Tinka Karmažín: Variť pre deti a motivovať ich v strave je snáď vysoká škola života
Obsah článku
- Ako ste sa k vareniu a pečeniu dostali?
- Variť pre deti a navyše aj zdravo nie je vždy jednoduché, deti totiž zvyčajne neskúšajú rady nové jedlá a chute. Ako sa dá dosiahnuť, aby ich rodič naučil žiť zdravo?
- Je príprava nových receptov z väčšej miery o skúšaní, alebo sa v nich prevažne odrážajú vaše dlhoročné skúsenosti s varením?
- Kombinovať jednotlivé potraviny, bylinky a koreniny s ľahkosťou nedokáže každý. Dá sa to naučiť?
- Vy nielen varíte a pečiete, ale aj zavárate a venujete sa budovaniu imunity. Ktorá z týchto činnosti je vášmu srdcu najbližšia?
- Mnoho mamičiek sa pýta, ako naučiť dieťa jesť zeleninu. Je dôležité aj to, ako pokrm naservírujete?
- Možno povedať, že niektoré potraviny sú pre deti vhodnejšie ako iné? Na čo by sa mali mamičky pri výbere zamerať?
- Ako dosiahnuť, aby si dieťa jedlo obľúbilo čo najskôr?
Deti a zdravá strava. Touto témou sa zaoberá mnoho mamičiek, ktorých potomkovia odmietajú jesť zeleninu i ovocie a uprednostňujú skôr nezdravú stravu. Naučiť jesť dieťa zdravo je výzva, ktorá sa však dá zdolať.
Tinka Karmažín nám porozprávala o tom, ako sa k vareniu dostala, ako tvorí nové recepty i o tom, ako motivovať dieťa, aby si jedlo obľúbilo čo najskôr.
Ako ste sa k vareniu a pečeniu dostali?
Varenie bolo vždy mojou vášňou. Odmalička som vzhliadala ku kuchyni mojej maminky. Bola takou modernou maminkou s triezvym pohľadom na svet. Celý život ma viedla stravou k tomu jesť vyvážene, ľahko, zdravo, používať lokálne ingrediencie. Proste z mála vyčarovať veľa. Vedieť navariť tak, aby si aj dieťa, aj „ocko aj mamička“ pochutili. Ten pocit tepla domova, ktorý vie vytvoriť jedlom len žena, vo mne zostal navždy. A rozvinul sa pri mojom manželovi, keď som sa mu chcela zapáčiť tým, že moja kuchyňa je lepšia ako mamičkina :-) Bola to pre mňa ťažká výzva, ale ustála som to. Zobral si ma a moje recepty a varenie sa naplno pri ňom a neskôr pri našom synčekovi rozvinuli a zafungovali.
Variť pre deti a navyše aj zdravo nie je vždy jednoduché, deti totiž zvyčajne neskúšajú rady nové jedlá a chute. Ako sa dá dosiahnuť, aby ich rodič naučil žiť zdravo?
Variť pre deti, motivovať ich v strave a najmä ustáť tlaky okolia je snáď vysoká škola života. Prešla som si ňou s mojím synčekom a cez moju stránku sa snažím posúvať moje skúsenosti a motivovať ostatné maminky v tom, ako sa to dá zvládnuť. Nie je to pre mňa novodobý trend, som dieťa, ktoré vyrastalo na zdravých sladkostiach.
Moja maminka na to vždy dbala. Preto sa túto výchovu a vlastne aj moju životnú cestu snažím odovzdávať aj ďalej a povzbudzovať aj iných. Táto cesta je síce náročnejšia, ale ktorá dôležitá nie je?
V dnešnej dobe nekvalitných potravín je obzvlášť dôležité, aké stavebné základy našim deťom vštepíme, také si so sebou ponesú celý život. Nech si už prejdú v živote čímkoľvek, to, čo budú vidieť doma, v nich zostane. Existuje jedno veľmi pekné príslovie, na ktoré som vo výchove musela sama dozrieť: „Deti netreba veľmi vychovávať. Stačí pekne žiť a dieťa sa pridá.“ Myslím, že toto platí aj v strave. Čo vidí dieťa, že je rodič, to žiada aj ono samo. Ak nie na začiatku, tak postupom času táto teória výborne funguje aj v praxi. Treba byť trpezlivý. A to, ako ich „presvedčiť“, ako papať „bojovníkov“ zeleninku a ovocie, pravidelne uverejňujem na mojej FB stránke, webe aj v mojich rodinných knihách. Potešujúca správa je, že sa to dá a naozaj to funguje. A spätná väzba od mamičiek, ako moje recepty chutia aj nejedákom, že si pýtajú duple z mojich jedál a ako deti rady listujú v mojich knihých, je pre mňa tým najväčším zadosťučinením.
Je príprava nových receptov z väčšej miery o skúšaní, alebo sa v nich prevažne odrážajú vaše dlhoročné skúsenosti s varením?
Nové recepty vymýšľam denne, mám ten dar, že podnety mi chodia samy do hlavy a tú chuť kombinácie cítim na jazyku skôr, ako to stihnem vôbec zrealizovať a zapísať na papier :-) Samozrejme, moje recepty sa odrážajú od kuchyne mojej maminky a babinky, na ktorej som vyrástla. Ale šperkujem ich na svoje chute a chute mojej rodiny aj priateľov. Milujem tradičnú slovenskú kuchyňu a vždy sa ju snažím ozdraviť, urobiť ju výživnou a zamaskovať zeleninu do každej jednej zložky jedla najviac ako sa dá. Som presvedčená, že zelenina je to „živé“, vďaka ktorému máme v tele vyvážený pomer vitamínov, minerálov, stopových prvok aj vlákniny.
Rada experimentujem a vnášam do môjho varenia recepty, ktoré sú vyslovene pôžitkárske. Pohľad na mojich, ktorí sa rozplývajú blahom a zrazu za stolom všetko stíchne, to je pre mňa tá pravá motivácia, vďaka ktorej to robím stále zas a znova. A ak sa mi to podarí navyše zdravo, chutne, rýchlo a vyvážene, napĺňa ma to šťastím a spokojnosťou. A úprimne, aj ja sama sa rada dobre najem. Varenie je každodenná povinnosť nás všetkých. Moje recepty sú o tom nevnímať varenie a pečenie ako povinnosť, práve naopak, premeniť ich na každodennú radosť pre seba aj svojich blízkych.
Kombinovať jednotlivé potraviny, bylinky a koreniny s ľahkosťou nedokáže každý. Dá sa to naučiť?
Je to naozaj dar z nebies a ja som za tento dar nesmierne vďačná. Osobne ďakujem Bohu za tento dar vnímania, cítenia, kombinácie. Denne mi chodia do hlavy recepty samy od seba, často ich nestíham ani realizovať. Moja stránka Tinkine recepty ma osobne veľa naučila. Najmä pokore, sebareflexii a osobnému vzdelávaniu. Myslím, že ak človek naozaj chce, tak sa zo života naučí naozaj to, čo potrebuje. Každý máme cit pre iné a som presvedčená, že sa dokážeme navzájom inšpirovať. Kombinovať a dochucovať jedlo sa dá naučiť, a preto moje poznatky odovzdávam ľuďom na mojej stránke. Som šťastná za dnešnú dobu, v ktorej ľudia myslia viac lokálne a obracajú sa na lokálnych výrobcov. Veľmi rada ich podporujem, pretože mám pocit, že sa vraciame k dobe našich predkov. Myslieť viac lokálne a sezónne je to, čo nás opäť môže vrátiť z konzumnej doby naspäť tam, kde sme boli. Kde môžeme tak trochu zastaviť čas a opäť veriť v hodnoty, remeslá, ľudskosť, lásku a tomu učiť aj naše deti.
Vy nielen varíte a pečiete, ale aj zavárate a venujete sa budovaniu imunity. Ktorá z týchto činnosti je vášmu srdcu najbližšia?
Všetky tieto činnosti sú pre mňa rovnako dôležité, pretože ich žijem. Moja stránka je vlastne môj život, s radosťami, starosťami, dieťaťom, rodinou, povinnosťami, chorobami aj snahou dať mojim niečo navyše, niečo lepšie. Ideálne celoročne. Niekedy sa mi v tom darí viac, inokedy menej, často si varím, pečiem, zaváram sama. Myslím, že takto to robia všetky ženy, ktoré sú na mojej stránke. Často sa od nich ja sama učím, ako robiť veci lepšie, kvalitnejšie, zdravšie. Sú však chvíle, kedy to nestíham, som tiež len človek a vtedy som šťastná, ak môžem zohnať kvalitný zdravý výrobok za dostupnú cenu. S takým výrobkom sa rada na mojej stránke podelím aj s ostatnými v mojom nákupnom okienku.
Čo sa týka imunity, pre mňa je základom imunity strava, strava a strava. Dôležitým faktorom v imunite je aj rodinné zázemie, porozumenie a láska. A potom sú to doplnky z prírody. Ak ich človek vie kombinovať, pôsobia priam zázračne. Naše babky to kedysi vedeli a teraz sa to zrazu akosi vytráca. Preto sa snažím venovať tejto téme byliniek a prírodného liečenia často a venovala som jej priestor aj v mojich knihách. Ako budovať imunitu denne stravou od malých bábätiek, ako na prvé príkrmy a taktiež ako liečiť deti prírodnou cestou. Toto všetko som obsiahla v mojej knihe Tinkine rodinné recepty 1. Nie som extrémna, vždy sa snažím voliť zlatú strednú cestu alebo aspoň menšie zlo. Keď môžem, vždy je u mňa prioritná príroda, dokážem tak eliminovať chémiu. Ak však nie je iná možnosť, dieťa netreba nechať trápiť a lieky sú isto na mieste.
Mnoho mamičiek sa pýta, ako naučiť dieťa jesť zeleninu. Je dôležité aj to, ako pokrm naservírujete?
Samozrejme, servírovanie je dôležité. Ideálne, ak ho dokážeme pripraviť hravou a zábavnou formou. Pre mňa sú však dôležitejšie iné faktory. Najzákladnejším a najpodstatnejším je, že ťažko dieťa učiť milovať zeleninu a ovocie, keď to nevidí jesť rodičov. Nie vždy to platí na prvýkrát, je to cesta, ale je efektívna a prináša výsledky. Rovnako dôležitá je konverzácia, vysvetlovať stále a opakovane, prečo je tá a tá zeleninka dobrá. Zeleninka je kamarát, bojovník, pomôže, aby narástol, bol zdravý a silný. Ďalšia kapitola je aj kamuflovanie. Môj malý nechcel dať jeden čas lečo ani do úst. Nedala som sa odradiť, tak som lečo mixla, vhodila kus masla, bylinky, uvarila cestoviny a mal takú parádnu omáčku, že si vypýtal aj dupľu a dokonca vylízal tanier. Aj tu je dôležitá komunikácia. Po zjedení sa ho spýtať, či mu chutilo, a potom mu povedať, že vidíš a to bolo to lečo. Ja som sa ho pýtala vždy, čo mu chutilo, čo nie. Rozprávala som sa s ním otvorene, neklamala som, proste ako s dospelým, a to veľmi fungovalo.
Pýtala som sa, čo mu vadilo v jedle a ako by som ho mohla nabudúce vylepšiť. A áno, boli aj momenty, kedy moje dieťa jedlo pri rozprávke. Viem, že sa to neodporúča, ale sú situácie a situácie. Naučiť dieťa jesť je alchýmia, ale vždy funguje rozhovor. Niektoré jedlá taktiež potrebujú svoj čas. Aj niektoré deti potrebujú svoj čas. Aj niektoré mamičky potrebujú svoj čas :-) Je to len obdobie. Dieťa netreba nútiť nasilu, skôr je to o tej kreativite a hľadaní možností. Vždy ich je na výber viac.
Možno povedať, že niektoré potraviny sú pre deti vhodnejšie ako iné? Na čo by sa mali mamičky pri výbere zamerať?
Moja základná a dôležitá informácia, ktorú sa snažím odovzdať, je čítať etikety. Druhou dôležitou je, žiaľ, musím to napísať, pri detských výrobkoch čítať dvojnásobne. V mojej novej rodinnej knihe Tinkine rodinné recepty 2 som tomu venovala jednu celú kapitolu. Ako vedieť nakupovať potraviny, ako rozpoznať zdravé potraviny, porozumieť zloženiam vo výrobkoch bez toho, aby ste strávili v obchode dve hodiny a aj tak odchádzali s neporozumením. A v neposlednom rade, ako sa vedieť orientovať v éčkach. Veľmi kontroverzné sú, žiaľ, vyslovene detské produkty. Najhrošie bývajú tie, ktoré majú na etikete známe animované postavičky. Výrobcovia sa spoliehajú, že predná etiketa predá, pretože dieťa vydranká, a nikto už nebude pozerať dozadu na zloženie. Často rozmýšľam, ako je toto možné, ako to vôbec naša legislatíva dovolí, žiaľ, je to tak. Denne však vidím v obchodoch ľudí, ktorí čítajú zloženia, ktorých skutočne zaujíma to, čo dajú do úst sebe aj svojim deťom. A je ich stále viac. Sme na správnej ceste :-) Pretože je to naozaj jednoduchá cesta, keď sa výrobok nebude predávať, veľmi rýchlo sa prestane vyrábať. Výrobca chce totiž zisky a nie straty. Záujem o kvalitné výrobky je a všetko nasvedčuje tomu, že sa vraciame opäť do éry zdravých potravín.
Ako dosiahnuť, aby si dieťa jedlo obľúbilo čo najskôr?
Každé dieťa je individuálne, každé má svoje tempo a každé cíti, kedy nastal jeho čas. Myslím, že je správne, nechať to výlučne naňho. Čas ani vek v tomto prípade nehrajú podľa mňa rolu. Pokým dieťa nemá koliky, neplače, nie je malátne, netreba riešiť nič viac, ako je materské mlieko. Pretože to je to najviac, ten najsilnejší stavebný kameň pri budovaní imunity, ktorý mu dokážeme dať. Ak sú maminky, ktorým to nevyšlo, prosím, netrápte sa. Spravili ste pre dieťatko to najviac, dali ste mu život, lásku, nehu, domov. Hľadajte iné možnosti ako umelé mlieko, sú. Vďaka tomu dieťatku doprajete to najviac. Ak by som sa mala vyjadriť konkrétnejšie, v mojej knihe uvádzam pre zavádzanie prvých príkrmov vek 6-8 mesiacov. Pre nedojčené deti, alebo pre tie, ktoré prejavujú záujem o jedlo skôr, je to vek 4 mesiace. Z môjho pohľadu je to na zváženie. Každopádne prvé príkrmy dieťaťa by mali byť jednoduché, ľahko tráviteľné a pokojne aj opakujúce. Netreba zbytočne prisáľať, prisladzovať, dieťa si ešte len rozvíja chute a bude si vedieť vychutnať aj obyčajné pyré z mrkvy. Maminky, najmä sa nikdy nevzdajte, pretože to, čo dieťatku vštepíte a naučíte ho vy, takým bude človekom. Tak nám Pán Boh pomáhaj.
Odpovedať
postup je super jednoduchy - na orestovanu cibulu treba prihodit pokrajanu papriku, nechat ju trochu zmaknut, potom pridat nakrajane rajciny (komu sa chce, moze si ich osupat vo vrelej vode, ale mne sa veru nikdy nechce), nechat varit kym sa neodpari prebytocna tekutina, posolit, okorenit a spapat s cerstvym chlebikom :)
moj stary otiec vravieval, ze leco bez vajca a klobasy je "nahate a bose leco", takze kto chce, ten si tento letny pokrm moze obohatit aj tymito dvoma surovinami :) ale mne aj tak najviac chuti to obycajne zeleninove leco
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Kalerábovo cuketové
/1 kaleráb,1 cuketa,nastrúhať,2 vajíčka,2PL špaldovej múky,soľ,korenie,cesnak,cibuľka / Na panvicu minimum oleja
Odpovedať
/ 1 hrnček jemných vločiek,1 kefír,1 vajíčko,2 PL medu..dom.džem,maliny,figy / <3
Odpovedať
Na olivovom oleji speníme jarnú cibuľku,pór,nastrúhanú cuketu,osolíme,okoreníme,pridáme medvedí cesnak a avokádo na kocky,necháme trocha prejsť a papáme na hrianke..ja som si do svojej nastrúhala syr ementál ))
Odpovedať
Kaleráb, cuketu, mrkvu si ošúpeme, dáme do mixéra a rozmixujeme nadrobno. Rajčinky prekrojíme napoly.
Na panvici si rozhorúčime olivový olej a necháme chvíľku rozvoňať nadrobno nakrájané cesnaky. Pridáme zeleninu, rajčiny, drvenú rascu, kurkumu a zalejeme vriacou vodou. Varíme 10 min. Pridáme čerstvé bazalkové listy a polievku rozmixujeme. Dochutíme maslom, medom a soľou.
Odpovedať
Odpovedať
Moje deti milujú aj domáce nanuky, rozmixujem sezónne ovocie, zmiešame bud s tvarohom alebo bielim jogurtom, prisladim medom a dám do foriem.
Odpovedať
1,5 šálky ovsených vločiek,2PL medu,3 PL kokosu,3 banány,orechy,susene ovocie
Odpovedať
Odpovedať
Je to mnamka, ktoru miluje aj moj 10 rocny syn - ten si do nej samozrejme nastruha syr, ale vyborna je aj bez neho. V lete potesi aj studena, v zime odporucam vychutnavat poriadne zohriatu :)
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Ale ked urobim polievku z hocijakej zeleninky,alebo strukovinky a rozmixujem ju a zahustim smotankou ak treba a k tomu opeceny chlebik, tak zjedia aj duplu. Dlho mi jedli polievku z cervenej sosovice, a dlho jedli cuketove jedla, cervenu repu a zrazu nie. Tak som urobila polievku z cervenej sosovice, plus kopec zeleninky mrkva kalerab,zemiaky a mixla. Ani nevedeli. Ale taku normalnu ani bohovi :-D
Robievala som im aj minestrone polieuvku a nevedeli sa dojest,teraz uz nie. Ale to nechem mixovat to uz nebude ono, tak snad opat nekedy zjedia.. :-)
Odpovedať
Odpovedať
Plnka: Uvarila som brokolicu a karfiol, nakrájala ich na menšie kúsky. Pridala som nakrájanú paradajku, vajíčko, rascu a kozí syr. Plnku som dala do vydlabanej cukety a posypala majoránom. Pečieme na 180 °C prykryté alobalom. Keď je cuketa mäkká ešte som ju dala piecť na 10 min bez alobalu. Podávala som s nastrúhanou uhorkou. Obľúbený recept môjho 14 mesačného syna ❤️
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Z kazdych po 1 dcl: slnečnicové, ľanové, tekvicové, sezamové semiačka, ovsené vločky
3,5 dcl špadlovej múky
1 dcl najlepšie olivového oleja
2 dcl studenej vody
2 čajové lyžičky soli
Suché suroviny zmiešame, pridať olej a vodu. Všetko spolu dobre vymiešať, rozdeliť na 3-4 časti. Každú časť vyvaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie alebo fóliami na pečenie. Vyvaľkať na tenko, pred upečením naznačiť krájanie radielkom, so spodným papierom presunúť na plech, dať do vyhriatej rúry, piecť 10-12 minút, 200 stupňov.
Dobru chuť!
Odpovedať
Väčšia konzerva tuniaka, 2 vajíčka, ovsené vločky, petržlenová vňať, mleté čierne korenie. Tuniak zliať z oleja. Komu nevadí olej môže nechať. Pridať vajíčka, ovsené vločky, petržlenovú vňať, korenie. Podľa potreby soľ. Premiešať, nechať postáť chvíľu, fašírky vy tvarovať. Dať na plech s papierom na pečenie. Piecť asi 25min.na 180°.Kto chce môže si do zmesi pridať nakrájanú cibuľu, prelisovany cesnak. Namiesto vločiek sa môžu dať rožky nadrobno nakrájané, alebo ručne na trhať, namočiť do mlieka
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Uvarím brokolicu vo vode, uvarenú roztlačím vidličkou, pridám pretlačený cesnak, štipku soli a zmiešam so sojolankou. Namiesto brokolice sa dá použiť aj mrkva, tú však nevarím, ale len najemno postrúham.
Odpovedať
Odpovedať
Jedeo z mojich obľúbených najmä letných jedál je šošovicový šalát.
Namáčame si šošovicu 12 hodín pred.
Šošovicu povarím v jemne osolenej vode len aby bola ešte chrumkavá stačí zo 2 minútky.
Do vychladnutej šošovice nakrájam
Cherry rajčiaky
Jarnú cibuľku
Na tvrdo uvarené vajce
Pokvapkám tekvicovým olejom a premiešam
Ja už nesolím.
Robievam ho aj na grilovačku k mäsku. U nás je veľmi obľúbený
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
A preto sa chystám vyskúšať Tinkin recept z pečených sliviek.
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Takže na cesto potrebujeme:
150g masla, 300 g bezlepkovej múky Schar MixB preosiat (nedajte sa odradiť že to je múka na chlieb, proste skúšala som viacero druhov a táto je fakt najlepšia), 125g práškového trstinového cukru, 3 žĺtka, štipku bezfosfátoveho prášku do pečiva a vanilka (nie vanilkový cukor, obyč. vanilka)
Tieto všetky suroviny spolu zmiešame a vyhnetieme cesto. Dame do potravinovej fólie a necháme 2 hodiny odstáť. Následne dáme na plech - najlepšia je forma na tortu, ktorá sa odopína. Ja to robím tak, že na plech si dám papier na pečenie a následne nevymazujem. Predtým ako budete odstráňovať cheesecake tak okraje si od plechu oddelíte nožom.
Pokračujem ďalej. Pripravíme si plnku.
500gramov tvarohu, 3 celé vajíčka a 4-5 lyžičiek trstinového práškového cukru zmiešať spolu mixérom na jemnom programe. Tu je dôležité to miešať radšej pomaly a dlhšie, aby sa nevytvorili vzduchové bubliny a cheesecake nepraskol pri pečení.
Následne pridať 250g mascarpone, vanilku a lyžičku ryžovej múky. Zase miešať spolu, pomaly a dlhšie.
Tak a teraz pečenie.
Na plech sme si dali cesto, vytvarovali aj okraje. To dáme do vyhriatej rúry piecť 10 minút. Po 10 minútach vyberieme a dáme naň tvarohovú náplň. Je dôležité aby sa cesto predpieklo 10 minút predtým, inak bude nedopečené. A následne pečieme 40-50 minút pri 170°C :-)
Po dopečení vyberieme cheesecake a necháme vychladnúť na linke. Následne ho dáme do chladničky na 12 hodín aby "postál".
Pred servírovaním nazdobíme - ja volím stále lístok z mäty a bobuľovité ovocie - maliny, čučoriedky, černice, jahody. Môžeme na cheesecske nastrúhať aj hoblinky tmavej vysokopercentnej čokolády.
Voilá. Máte hotovú maškrtu aj pre tie menšie deti. :-)
Odpovedať
Čistá mňamka hotová za pár minút ;)
Milujeme ich celá rodinka
Odpovedať
Máme veľa obľúbených receptov hlavne z knihy C1 ale aj C2 hoci ju nemáme (vďaka Tinke, ktorá recepty vždy zverejní ich napriek tomu môžeme vyskúšať )
Maková bublanina s višňami je u nás stálica bože ani neviem koľko krát do roka ju pečiem. Práve som zavarala cuketovo baklazanovu omáčku na cestoviny a som z nej nadšená,je úplne geniálna. Špaldové mrkvaciky sú pre mňa najlepšia voľba na cesty ale aj doma (bez cukru a tak výborné - keď ich upečiem pre návštevu,tak ich musím pred deťmi schovať inak by ich zjedli. Naposledy mi deti spolu s manželom zjedli skoro všetko, nechali len 4kusy pre návštevu ????. A čina je najlepšia domáca akú som jedla. A čo sa mi páči najviac,že Tinka sa s nami podeli aj s vychytávkami a radami k receptom. Nikdy som nepoužívam toľko byliniek ako teraz. Veľa vdaka za to,že ju mame a čo všetko robí pre nás. Je veľkou inšpiráciou ????
Odpovedať
1 menšia tekvica hokkaido
50-100g slaniny
čerstvé bylinky - šalvia, ligurček, rozmarýn, petržlen pár listov červenej repy
100g čerstvého špenátu
1 cibuľa
1 hlávka cesnaku
Postup
Slaninku nakrájame na kocky a opečieme na panvici. Pridáme mladý cesnak pokrájaný na malé plátky a cibuľku. Po chvíli prihodíme bylinky a popri tom si nakrájame na kocky tekvicu hokkaido.
Keď to začne v kuchyni rozvoniavať, z panvice vyberieme všetko, čo sme tam opekali a na miernom ohni opekáme tekvicu do zlata. Potom pridáme späť opečené byliny a slaninu. Nepodlievame. Nakoniec príde na rad špenát a najemno nasekané listy červenej repy.
Chvíľú spoločne opekáme, ochutíme a podávame. Pohánku môže nahradiť aj quinoa alebo pšeno.
Dobrú chuť.
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Slivkové povidla namiesto varenia pečiem v rúre v hlbokom jenskom skle, je to takmer bez práce. Očistené 2kg sliviek nakrájam na kúsky a (ne)pridám cukor/erytritol podľa vôle, 2pl jablk.octu, 4pl rumu/ovoc.palenky, 3ks rozdrvených klinčekov. Piecť na 220-250 C cca pol hodinu/aj viac ak sú slivky vodnaté. Rozmixovať tyčovým mixérom priamo v pekáči, prípadne vrátiť dopiecť/zredukovať. Naplníme, (pridáme príp. lyžičku rumu, ako konzervant,) otočíme hore dnom a dáme do deky. Dobrú chuť.
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
My oblubujeme aj cuketovo-zemiakovu harulu pecenu v rure.
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Odpovedať
Alebo veľmi obľúbená a zdravá je u nás aj červená šošovica. Tá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov - ako polievka, prívarok, používam ju aj na zahustenie jedál, výborne ochutí omáčky...
A takisto obľúbené sú aj rôzne zeleninkové šaláty - grécky šalát, rukolový...
Mám rada Tinkine recepty a knižka od nej by ma určite potešila, táto milá žienka ma stále inšpiruje, čo uvariť či upiecť pre tých mojich drobcov????????♥️
Odpovedať
Alebo veľmi obľúbená a zdravá je u nás aj červená šošovica. Tá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov - ako polievka, prívarok, používam ju aj na zahustenie jedál, výborne ochutí omáčky...
A takisto obľúbené sú aj rôzne zeleninkové šaláty - grécky šalát, rukolový...
Mám rada Tinkine recepty a knižka od nej by ma určite potešila, táto milá žienka ma stále inšpiruje, čo uvariť či upiecť pre tých mojich drobcov ♥️
Odpovedať
Medzitým si umyjeme sladké zemiaky, nakrájame na drobné kúsky spoločne s červenou cibuľkou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Po tom, čo sa cvikla upečie pridáme do pekáča sladké zemiaky, cibuľku spolu s pretlačeným cesnakom. Vložíme kúsky čerstvého tymiánu a necháme v rúre piecť približne 30 minút..Po vytiahnutí pridame kozí syr a pokvapkáme balsamicom
Odpovedať
Odpovedať
Budeme potrebovať:
- 2 veľké žlté cukety nakrájané na 5 cm plátky
- 125 ml olivový olej
- 4 vetvičky rozmarínu
- 4 veľké červené papriky
- 3 baklažány
- morská soľ, čierne korenie
- čerstvo nastrúhaný parmezán
Paradajkový základ:
- 4 lyžice olivový olej
- 1 červená cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kávová lyžica sušeného tymiánu
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
Postup:
Rúru si predhrejeme na 200°C. Do misky si dáme nakrájané cukety, ol. olej a rozmarín. Osolíme, okoreníme a necháme marinovať. Zatiaľ dáme papriky na plech a necháme zapiecť 40 min v rúre. Opečené a vychladnuté zbavíme šupky, vykrojíme jadierka a nakrájame na hrubé plátky. Paradajkový základ si pripravíme tak, že nakrájanú cibuľu opečieme na oleji do sklovita, pridáme cesnak, na slabšom ohni necháme 4-5 min, pridáme paradajky a tymián. Na najslabšom ohni necháme 35-40 min jemne bublať, občas premiešame. Nakoniec pridáme balzamikový ocot. Marinované cukety opečieme na panvici z každej strany cca 1 min. Baklažány prekrojíme a položíme na plech, kožou nahor. Polejeme ol. olejom, osolíme, okoreníme, položíme na každú polovicu 1 strúčik cesnaku a vetvičky rozmarínu. Zakryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu. Vyberieme z trúby a zahodíme vetvičky rozmarínu, vidličkou si baklažány s cesnakom popučíme, sú úplne mäkké a koža sa dá ľahko odobrať. Vznikne tzv. baklažánový kaviár. Záverečná fáza- do zapekacej misy naložíme ako prvú vrstvu polovicu plátkov žltej cukety, potrieme polovicou baklažánového kaviáru, pridáme polovicu nakrájaných červených paprík a potrieme polovicou paradajkového základu. Vrstvy zopakujeme so zbytkom ingrediencií, krátko zapečieme s parmezánom. Dobrú chuť :)
Odpovedať
Odpovedať