostala som milo prekvapená, ako mu chutilo. :)

Odpovedať

Magdaléna 31. Jul. 2019
Pečený domáci slivkový lekvár bez cukru a s maslom a dobrým kvaskovým chlebíkom. Nakoľko som veľmi slabý stravník, vyslovene sa musím nútiť do jedenia, pritom môj priateľ je presný opak, tak vďaka Tinkinej web stránke je varenie oveľa jednoduchšie :-) knižka by veľmi potešila.
Slivkové povidla namiesto varenia pečiem v rúre v hlbokom jenskom skle, je to takmer bez práce. Očistené 2kg sliviek nakrájam na kúsky a (ne)pridám cukor/erytritol podľa vôle, 2pl jablk.octu, 4pl rumu/ovoc.palenky, 3ks rozdrvených klinčekov. Piecť na 220-250 C cca pol hodinu/aj viac ak sú slivky vodnaté. Rozmixovať tyčovým mixérom priamo v pekáči, prípadne vrátiť dopiecť/zredukovať. Naplníme, (pridáme príp. lyžičku rumu, ako konzervant,) otočíme hore dnom a dáme do deky. Dobrú chuť.

Odpovedať

Ivana 31. Jul. 2019
Určite jednoznačne Grilovaná cuketa s lososom pečenym na olivovom oleji. Je to strašne jednoduché, zdravé a fantastické ????????.

Odpovedať

Zuzka 31. Jul. 2019
My dospeli, aj nase krasne deticky, mame velmi radi zeleninovu polievku na styl - cibulkovy zaklad, mrkva, cervena sosovica, sol. Kvoli detom ju mixujem, viac im tak chuti. Je velmi jednoducha, rychla a chutna.

Odpovedať

Lenka 31. Jul. 2019
Batátová polievka: 3 strúčiky cesnaku, 1 menšia cibuľa, 5 mrkiev, 5 petržlenov, 2 menšie batáty, 1 brokolica. Soľ, čierne korenie, kurkuma, rasca. Zaliať vodou a variť cca 15-20 minút. Rozmixovať. Posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávať s krutónkami (ak máte radi). Veľmi zdravá vitamínová bomba ????

Odpovedať

Stanka 31. Jul. 2019
Vsetky recepty od Tinky su chutne a vela krat prijemne prekvapia kombinacie, ktore vymysli.
My oblubujeme aj cuketovo-zemiakovu harulu pecenu v rure.

Odpovedať

Jana Cimbalová 31. Jul. 2019
Celozrnné špagety s bazalkovým pestom, píniovými orechami a parmezanom. Neskutočná mňamka ????????????

Odpovedať

Majka 31. Jul. 2019
Keďže cukety je v lete neúrekom a mnohý mi radia cuketu vyprážať.. no určite nebudem vyprážať zeleninu, tak som si obľúbila Tinkinu cuketovú pochúťku s hermelínom, bacnem do rúry a je.. a samozrejme nemôžem vynechať hokaido polievku tú môžem ????

Odpovedať

Katarína 31. Jul. 2019
Na raňajky v nedeľu chlebík vo vajíčku, syr, paradajka. Asi to nie je celkom najzdravšie, ale ocko nám to v nedeľné ráno pripravoval s láskou a dnes my našim deťom.

Odpovedať

Erik 31. Jul. 2019
sušené slivky, jablká z našej úrody

Odpovedať

Katarína 31. Jul. 2019
Jednoznačne najobľúbenejší recept je hokaido polievka a ešte lečo :)

Odpovedať

Martina 31. Jul. 2019
Nasa mini rodinka mamka,tatik,dcerka zboznujeme horcicovo-citronove kura a k tomu si urobime niekedy tarhonu a niekedy kuskus ???? milujeme bryndzove pagaciky a skvelu lahodnu paradajkovu polievku. Tinkine recepty su proste bozska TOPka ????????

Odpovedať

Lydia 01. Aug. 2019
Vseeetky tekvicove cuketove aaa ine placky, polievky, privarky, salaty, kolace...

Odpovedať

Silvia 01. Aug. 2019
Dobry den, leto je cas cerstvej tuzemskej domacej zeleninky a ovocia a rada by som pridala najoblubenejsi recept nasej dvojrocnej dcerky. Je to paradajkovo cuketovo porova polievocka s kvaskovym chlebikom. Pri vareni sa snazime o jednoduchost a to pri detoch naozak zabera????

Odpovedať

Lucia 02. Aug. 2019
Kuskus s mrkvou na kari je naozaj vyborny a potom vselico z cukety - sote, polievky. Mnam :-)

Odpovedať

Rachel Dulovič Zavacka 02. Aug. 2019
Premýšľam čo napísať a je to ťažké lebo 70-80% môjho varenia sú tinkine recepty, vážne! A stále s mobilom, veľmi by som si priala knihu. Ale napr. Super večera je podľa Jamieho Panzanella tzv chlebovy šalát. Paradajky, červená cibuľa, upečený alebo vysuseny môj kvaskovy chlieb, môžu byť ančovičky ale ja radšej Pecorino, olív.olej korenie soľ citrón bazalka. Zmiešať a vychutnávať

Odpovedať

Daniela 02. Aug. 2019
Velmi rada mam salatik s feta syrom, paradajkami a uhorkou. Okorenim ciernym korenim a dochutim bylinkami. Pusti super stavu a da sa jest s akymkolvek pecivom. V lete najlepsi osviezujuci obed alebo vecera. Mnam. ????

Odpovedať

katarína klusková 02. Aug. 2019
cícerová nátierka hummus :)

Odpovedať

Reny 02. Aug. 2019
Mám rada zdravé jedlá a obzvlášť také varím pre moje tri malé deti. Hlavne teraz v lete sa teším z nesmierneho množstva zdravej čerstvej zeleniny a ovocia priamo zo záhradky mojich rodičov. Milujem napr. polievku z tekvice hokaido. Je rýchla a zdravá zároveň. Na olivovom oleji opražím na kocky nakrájanú tekvicu spolu s tymiánom, zalejem vodou a varím, kým tekvica nezmäkne. Ochutím troškou soli. Na koniec pridám smotanu a rozmixujem.
Alebo veľmi obľúbená a zdravá je u nás aj červená šošovica. Tá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov - ako polievka, prívarok, používam ju aj na zahustenie jedál, výborne ochutí omáčky...
A takisto obľúbené sú aj rôzne zeleninkové šaláty - grécky šalát, rukolový...
Mám rada Tinkine recepty a knižka od nej by ma určite potešila, táto milá žienka ma stále inšpiruje, čo uvariť či upiecť pre tých mojich drobcov????????♥️

Odpovedať

Reny 02. Aug. 2019
Mám rada zdravé jedlá a obzvlášť také varím pre moje tri malé deti. Hlavne teraz v lete sa teším z nesmierneho množstva zdravej čerstvej zeleniny a ovocia priamo zo záhradky mojich rodičov. Milujem napr. polievku z tekvice hokaido. Je rýchla a zdravá zároveň. Na olivovom oleji opražím na kocky nakrájanú tekvicu spolu s tymiánom, zalejem vodou a varím, kým tekvica nezmäkne. Ochutím troškou soli. Na koniec pridám smotanu a rozmixujem.
Alebo veľmi obľúbená a zdravá je u nás aj červená šošovica. Tá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov - ako polievka, prívarok, používam ju aj na zahustenie jedál, výborne ochutí omáčky...
A takisto obľúbené sú aj rôzne zeleninkové šaláty - grécky šalát, rukolový...
Mám rada Tinkine recepty a knižka od nej by ma určite potešila, táto milá žienka ma stále inšpiruje, čo uvariť či upiecť pre tých mojich drobcov ♥️

Odpovedať

Simona 04. Aug. 2019
Pecena cvikla s batatom, cesnakom a kozim syrom. Cviklu osupeme, nakrajame a pokvapkame olivovym olejom. Následne ju dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme približne 20 minút.
Medzitým si umyjeme sladké zemiaky, nakrájame na drobné kúsky spoločne s červenou cibuľkou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Po tom, čo sa cvikla upečie pridáme do pekáča sladké zemiaky, cibuľku spolu s pretlačeným cesnakom. Vložíme kúsky čerstvého tymiánu a necháme v rúre piecť približne 30 minút..Po vytiahnutí pridame kozí syr a pokvapkáme balsamicom

Odpovedať

Lucia 04. Aug. 2019
U nas su velmi oblubene polievky, hlavne v zime. Casto varim podla Tinky. Milujeme cesnakovu, porovu a velmii nam chuti aj cicerova polievka.

Odpovedať

Veronika 04. Aug. 2019
Tento vynikajúci letný recept mám priamo zo slnečného Provensálska. Na prvý pohľad trochu zložitejší na prípravu, ale tá námaha stojí za to a výsledkom je zdravá a farebná večera pre rodinu a hostí :)
Budeme potrebovať:
- 2 veľké žlté cukety nakrájané na 5 cm plátky
- 125 ml olivový olej
- 4 vetvičky rozmarínu
- 4 veľké červené papriky
- 3 baklažány
- morská soľ, čierne korenie
- čerstvo nastrúhaný parmezán
Paradajkový základ:
- 4 lyžice olivový olej
- 1 červená cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kávová lyžica sušeného tymiánu
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
Postup:
Rúru si predhrejeme na 200°C. Do misky si dáme nakrájané cukety, ol. olej a rozmarín. Osolíme, okoreníme a necháme marinovať. Zatiaľ dáme papriky na plech a necháme zapiecť 40 min v rúre. Opečené a vychladnuté zbavíme šupky, vykrojíme jadierka a nakrájame na hrubé plátky. Paradajkový základ si pripravíme tak, že nakrájanú cibuľu opečieme na oleji do sklovita, pridáme cesnak, na slabšom ohni necháme 4-5 min, pridáme paradajky a tymián. Na najslabšom ohni necháme 35-40 min jemne bublať, občas premiešame. Nakoniec pridáme balzamikový ocot. Marinované cukety opečieme na panvici z každej strany cca 1 min. Baklažány prekrojíme a položíme na plech, kožou nahor. Polejeme ol. olejom, osolíme, okoreníme, položíme na každú polovicu 1 strúčik cesnaku a vetvičky rozmarínu. Zakryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu. Vyberieme z trúby a zahodíme vetvičky rozmarínu, vidličkou si baklažány s cesnakom popučíme, sú úplne mäkké a koža sa dá ľahko odobrať. Vznikne tzv. baklažánový kaviár. Záverečná fáza- do zapekacej misy naložíme ako prvú vrstvu polovicu plátkov žltej cukety, potrieme polovicou baklažánového kaviáru, pridáme polovicu nakrájaných červených paprík a potrieme polovicou paradajkového základu. Vrstvy zopakujeme so zbytkom ingrediencií, krátko zapečieme s parmezánom. Dobrú chuť :)

Odpovedať

Eva 30. Aug. 2019
naše deti hrozne neradi jedia zeleninu a jablká ... manzel vymyslel ze im budeme robit stavu a to vypiju a tym ze mame nizkootackovy odstavovac (pozor ale na slabý orava os 149) tak sa v stave nachadza maximum mineralov, vitaminov a vsetkeho podstatneho pre ich vyvoj

Odpovedať

Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Fonendoskop je pri práci v zdravotníctve nevyhnutný – uvedomuje si to už aj študent strednej zdravotníckej školyFonendoskop je pri práci v zdravotníctve nevyhnutný – uvedomuje si to už aj študent strednej zdravotníckej školy

Práca v zdravotníctve je na Slovensku často podceňovaná. Vyspovedala som študenta Patrika Toneisera, prečo sa dal práve na túto cestu, ale aj to, aké pomôcky sú najdôležitejšie.

O motivačných bambusových kefkách a starostlivosti o ne porozprával Patrik Jakš z MobakeO motivačných bambusových kefkách a starostlivosti o ne porozprával Patrik Jakš z Mobake

Veronika Maťašovská: Vermikompostér sa hodí kamkoľvek, kde produkujeme biologicky rozložiteľný odpadVeronika Maťašovská: Vermikompostér sa hodí kamkoľvek, kde produkujeme biologicky rozložiteľný odpad

O vermikompostéroch a triedení odpadov sme sa rozprávali s Veronikou Maťašovskou zo  Zemito .