O omega-3 mastných kyselinách sa vedú vedecké výskumy už desaťročia. Ich závery môžeme zostručniť a zovšeobecniť na fakt, že tieto látky sú nevyhnutné pre správnu funkciu ľudského organizmu a majú naň mnoho priaznivých účinkov.
V článku vám prezradíme, ktoré to sú, ako omega-3 kyseliny získať z potravy a kedy je lepšie siahnuť po výživových doplnkoch s týmito látkami.
Omega 3 sú esenciálne mastné kyseliny, teda také, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť a sme teda odkázaní na ich príjem z potravy (podobne ako pri niektorých vitamínoch).
Pre človeka majú význam omega-3, -6 i -9 kyseliny, no ich príjem by mal byť v rovnováhe (ideálny pomer omega-3:omega-6 je okolo 5:1). Omega-9 kyseliny prijímať nemusíme – ľudské telo si ich vyrába samo.
Rozlišujeme 3 druhy omega-3 mastných kyselín:
Kyselina alfa-linolenová – Označuje sa aj skratkou ALA a dokážu ju vyrobiť iba rastlinné enzýmy. To znamená, že ju nájdete iba v potravinách rastlinného pôvodu. Znižuje cholesterol a stabilizuje imunitný systém pri autoimunitných ochoreniach.
Kyselina eikozapentaenová – Známa aj pod skratkou EPA, je produktom kyseliny ALA a niektorých ďalších kyselín označovaných ako omega-6. Upokojuje nervový systém, pomáha pri depresiách i úzkostiach a potláča zápaly.
Kyselina dokozahexaénová – Označuje sa skratkou DHA a vzniká z kyseliny EPA. EPA i DHA sú bohato zastúpené v tučných rybách a morských plodoch. DHA podporuje správnu funkciu nervových buniek v centrálnom nervovom systéme.
Účinky omega-3 kyselín na ľudský organizmus
Podporujú imunitu – Súvis medzi dostatočnou hladinou omega-3 kyselín a správnou funkciou imunitného systému potvrdili viaceré štúdie. Okrem toho majú tieto látky aj protizápalový účinok a dokážu zmierniť príznaky niektorých autoimunitných ochorení. Konzumácia týchto tukov môže prispieť k zníženiu rizika vzniku rakoviny prostaty, prsníka či hrubého čreva.
Stabilizujú centrálnu nervovú sústavu – Omega-3 mastné kyseliny dokážu zlepšiť fungovanie nervového systému a zmierniť depresívne i úzkostné stavy. Ich zvýšený príjem môže zmierniť prejavy hyperaktivity (ADHD) u detí a niektoré štúdie preukázali aj zníženie rizika vzniku Alzheimerovej choroby alebo demencie.
Majú priaznivý vplyv na pečeň – Dokážu odbúrať nadmerný tuk, ktorý sa ukladá práve do pečene a negatívne ovplyvňuje jej funkciu (tzv. steatóza pečene).
Chránia kardiovaskulárny systém – Vplyvom omega-3 kyselín môžete znížiť svoju hladinu triglyceridov v krvi, zlepšiť regeneráciu cievnych stien a zlepšiť glukózovú toleranciu. Vďaka tomu znížite riziko ochorení srdcového svalu.
Udržujú zrak v dobrej kondícii – Niektoré štúdie preukázali schopnosť omega-3 mastných kyselín oddialiť degeneratívne ochorenie tzv. žltej škvrny (časť oka), známe aj pod názvom makulárna degenerácia.
Lipozomálny vitamín C v tekutej forme je vhodný na doplnenie nedostatku tohto vitamínu, ale aj na posilnenie imunity v sychravých dňoch. Prečítajte si recenziu nášho redaktora, ktorý doplnok od Avity otestoval na vlastnej koži.
Udržanie správneho pomeru príjmu omega-3 a omega-6 mastných kyselín prispieva k predĺženiu tehotenstva a k lepšiemu rozvoju nervovej sústavy plodu a jeho mozgu. Okrem toho dokážu tieto látky zabrániť depresiám počas tehotenstva i popôrodným depresiám.
Omega-3 mastné kyseliny by mali v dostatočnom množstve prijímať aj dojčiace ženy. Cez materské mlieko sa totiž prenášajú do organizmu novorodenca, u ktorého znižujú riziko vzniku ochorení nervovej sústavy.
Omega-3 sú nevyhnutné aj pre staršie deti – potrebujú ich pre správny fyzický i duševný vývoj, správnu funkciu mozgu a udržanie zraku v dobrej kondícii. Okrem toho, dokážu upokojiť deti s hyperaktivitou.
Ryby a rybí tuk – Rybí tuk poznajú niektorí skôr narodení z minulosti, kedy im ho doma či v škole podávali každý deň za jednu čajovú lyžičku. Okrem neho nájdete omega-3 kyseliny aj v rybách, najmä v lososoch, sleďoch, makrelách a pstruhoch. Tieto ryby by ste teda nemali vo vašom týždennom jedálničku opomínať.
Morské plody – Medzi najbohatšie zdroje patria krevety, ustrice, mušle, slávky, ančovičky či tzv. pancierovka antarktická (známa pod názvom Krill – vyrába sa z nej aj tzv. krilový olej). Pri tomto druhu potravy je asi najväčším problémom dostupnosť (čerstvé ich v supermarketoch spravidla nenájdete) a fakt, že nie každému chutia.
Morské riasy – Patria sem najmä zelené a modrozelené morské riasy, v ktorých nájdete predovšetkým DHA omega-3 kyseliny. Problémom pri nich býva chuť, no namiesto samotných rias môžete zaradiť do jedálnička olej z nich. Obľubujú ho aj vegetariáni a vegáni.
Orechy a semienka – Ďalší výdatný rastlinný zdroj. Dobre sú na tom najmä vlašské orechy, ľanové semienka alebo chia semienka. V chia semienkach nájdete omnoho viac omega-3 mastných kyselín ako v rybách.
Sója, repka a iná zelenina – Pred samotnými semienkami a plodmi môžete uprednostniť ich oleje, ktorými dochutíte jedlo (napr. šalát). Kyselinu ALA nájdete aj v špenáte či v ružičkovom keli.
Denná dávka omega 3 kyselín
Odborníci sa v odporúčanej dennej dávke omega-3 mastných kyselín pre dospelého človeka rozchádzajú, konkrétne čísla sa pohybujú niekde medzi 250 mg (čo je nevyhnutné minimum) a 800 mg.
Ak tieto čísla pretavíme do jedálneho lístka zistíme, že ryby s obsahom omega 3 by sme mali jesť 2- až 3-krát týždenne. Najkvalitnejšie omega-3 kyseliny vieme získať z potravín, na Slovensku však nie sú ryby príliš populárne a zohnať tie morské v čerstvom stave (nemrazené) je občas problém. Je teda vhodné dopĺňať tieto látky olejmi alebo výživovými doplnkami.
Výživové doplnky s omega-3 kyselinami
Kedysi bol jediným výživovým doplnkom s obsahom omega-3 kyselín tekutý rybí tuk. Zoženiete ho aj dnes, no spolu s ním ponúkajú e-shopy a internetové lekárne tiež ľanový olej, krilový olej či olej z morských rias. Tieto oleje nemusia chutiť každému, no viete ich využiť aj v kuchyni a obohatiť nimi jedo (napr. šalát). V ponuke e-shopov nájdete aj ochutené verzie olejov s ovocnou chuťou.
Populárne sú aj tablety či kapsuly naplnené tukmi, vďaka ktorým nemusíte zápasiť s nepríjemnou chuťou – niektoré z nich sa predávajú taktiež v ochutených verziách. Pri kapsuliach a tabletách si dajte pozor – môžu obsahovať prírodné tuky a oleje, ale v niektorých prípadoch aj umelé látky.
Čo sa týka ceny omega 3, 250 ml fľaštička rybieho oleja vás vyjde na cca 10 eur. Kapsuly v 200 ks balení zoženiete za cca 20 eur. Kúpite ich v internetových lekárňach alebo e-shopoch s výživovými doplnkami, pričom najpopulárnejšie sú omega 3 doplnky od Jamieson či Walmark.
Samotné omega-3 mastné kyseliny nemajú nežiaduce účinky, no pri vyšších dávkach sa môžu vyskytnúť problémy s trávením (predsa len tuky sú pomerne náročné na trávenie). Nezabúdajte však, že ryby a morské živočíchy sú tiež alergénmi a to isté platí aj pre rybí a krilový olej. Na alergény si taktiež dajte pozor pri užívaní kombinovaných výživových doplnkov s obsahom väčšieho množstva účinných a pomocných látok.
Väčšina užívateľov siaha po doplnkoch s omega-3 kyselinami z dôvodu, že nedokážu zjesť dostatočné množstvo rýb a iných potravín s ich obsahom. Mnoho užívateľov omega-3 doplnkov uprednostňuje kapsuly pred surovým rybím alebo iným olejom práve z dôvodu chuti. Zopár užívateľov dokonca udáva výskyt hnačky pri užívaní rybieho oleja.
Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky aj informácie a vyrobiť z...
Komentáre
Mária 15. Mar. 2019
So synom máme obaja vysoký tlak, preto sme sa rozhodli začať užívať rybí olej. Vybrali sme si tekutú formu ochutenú citrónom, našťastie, chuť je v pohode, lebo z detstva si pamätám, že olej chutil príšerne. Berieme ho už dlhšiu dobu a zatiaľ sme s ním spokojní.
Kvapky Stoptussin patria k obľúbenej klasike aj v našej domácnosti. Pripravili sme pre vás krátku recenziu, ktorá vychádza z viacročných skúseností našej redaktorky.
Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.
Odpovedať