Orechový olej na vlasy, pleť, na opaľovanie – účinky, dávkovanie, výroba, cena
Obsah článku
Oriešky sú už dávno považované za zdravú potravinu plnú kvalitných živín. Vďaka vysokému obsahu olejov sú však vhodné nielen na priamy konzum, ale aj na výrobu oleja. Práve orieškové oleje patria k najzdravším druhom olejov s obsahom vitamínu E, omega-3 mastných kyselín či vitamínu K.
Ak je pre vás orieškový olej novinkou, čítajte ďalej a dozviete sa o jeho zložení, účinkoch, možnostiach využitiach aj o tom, ako si orieškový olej pripraviť doma.
Orechové oleje na vonkajšie a vnútorné použitie
Čo je olej z vlašských orechov
V rámci orieškových olejov je olej z vlašských orechov jeden z najobľúbenejších. Aj keď ho ľudstvo pozná už cez 2500 rokov, v súčasnosti sa používa pomenej. Mnohí o ňom totiž ani nevedia alebo sa mu vyhýbajú pre jeho vysokú cenu. Ide pritom o skvelú ingredienciu so širokým využitím v kuchyni aj v kozmetike. Lisuje sa za studena a oproti rastlinným olejom má výraznejšiu, sladkastú a príjemne orieškovú chuť, ktorá môže nahrievaním zhorknúť. Je o čosi redší než rastlinné oleje a má peknú jantárovú až zelenkavú farbu. Olej z vlašských orechov je zaujímavý aj svojimi nutričnými hodnotami a obsahom vitamínu E, K či zinku, keďže si zachováva množstvo živín z čerstvých vlašských orechov.
Podľa spôsobu prípravy poznáme 3 druhy oleja z vlašských orechov. Prvým je už spomínaný olej získaný studeným lisovaním. Ide o najkvalitnejší orieškový olej, ktorý obsahuje 100 % olej z vlašského orecha a žiadne iné ingrediencie. Lacnejším variantom je rafinovaný olej – pri extrakcii vzniká viac oleja a dochádza aj k tepelnej úprave. Najlacnejším druhom je vylúhovaný olej, na výrobu sa používa iný rastlinný alebo olivový olej, v ktorom sa vlašské orechy lúhujú. Keďže nejde o 100 % orechový olej, má menej výraznú chuť a arómu.
Z akých ďalších orechov sa vyrábajú oleje?
Vlašské orechy nie sú jediné, z ktorých sa oleje vyrábajú. Orechy sú vo všeobecnosti bohaté na oleje, a preto sú na ich extrakciu ideálne. Pučia sa na hustú pastu podobnú arašidovému maslu, z ktorej sa potom pri zahrievaní na vysokej teplote uvoľňujú oleje. Lisovaním sa následne oleje oddelia od pasty. Stretnúť sa teda môžete aj s týmito druhmi olejov:
- Mandľový olej – Používa sa v šalátoch a pri pečení zákuskov a múčnikov. Častejšie sa snáď využíva v starostlivosti o pokožku, popraskané pery a vlasy.
- Lieskovcový olej – Má príjemnú chuť a arómu, používa sa hlavne v dresingoch do šalátov. V kozmetike sa používa hlavne na poškodené vlasy a suchú pokožku hlavy.
- Kokosový olej – Používa sa čoraz častejšie ako zdravá náhrada pri varení. Má však aj svoju nezastupiteľnú funkciu v kozmetike, keďže má skvelé hydratačné vlastnosti pre pokožku a vlasy.
- Arašidový olej – Má menej výraznú, skôr neutrálnu chuť. Používa sa pri bežnom varení a pečení a často aj na vyprážanie.
- Olej z para orechov – Používa sa predovšetkým v kozmetike, pomáha hydratovať poškodené vlasy a suchú pokožku a dodáva im lesk a ochranu.
Zloženie oleja z vlašských orechov
Olej z vlašských orechov má nielen príjemnú orieškovú chuť a arómu, ale obsahuje aj viacero zdraviu prospešných látok, ktoré si uchováva aj po lisovaní.
- Vitamín B5 (pantenol) – Vitamín B5 je potrebný pre zdravú pleť aj odstránenie únavy. Má protizápalové vlastnosti a pomáha pri regenerácii.
- Vitamín K – Vitamín K je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi a stavbu kostí. Pomáha v tele regulovať hladinu vápnika a pomáha aj posilňovať a regenerovať vlasy.
- Vitamín E – Je veľmi silný antioxidant, ktorý podporuje zdravie pokožky, zrak, reprodukčnú sústavu, mozog a nervovú sústavu a chráni bunky tela pred predčasným starnutím.
- ALA (kyselina alfa-linolénová) – Patrí medzi Omega-3 mastné kyseliny a je prospešná pre kardiovaskulárnu sústavu, zdravie pľúc, kĺbov a pomáha pri ich ochoreniach. Má protizápalové účinky a môže mať pozitívny vplyv pri autoimunitných ochoreniach.
- Omega-3 mastné kyseliny – Majú blahodarné účinky pre naše zdravie, sú prospešné pre mozog a nervovú sústavu, imunitný systém, zrak, srdce a dodávajú energiu.
- Kyselina olejová – Patrí k Omega-9 nenasýteným mastným kyselinám. Používa sa vo farmaceutike ako antioxidant a v kozmetike pre skrášlenie a hydratáciu pokožky.
- Fosfor – Tento minerál je potrebný hlavne pre stavbu kostí a zdravé zuby. V ľudskom tele prispieva k regenerácii poškodených tkanív a buniek a je potrebný pre rast.
- Zinok – Zinok je potrebný pre látkovú premenu v tele, prispieva k správnemu tráveniu a je nevyhnutný na posilnenie imunitného systému. Pomáha aj pokožke a hojeniu rán.
- Antioxidanty – Chránia bunky tela pred voľnými radikálmi, ktoré môžu zohrávať úlohu pri rôznych ochoreniach. Antioxidanty sú teda dôležitou prevenciou pred ochoreniami aj predčasným starnutím.
Vyberáme z nášho katalógu
Účinky na zdravie a ďalšie benefity
Konzumácia a používanie oleja z vlašských orechov môže priniesť rôzne zdravotné benefity od zlepšenia stavu pokožky až po zníženie zápalov v tele.
- Hydratuje pokožku – Olej z vlašských orechov vytvára na pokožke bariéru, ktorá bráni vysušovaniu pokožky, čím ostáva dlhšie hydratovaná. Je preto skvelou voľbou pre suchú a podráždenú pleť a predchádza svrbeniu.
- Chráni pred oxidačným stresom - Antioxidanty v orechovom oleji pomáhajú chrániť pokožku pred voľnými radikálmi, vďaka čomu nedochádza k predčasnej tvorbe vrások a poškodzovaniu buniek.
- Znižuje zápaly – Tento olej je plný antioxidantov a Omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú chronické zápaly v tele. To sa odráža na kardiovaskulárnom zdraví, ale aj ako prevencia nepríjemných ochorení.
- Môže znížiť vysoký tlak – Zdravé tuky a kyseliny obsiahnuté v orechovom oleji môžu pomôcť pri znižovaní vysokého krvného tlaku a byť nápomocné pri prevencii srdcovocievnych ochorení.
- Môže znížiť cholesterol – Z rovnakého dôvodu môže byť olej z vlašských orechov dobrým pomocníkom pri znižovaní LDL cholesterolu, ktorý sa spája s rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
- Môže znížiť hladinu cukru – Olej z vlašských orechov môže byť nápomocný aj pri znižovaní hladiny cukru v krvi, a tým aj znižovať riziko vzniku cukrovky. Navyše je nabitý antioxidantmi, ktoré pomáhajú liečiť zápalové procesy.
- Vyživuje vlasy – Jeho hydratačné vlastnosti sa dajú využiť aj v starostlivosti o vlasy, ktorým prinavracia lesk, udržiava ich hydratované a vyživené a pomáha predchádzať ich poškodeniu. Môže byť dokonca prospešný pri rednutí a vypadávaní vlasov.
- Predchádza lupinám – Keďže vyživuje a hydratuje pokožku hlavy, pomáha v boji proti lupinám, suchej a napätej pokožke hlavy. Pri pravidelnom používaní znižuje napätie a výskyt lupín.
Pre koho nie je vhodný
Olej z vlašských orechov je vo všeobecnosti veľmi dobre znášaný, či už pri konzumácii alebo použití zvonku na pokožke. Tento olej však, prirodzene, nie je správnou voľbou pre tých, ktorí sú alergickí na vlašské orechy, a mali by sa tak jeho používaniu vyhnúť. Nevhodný je aj na vonkajšie použitie pre ľudí s aknóznou pokožkou, keďže na pokožke vytvára bariéru, čím póry upcháva a došlo by tak k zhoršeniu akné.
Použitie
Orieškový olej možno využiť ako v kuchyni, tak aj v kozmetike. Pri príprave jedál s týmto olejom je potrebné pamätať, že olej z vlašských orechov pri zahrievaní na vyššiu teplotu zhorkne. Preto sa vyvarujte vyprážania a opekania a použite ho napríklad nasledujúcimi spôsobmi:
- pokvapkanie šalátov, cestovín alebo grilovanej zeleniny,
- príprava dressingov do šalátov,
- marinovanie kozieho syra,
- pokvapkanie studenej misy so syrmi,
- pokvapkanie pečenej ryby a mäsa,
- potretie rýb a ovocia pred grilovaním,
- náhrada olivového oleja v koláčoch,
- ľahké opečenie zeleniny na panvici (nie na vysokej teplote).
Olej z vlašských orechov sa dá skvelo využiť aj v kozmetike. Má totiž veľmi dobre hydratačné vlastnosti a je nabitý antioxidantmi, čím chráni pokožku pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Dá sa použiť na pokožku podobne ako iné telové oleje, teda na suchšie miesta, ako ruky, nohy či tvár. Použiť sa dá rôznymi spôsobmi – priamo na pokožku po nakrémovaní, pod opaľovací krém, primiešaním do krému alebo telového mlieka, ako masku na tvár alebo na kruhy pod očami.
Rovnako ho možno použiť aj na vlasy, ktoré hydratuje, vyživuje, dodáva im lesk a zbavuje lupín. Použiť ho možno ako vlasový olej po umytí vlasov – aplikuje sa v malom množstve na vlhké vlasov, do ktorých sa vmasíruje a vstrebe. Možno ho zmiešať aj s inými olejmi či s vlasovou maskou alebo kondicionérom. Okrem kozmetiky sa olej z vlašských orechov niekedy používa aj na lakovanie, ošetrovanie nábytku alebo na riedenie farieb pri maľovaní.
Ako si vyrobiť domáci orieškový olej
Olej z vlašských orechov je delikatesa, ktorá nájde využitie v každej kuchyni. Pre jeho cenu v obchodoch, ktorá býva v priemere 8 až 10 eur za 250 ml, však nie je možné si ho vždy dopriať. Skvelou správou je, že si ho môžete skúsiť vyrobiť doma, ak máte na jeseň poriadnu úrodu vlašských orechov. Keďže na výrobu 100 % orieškového oleja by ste potrebovali lis na olej, čo je investícia za približne 300 eur, zvolili sme pre vás ľahší variant – recept na olej s vylúhovanými vlašskými orechmi.
Na 150 g vlašských orechov budete potrebovať 350 ml rastlinného oleja s menej výraznou chuťou. Vlašské oriešky si umyte a uložte na plech vystretý papierom na pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C a oriešky dajte na 10 minút zapiecť – získajú tak výraznejšiu orieškovú chuť. Po zapečení nechajte vychladnúť. Oriešky následne rozdrvte na menšie kúsky. Môžete ich vložiť do uzatvárateľného plastového vrecúška a rozdrviť tĺčikom na mäso alebo ich vložiť do mixéra. Mali by vám ostať malé kúsky orieškov, nie úplne hladká múka. Rozdrvené oriešky vložte do dobre umytého zaváraninového pohára, zalejte olejom a zatvorte vekom. Nechajte niekoľko dní lúhovať na chladnom a tmavom mieste, neskôr preceďte a môžete používať.
Ako skladovať orieškový olej
Orechové oleje majú kratšiu životnosť než bežné rastlinné oleje, preto je potrebné ich skladovať vhodným spôsobom. Svoju čerstvosť si najdlhšie udržia na suchom a chladom mieste. Je potrebné mať olej uskladnený v uzatvárateľnej nádobe, najlepšie v sklenenej fľaši alebo pohári, na tmavom mieste, napr. v skrinke. Ak je vo vašej kuchyni teplo, hlavne v lete, uskladnite olej v chladničke, v pivnici alebo na inom chladnom mieste. V teple by mohol olej rýchlo zhorknúť. Po otvorení kupovaného oleja vám pri vhodnom skladovaní vydrží 6 až 12 mesiacov, domáci kratšie. Olej nepoužívajte, ak nadobudol zvláštny pach, má kalný vzhľad či zmenil farbu.