Najlepšie srvátkové proteíny na rast svalov aj chudnutie
Srvátkový proteín patrí medzi obľúbené výživové doplnky. Dôvodom je, že ide o výborný zdroj bielkovín. Ktoré značky sa oplatí vyskúšať? To vám prezradíme v dnešnom článku.
Proteíny sa stávajú celkom bežným doplnkom stravy. Berú ich nielen profesionálni, ale aj občasní športovci.
V našom návode vás prevedieme všetkými bežne dostupnými proteínmi, prezradíme vám všetko o ich benefitoch aj temných úskaliach, pozrieme sa na ich správne dávkovanie a taktiež na možné riziká spojené s ich užívaním.
Proteíny sú synonymom k bielkovinám. Bielkoviny patria k základným stavebným jednotkám našich buniek, a teda i celého organizmu, preto sú nevyhnutné pre každého. Proteíny/bielkoviny prijímame prirodzene. Nachádzajú sa takmer vo všetkých potravinách. Rozdielne je však ich zloženie, kvalita a množstvo.
Práve preto vznikli rôzne proteínové doplnky na vylepšenie stravy. Avšak pozor, pri nesprávnom výbere či užívaní to môže byť i naopak. Proteínové doplnky výživy sú určené najmä pre športovcov, ľudí s nadmernou fyzickou záťažou či milovníkov zdravej stravy. Nad ich užívaním by mali popremýšľať aj vegetariáni a vegáni. Rastlinná strava môže byť pre telo úplne ideálna, avšak iba za predpokladu, že si ju viete zostaviť správne. No a v tomto „skladaní“ vám môžu pomôcť práve proteínové doplnky.
Predtým, než sa pustíme do návodu na výber proteínov, je nevyhnutné, aby ste pochopili ich samotnú funkciu v organizme. Bielkoviny, teda proteíny, sa nachádzajú všade, v našich bunkách, orgánoch, svaloch, tkanivách atď. Bielkoviny sú zložené z aminokyselín. Poznáme 20 základných bielkovinotvorných aminokyselín, ktoré sú stavebnými jednotkami bielkovín. 9 z nich patrí k tzv. esenciálnym aminokyselinám. To si telo nedokáže vyrobiť samo, preto mu ich musíme dodávať „zvonku“.
20 základných bielkovinotvorných aminokyselín
Aby bolo užívanie proteínu (ale i konzumácia stravy) pozitívne z hľadiska príjmu bielkovín, je potrebné prijímať najmä kvalitné alebo takzvané komplexné proteíny (obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín). Tie sa nachádzajú iba v živočíšnych proteínoch, čo však neznamená, že tie z rastlinných zdrojov nedodajú vášmu telu nič dobré. Naše telo navyše nepotrebuje neustále prijímať všetky esenciálne kyseliny. Preto, ak sa rozhodnete užívať rastlinné proteíny, mali by ste ich kombinovať tak, aby sa vám dostalo z každého rožka troška.
Poslednou dôležitou informáciou, ktorá súvisí s bielkovinami ako takými, no i výberom správneho proteínového doplnku výživy, sú tzv. BCAA aminokyseliny. BCAA je trojica aminokyselín s rozvetveným reťazcom. Ide o leucín, izoleucín a valín. BCAA sú najväčšími hráčmi z hľadiska budovania svalovej hmoty, zlepšovania výdrže aj podpory spaľovania tukov. Kvalitný proteínový doplnok výživy by teda mal nepochybne obsahovať túto skupinu aminokyselín.
Proteínové doplnky výživy sú dostupné v rôznych formách. Môžete ich prijímať v podobe prášku, ktorý si pridáte do jogurtu či nápoja. Veľmi populárne sú aj proteínové múky vhodné na pečenie, proteínové nápoje na raňajky či tyčinky, čokolády a iné pochutiny.
Pri výbere proteínu by ste sa však nemali prednostne sústrediť na formu z tohto hľadiska, ale na formu z hľadiska spôsobu výroby daného produktu. Tá totiž rozhoduje o obsahu bielkovín, tukov a sacharidov v ňom.
WPC proteín alebo proteínový koncentrát je vyrábaný prostredníctvom priamej extrakcie bielkovín z potraviny. V podstate ide o prvý proteínový produkt vyrobený z danej suroviny. Pri procese extrakcie je využívané teplo a kyseliny alebo enzýmy. WPC proteín telu dodáva 60 až 80 % bielkovín. Nevýhodou WPC proteínov je vyšší obsah tukov a sacharidov.
WPI je opätovne upravený WPC proteín. Prejde ďalším filtračným procesom, počas ktorého je z neho odstránená podstatná časť tuku aj sacharidov (vrátane laktózy). Proteínový izolát je preto vhodný aj pre ľudí so slabou formou intolerancie na laktózu. Hlavným plusom je naozaj vysoký obsah proteínov, 90 až 95 %, a menší obsah ostatných látok.
WPH, proteínový hydrolyzát alebo tzv. hydro proteín prejde ďalším procesom zahrievania s využitím kyselín či enzýmov. Hydrolyzáty sú ľahšie stráviteľné, a teda i rýchlejšie absorbované organizmom (vrátane svalov). Dá sa o nich povedať že jednoduchšie metabolizujú.
Rýchlejšie metabolizovanie hydrolyzovaného proteínu je pozitívne i negatívne, pretože stojí aj za rýchlejším nárastom glykémie (pozor, rýchlejším, nie väčším). Pre zdravého človeka to nie je problém. Práve naopak, napr. srvátkový WPH proteín je vhodný na rast svalov po cvičení, pretože zvyšuje produkciu inzulínu. Ak však trpíte diabetom, o používaní tejto formy proteínov by ste sa mali poradiť s odborníkom.
Proteíny sa delia na živočíšne a rastlinné. V rámci týchto 2 skupín existujú akési poddruhy proteínov, ktoré sa líšia zložením, rýchlosťou vstrebávania a, samozrejme, zdrojom, z ktorého sú získané. Proteíny sa získavajú z mlieka, srvátky, mäsa, vajíčok, sóje, slnečnice a ďalších surovín. Pamätajte, že neexistuje lepší či horší proteín, ale iba ten, ktorý je viac či menej vhodný práve pre vás.
Srvátkový alebo whey proteín je vyrábaný z kravského mlieka, presnejšie zo srvátky. Zároveň ide o jeden z najčastejšie používaných a diskutovaných proteínov, preto mu budeme venovať väčšiu pozornosť. Srvátka je žltozelená tekutina, ktorá sa vytvorí po zrazení mliečnej bielkoviny (kazeínu). Mlieko má v tejto chvíli konzistenciu tvarohu, z ktorého sa následne vyrába syr.
Srvátka, vedľajší produkt výroby, ešte stále obsahuje dostatočne množstvo bielkovín a ďalších živín. Preto je prefiltrovaná, purifikovaná a vysušená na proteínový prášok. Srvátka obsahuje veľa bielkovín, avšak i pomerne vysoké množstvo ďalších zložiek, medzi ktoré patrí, pre niektorých ťažšie stráviteľná, laktóza.
Zloženie srvátky:
V závislosti od spôsobu spracovania existujú 4 typy whey proteínu. Na spôsob spracovania prášku by si mali dať pozor najmä ľudia alergickí na laktózu alebo niektorú z mliečnych bielkovín, diabetici a tiež tí, ktorí sa snažia schudnúť.
Srvátkový koncentrát obsahuje vysoký podiel bielkovín (29 až 89 % v závislosti od konkrétneho produktu), ale taktiež tuky a sacharidy. Problémom môže byť najmä laktóza, ktorá stojí za intoleranciou na mlieko a produkty z neho.
Hlavnou výhodou srvátkového izolátu je nízky alebo žiadny obsah laktózy a len minimálny obsah tukov. Podiel bielkovín v izoláte je veľmi vysoký, zväčša ide o 90 až 95 %. Jeho chuť je príjemne mliečna, avšak nie podstatne odlišná od koncentrátu. Srvátkový izolát je vhodný najmä pre ľudí s miernou formou intolerancie na laktózu.
Srvátkový hydrolyzát je jednoduchšie metabolizovaný, neobsahuje laktózu a ani tuky. Zvykne sa o ňom hovoriť, že je „predtrávený“. Asi najväčšou nevýhodu hydrolyzátov je vyššia cena. Vysoko kvalitné produkty sú však vo všeobecnosti menej alergénne ako iné formy srvátkového proteínu.
Natívny srvátkový proteín je získavaný z odstredeného mlieka, teda nie z vedľajších produktov pri výrobe syra. Je dostupný vo forme koncentrátu a izolátu. Proces spracovania natívneho srvátkového proteínu prebieha pri nízkej teplote. Srvátka si preto zanechá vyšší podiel živín aj bielkovín.
Srvátka obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín vrátane BCAA. Práve leucín pôsobí priaznivo na rast a regeneráciu svalov po námahe či cvičení.
Obsah aminokyselín v srvátkovom proteíne
Mlieko, a teda i srvátka, obsahuje 4 typy mliečnej bielkoviny. Avšak pozor, jej účinky na organizmus nie sú výhradne pozitívne. Mnoho ľudí verí, že za intoleranciou na kravské mlieko stojí len a len laktóza. Omyl! Omnoho „nebezpečnejšie“ sú práve mliečne bielkoviny. To je zároveň dôvod, prečo nie je srvátkový proteín vhodnou voľbou pre každého.
Ak netrpíte intoleranciou na kravské mlieko, srvátkový proteín by vám nemal spôsobovať žiadny problém. Srvátke by sa mali vyhnúť tiež ľudia s akýmkoľvek ochorením obličiek. K pozitívam whey proteínu patria:
Kazeín je jednou zo 4 základných mliečnych bielkovín. Tvorí až 80 % mlieka. Špecifickou vlastnosťou kazeínu je jeho pomalšie trávenie a vstrebávanie do organizmu. Pri interakcii so žalúdočnou kyselinou vytvára hmotu podobnú gélu. Zjednodušene, kazeínový proteín sa do tela vstrebáva pomaly a dlhšie, preto je označovaný aj ako pomalý proteín. Tým spomaľuje syntézu bielkovín.
Vhodnou dobou na užitie kazeínového proteínu je večer, cca 30 min. pred spaním. Počas spánku neprijímate potravu, preto nehrozí riziko „predávkovania sa“ bielkovinami. Zároveň sa môže kazeín nerušene vstrebávať do vášho organizmu.
Kazeínový proteín podporuje rast svalovej hmoty a odbúrava tuky, avšak iba za predpokladu zníženia príjmu kalórií. Plusom je tiež nižší obsah tukov a sacharidov, mínusom zas fakt, že samotný kazeín patrí k veľmi silným alergénom.
Hlavným benefitom kazeínového proteínu je jeho pomalé vstrebávanie a nízky obsah sacharidov či tukov. Jeho ďalšími pozitívami sú:
Ak budete kazeínový proteín užívať s mierou a správne, nemal by vám spôsobiť žiadne problémy. Výnimkou sú osoby s precitlivenosťou na niektoré z jeho účinných látok.
Kazeín môže tráveniu i poškodiť. Gél, ktorý sa vytvorí pri jeho kontakte so žalúdočnými kyselinami, je v skutočnosti guľôčkami bielkovín. Prázdny žalúdok má pomerne malú kapacitu. Bielkovinové guličky ho roztiahnu, čo zapríčiní vyššiu produkciu žalúdočných štiav. Tie sú nevyhnutné pre trávenie, ak je však žalúdok prázdny, nemá čo tráviť. Preto môže dôjsť k jeho prekysleniu a nadúvaniu.
Kazeín môže v tele vytvárať hlien. Niektorí ľudia pri jeho nadmernom užívaní pociťujú problémy s dýchaním. Zhoršené dýchanie ide ruka v ruke so zvýšenou náchylnosťou na rôzne ochorenia (nádcha, horúčka, astma atď.).
To, či užívanie kazeínu stojí za vznikom akné alebo inými kožnými problémami, je neustále pretriasanou témou. Údajne môže stimulovať uvoľňovanie rastového faktoru IGF-1, ktorý sa tvorí v pečeni. Zvýšená hladina IGF-1 stojí za vyššou tvorbou olejov v pokožke.
Hovädzí proteín sa na trhu objavil pomerne nedávno (približne v r. 2009). Je dostupný prevažne vo forme izolátu. Mäso a chrupavky sú najprv varené. „Vyvarená“ tekutina plná bielkovín a aminokyselín je v závere procesu výroby vysušená na prášok a zbavená sacharidov i tukov.
Cca 30 g hovädzieho proteínového izolátu obsahuje:
V hovädzom izoláte sa nachádza všetkých 9 esenciálnych aminokyselín vrátane BCCA, a to v množstve porovnateľnom so srvátkovým proteínom. Okrem esenciálnych aminokyselín obsahuje:
Trávenie hovädzieho proteínového izolátu je v porovnaní s tým srvátkovým pomalšie. Vaše telo by malo prijaté bielkoviny stráviť približne po 2 až 3 hodinách, čo je ekvivalent k stráveniu akéhokoľvek kúska hovädzieho mäsa.
Pomalšie trávenie bielkovín z hovädzieho izolátu je pozitívne, ak ste však boli zvyknutí na proteín srvátkový, pri zmene môžete pociťovať tráviace ťažkosti. Preto vám odporúčame, aby ste postupovali pomaly.
Upozorňujeme aj na jeho slanšiu chuť v porovnaní s akýmikoľvek inými práškami. Stojí za ňou vyšší obsah dusíka. Hovädzí proteín preto nie je vhodnou ingredienciou do ovocných smoothie či iných nápojov. Naopak, v kombinácii s čokoládou chutí vcelku fajn.
Vyšší obsah sodíka môže niektorým ľuďom spôsobiť problémy. Sodík zadržiava v tele vodu, čím zvyšuje krvný tlak. Ak vám opúchajú nohy, bojujete s kŕčovými žilami, vysokým tlakom alebo trpíte akýmkoľvek iným kardiovaskulárnym ochorením, o užívaní hovädzieho proteínu by ste sa mali vopred poradiť s odborníkom.
Hovädzí proteín je ideálny pre ľudí, ktorí držia paleo či bielkovinovú diétu, alebo sa stravujú iným spôsobom, pri ktorom si musia dávať pozor na obsah tukov a sacharidov v strave (športovci, diabetici atď.). Asi najväčším plusom hovädzieho proteínu je, že ide o takmer 100 % hypoalergénny produkt – neobsahuje lepok, laktózu, mliečnu bielkovinu ani sóju.
Vajcia sú priam dokonalým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, ktoré sú navyše veľmi dobre stráviteľné. To isté platí aj o vaječnom proteíne. Jeho mínusom je iba to, že mu doteraz nebola venovaná taká veľká pozornosť ako proteínu zo srvátky či kazeínu.
Ďalšou výhodou vajec je, že obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Okrem toho patria k tým najlepším potravinám na zníženie chuti do jedla. V tomto smere je však užívanie vaječného proteínu otázne. Je vyrábaný prevažne z bielok, no a za pocitom sýtosti po konzumácii vajíčok stojí predovšetkým žĺtok.
Ďalší menej známy proteín, ktorý však stojí za vyskúšanie. Rybí proteín je dostupný v 2 formách, konkrétne ako:
Rybí proteín je bohatým zdrojom bielkovín aj dôležitých aminokyselín. Izolát navyše obsahuje veľmi málo tuku a takmer žiadne sacharidy. Je vhodný pre všetkých, ktorí nekonzumujú iné ako rybie mäso, zároveň však uprednostňujú živočíšne alternatívy. Podobne ako proteíny z hovädzieho a kuracieho mäsa, ani tie z rýb neobsahujú lepok, laktózu či iné alergény.
Ste prekvapení? Nie, nejde o žart, cvrčí proteín skutočne existuje a je dostupný aj u nás, presnejšie, v Čechách. V súčasnosti nie je príliš známy, mnohí ho však pokladajú za jedlo budúcnosti a najudržateľnejší zdroj bielkovín. Cvrčí proteín obsahuje:
Cvrčí proteín je naozaj ECO friendly. Chov týchto zvieratiek takmer vôbec nezaťažuje planétu. V porovnaní s kravou príjme cvrček v priebehu dňa asi 2 000x menej vody, 12x menej jedla a k životu potrebuje o 15x menej priestoru.
Tu sa však výhody tohto netradičného proteínu nekončia. Cvrčky nemôžu trpieť žiadnymi chorobami prenosnými na človeka a je viac než na 1 000 % isté, že nie sú dopované antibiotikami či inými liečivami (ako by mohli, že?). Pri chove cvrčkov je navyše využívaný bioodpad, ktorý by inak hnil na skládke a zaťažoval životné prostredie. Posledným benefitom je produkcia extrémne kvalitného hnojiva, ktoré je vyrábané z ich vonkajšej kostry, tzv. exoskeletonu.
Sójový proteín v prášku je získavaný z odtučnených sójových vločiek, ktoré sú vopred premyté vodou alebo alkoholom. Vďaka tejto úprave sú z nich odstránené sacharidy, bohužiaľ, aj vláknina. Sójový proteín obsahuje veľmi málo tuku a 0 % cholesterolu. Nachádza sa v ňom všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, niektoré však iba v malom množstve.
Cca 30 g sójového proteínu v prášku obsahuje:
Sójový proteín je nápomocný pri budovaní svalovej hmoty. V porovnaní so srvátkou je však na tom o niečo horšie. Tento druh proteínu je bežne dostupný v 3 formách.
Hrachový proteín je vyrábaný zo štiepaného žltého hrachu, ktorý je bohatý na bielkoviny a obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Jedna z nich, metionín, je v ňom však zastúpená vo veľmi malom množstve. Tento typ proteínu by preto nemal tvoriť jediný zdroj bielkovín vo vašej strave. Naopak, hrach obsahuje veľmi vysoké množstvo BCAA aminokyselín.
Štúdie (na potkanoch) naznačujú, že sa vstrebáva pomalšie ako proteín zo srvátky, ale rýchlejšie ako ten z kazeínu. Iné štúdie (tentoraz na ľuďoch – mužoch) potvrdili, že hrachový proteín podporuje nárast svalovej hmoty podobne efektívne ako proteín zo srvátky.
Všetko konopné je dnes populárne. Výnimkou nie je ani konopný proteín. Jeho účinky sú však otázne. V prvom rade chýbajú dôveryhodné výskumy. Tie, ktoré prebehli, zatiaľ dokázali, že je pravdepodobne veľmi dobre stráviteľný. S určitosťou sa dá povedať taktiež, že:
Hnedý ryžový proteín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, avšak veľmi málo lyzínu, preto nejde o pravý kompletný proteín. Z hľadiska využitia je nápomocný pri budovaní svalovej hmoty a zvyšovaní fyzickej sily, v porovnaní so srvátkou je však menej efektívny. Bohužiaľ, ani v tomto prípade neexistuje dostatok vierohodných výskumov, ktoré by hovorili viac o výhodách a nevýhodách hnedého ryžového proteínu.
Podobne ako iné semená, tak i tie slnečnicové obsahujú veľmi málo lyzínu, preto nepatria ku kompletným proteínom. Ostatné esenciálne aminokyseliny sú v nich zastúpené v slušnom množstve, a to vrátané trojice BCAA na budovanie svalovej hmoty. Obsah bielkovín v slnečnicovom proteíne je vcelku vysoký, cca 50 %.
30 g práškového slnečnicového proteínu obsahuje:
Tekvicový proteín sa vyrába zo semien, ktoré obsahujú veľa bielkovín a zdravé tuky. Bohužiaľ, v prášku nie sú tuky obsiahnuté vo vysokom množstve. Ani v tomto prípade nehovoríme o kompletnom proteíne, tekvicové semená obsahujú len veľmi málo lyzínu a treonínu.
30 g tekvicového proteínu obsahuje asi 18 g bielkovín a 100 kalórií. Patrí k výborným zdrojom minerálov. Vášmu telu dodá najmä horčík, železo a zinok. Niektoré štúdie naznačujú, že tekvicový proteín môže pôsobiť protizápalovo antioxidačne.
Iné výskumy na potkanoch potvrdili, že pri pravidelnej konzumácii tekvicového proteínu došlo k výraznejšiemu zlepšeniu niektorých pečeňových markerov ako pri užívaní kazeínového proteínu. U potkanov sa navyše znížili hodnoty „zlého“ LDL cholesterolu o 20 % a oxidačná aktivita v ich krvi sa naopak zvýšila o takmer 50 %.
Kvalitný pšeničný proteín obsahuje minimálne 80 % bielkovín, niečo okolo 10 % sacharidov a menej ako 7 % tukov. Je vhodný ako doplnok pri tzv. beztukovom budovaní svalov alebo pri rysovacích diétach. Plusom je tiež jeho nízka cena.
Chuť pšeničného proteínu nie je najpríjemnejšia. Preto nie je vhodný ako jediná bielkovinová prísada do smoothie či iných zdravých nápojov. Môžete ho však použiť pri pečení alebo skombinovať s inými, trochu chutnejšími práškovými proteínmi.
Pšeničný proteín obsahuje všetky esenciálne a niekoľko ďalších aminokyselín. Opäť však platí, že niektoré z nich sú v ňom obsiahnuté len v malom množstve. Asi najväčšou nevýhodou tejto rastlinnej alternatívy je, že ide o výrobok s obsahom silného alergénu, lepku.
Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ale málo lyzínu. 30 g prášku obsahuje asi 10 g bielkovín, 8 g vlákniny a iba 50 kalórií. Chia prášok je v porovnaní s celými semienkami omnoho lepšie stráviteľný (semienka = 29 %, prášok = 80 % stráviteľnosť). Chia proteín obsahuje aj vysoké množstvo vitamínov a minerálov (vrátane chrómu a biotínu).
Mandľový proteín obsahuje 50 až 55 % bielkovín a je bohatým zdrojom vlákniny. Naopak, obsahuje len minimálne množstvo tukov a žiaden cholesterol. Je vhodným doplnkom pre športovcov, oceníte ho aj pri redukčnej diéte, a keďže neobsahuje lepok ani laktózu, je ideálny pre ľudí trpiacich potravinovými intoleranciami.
100 g mandľového proteínu obsahuje:
Na trhu je dostupný aj veľmi podobný arašidový proteín. 100 g prášku obsahuje cca 50 g bielkovín a 11 g tukov. Z nich však do kategórie mastných nasýtených kyselín patria len 2 g. Naopak, arašidový proteín obsahuje viac sacharidov, až 29 g na 100 g prášku.
Quinoa je veľkým hráčom, pretože na rozdiel od ostatných rastlinných alternatív obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Je tu však jedno „ale“. Quinoa v nespracovanom stave (semená) naozaj obsahuje všetkých 9 aminokyselín. Počas procesu výroby proteínového izolátu sa z nej však „stratí“ veľké množstvo tryptofánu. Preto ho taktiež nemožno označiť za 100 % komplexný proteín. Aminokyselinový profil proteínového izolátu z quinoy je však aj napriek tomu vcelku pozoruhodný.
Sacha Inchi proteín u nás nenájdete v každom e-shope či obchode so zdravými potravinami. Môžete si ho však objednať zo zahraničia alebo užívať spolu s vegánskymi proteínovými zmesami, v ktorých je obsiahnutý pomerne často.
Sacha Inchi (Plukenetia volubilis) je plod rastliny pochádzajúcej z Peru. V slovenčine sa stretnete skôr s názvom peruánsky oriešok. Proteín zo Sacha Inchi je výborným zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín okrem lyzínu. Podľa doterajších výskumov je však i napriek tomu veľmi účinný. Naopak, Sacha Inchi proteín je bohatý na arganín, ktorý telo využíva na „výrobu“ oxidu dusnatého.
30 g proteínu Sacha Inchi obsahuje:
Najdôležitejšiu časť, teda výber vhodného typu proteínu, máme za sebou. Aby ste si vybrali naozaj dobre, je potrebné zhodnotiť ešte niekoľko dôležitých aspektov. V nasledujúci riadkoch sa pozrieme na to, ako vybrať najlepší proteín v závislosti od vašich cieľov.
Pravdou je, že žiadne proteíny nie sú určené vyslovene na znižovanie či naberanie hmotnosti. Niektoré typy proteínov obsahujú menej sacharidov a tukov. Iné zas prirodzene znižujú chuť do jedla, urýchľujú metabolizmus alebo podporujú trávenie. Toto všetko môže byť nápomocné pri chudnutí, neschudne „to“ však za vás.
Medzi najlepšie proteíny „na chudnutie“, presnejšie, na odbúravanie tukov, patria tie kazeínové, srvátkové alebo ich kombinácie. Odporúčame vám siahnuť napr. po Optimum Nutrition 100% Casein Protein, ktorý obsahuje 24 g bielkovín v 1 porcii.
Výskumy aj skúsenosti potvrdzujú, že najlepším proteínom na rast svalov je ten zo srvátky. Navyše je nápomocný aj z hľadiska regenerácie po fyzickej aktivite. Ak chcete dosiahnuť čo najlepšie výsledky, odporúčame vám siahnuť po izoláte, nie koncentráte mliečnych bielkovín zo srvátky.
Proteínové prášky sú často spájané s mužmi, v skutočnosti ich však o niečo viac konzumujú práve ženy. Mnoho produktov je dnes práve preto určených vyslovene pre nežnejšie pohlavie. Za najlepšie proteíny pre ženy sú považované:
Medzi najlepšie proteíny pre mužov patria vo všeobecnosti tie zo živočíšnych zdrojov. Mužské telo má trochu iné potreby ako to ženské, a to i z hľadiska príjmu bielkovín. Samozrejme, vhodné alternatívy sa nájdu aj v skupine rastlinných produktov. Najlepšiu voľbou pre mužov sú proteíny:
Všetko podstatné už viete. Pri nákupe proteínových doplnkov však veľmi často natrafíte na rôzne pojmy a parametre, ktoré pre vás nemusia byť zrozumiteľné, zároveň však patria k dôležitým faktorom.
1. Proteíny obohatené o tráviace enzýmy
Ak je proteín obohatený o tráviace enzýmy, je to iba plus. Medzi základné tráviace enzýmy patria proteázy, peptidázy, lipázy, karbohydrázy a nukleázy. Ak je však daný produkt kvalitný, jeho stráviteľnosť by mala byť postačujúca aj bez takýchto „vylepšení“.
2. Proteíny obohatené o vitamíny, minerály a ďalšie látky
Väčšina predávaných proteínov je obohatená o minerály, vitamíny a ďalšie látky, ako sú napr. zdravé oleje. Bonus v podobe takéhoto prídavku určite nie je na škodu, nie je však ani nevyhnutný. Pozor by ste si mali dať iba vtedy, ak už vitamíny či minerály vášmu telu dodávate inou „umelou“ formou.
3. Pôvod a kvalita proteínov
Aby bola potravina kvalitná, musí byť získaná z kvalitného zdroja. To isté platí aj pri proteínoch. Preto si vždy overte informácie o ich pôvode. Pri rastlinných alternatívach sa zamerajte najmä na označenia ako „GMO free“ či „z udržateľného pôdohospodárstva“. Pri tých živočíšnych by vás mal zaujímať najmä spôsob chovu daných zvierat.
Veľmi dôležitým údajom je aj informácia o tom, či sa v danom produkte nachádzajú umelé prísady (konzervačné látky, ochucovadlá atď.). Logicky, tie bez nich sú lepšie.
4. Príchute proteínov
Na tom, že je proteín ochutený, nie je nič zlé. Neprehliadnite však údaj o tom, čím presne je dochutený. Arómy či príchute by mali byť prírodné, nie umelé. Najväčšiu pozornosť venujte sladidlám. Vhodná je napr. stévia či iné formy „cukru“, ktoré nestoja za priberaním a zvyšovaním cukru v krvi.
Dávkovanie konkrétneho proteínového doplnku výživy nájdete priamo na jeho obale. Aby ste si proteínmi neuškodili, je potrebné získať aspoň základnú predstavu o potrebách vášho tela. Názory na vhodné množstvo prijatých bielkovín sa líšia. Väčšina odborníkov sa však zhodne na tom, že:
Vyššie uvedené čísla sú akýmsi základom. Denná potreba bielkovín je však ovplyvnená mnohými faktormi. Medzi tie hlavné patrí:
Na záver vám ešte zodpovieme na niekoľko dôležitých a často kladených otázok súvisiacich s užívaním a výberom proteínov.
Je proteín škodlivý?
Čo je anabolický proteín,
Čo je to CFM proteín?
Existujú proteíny pre deti?
Je bezpečné užívať proteíny v tehotenstve a počas dojčenia?