Obličky sú jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele. Fungovať bez nich je síce možné,prináša to však do života množstvo komplikácií. Obličky sú dôležitou súčasťou vylučovacej sústavy, pričom ich hlavným „povolaním“ je čistenie krvi od škodlivých látok, ktoré telo vylúči prostredníctvom moču. Pre organizmus to je vlastne taký orgán na detox. Taktiež patrí do skupiny orgánov, ktoré pracujú nepretržite, podobne ako naše srdce, mozog či pľúca. Keďže sú obličky veľmi citlivé na vonkajšie vplyvy, treba sa o ne starať.
Na infekcie dolných, prípadne horných močových ciest, do ktorej spadajú aj obličky, sú náchylnejšie ženy. Vyskytujú sa všaj aj u detí a dospelých mužov. Ak ste ženou, je veľká pravdepodobnosť, že ste si určitou formou zápalu alebo infekcie už prešli. Časté opakovanie týchto chorôb vedie k chronickým problémom, a takých sa už nikdy nezbavíte. Dôležitá je v tomto prípade prevencia (obličková diéta), ktorá má priaznivý vplyv nielen na zdravie obličiek, ale aj na vitalitu celého tela. V tomto článku sa dočítate všetko o obličkách ako takých, aké sú najčastejšie ochorenia, aké môžu mať následky a čo všetko treba dodržiavať pri obličkovej diéte.
Význam obličiek a ich funkcia
Obličky sú párový orgán a nachádzajú sa na bočných stranách chrbtice. V tele máte približne 5 litrov krvi, ktoré obličky prefiltrujú. Toto zvládnu za 10 minút. Všetku krv prefiltrujú za deň približne 140-krát. To je 700 litrov prefiltrovanej krvi za deň. Vďaka tomuto údaju viete vypočítať, koľko to je za týždeň, mesiac alebo za celý váš život.
Okrem filtrovania krvi obličky spĺňajú aj tieto funkcie:
Regulujú množstvo vody a minerálov v organizme – sodíka, draslíka, vápnika aj fosforu.
Podieľajú sa na riadení krvného tlaku – krvný tlak riadia na základe hormónov renín a angiotenzín. Keď sa ich hladina zvýši, tak dôjde k zníženiu tlaku krvi v obličkách.
Ovplyvňujú krvotvorbu – riadia tvorbu červených krviniek pomocou ďalšieho hormónu – erytropoetínu.
Udržiavajú kyslosť vnútorného prostredia.
Produkujú hormón kalcitriol – je známy ako aktívna forma vitamínu D, ktorý pomáha udržiavať hladinu vápnika v krvi a v kostiach.
Vo svete trpí chronickým ochorením obličiek až 500 miliónov ľudí, čo predstavuje cca každého desiateho človeka. Tieto ochorenia môžu viesť až k ich úplnému zlyhaniu. To potom spôsobuje aj ďalšie ochorenia, ktoré s obličkami zdanlivo ani nesúvisia. Ak obličky nefungujú správne, prestanú dokonale čistiť krv a v tele sa začnú hromadiť škodlivé látky, začne sa zvyšovať krvný tlak, začnú vám opúchať členky, kvôli nahromadeným tekutinám rastie riziko vzniku srdcovocievnych ochorení a častým prejavom je aj anémia – chudokrvnosť. Preto ak máte niektoré z týchto príznakov, môže to súvisieť práve s ochorením obličiek.
Pozrite si viac produktov z kategórie chudokrvnosť
Najčastejšie ochorenia obličiek
Čím viac sa ľudský organizmus vyvíja, tým viac druhov chorôb potom objavuje. Ochorenia obličiek môžu byť menej vážne, no sú aj vážnejšie choroby, ktoré vedú až k zlyhaniu obličiek. Medzi najčastejšie choroby obličiek patria zápalové ochorenia, akútne ochorenia a chronické ochorenia.
Zápalové ochorenia môžu byť infekčné a neinfekčné. Pri infekčných ochoreniach sú vyvolávacou príčinou mikroorganizmy, napr. baktérie, vírusy alebo iné druhy. Neinfekčné obličkové ochorenia sa objavujú bez nejakého zásahu mikroorganizmov, ale vznikajú imunologickou cestou, prípadne vplyvom chemikálií, najčastejšie kvôli chemikáliám v liekoch.
Akútne ochorenia obličiek sú charakteristické rýchlym vznikom choroby močových ciest. Čiže ochorenie prepukne v organizme na určitý čas a správnou liečbou sa ho viete zbaviť. Patria sem hlavne zápalové ochorenia, najčastejšie močového mechúra, prostaty alebo práve obličiek. Ich priebeh môže byť taký, že napadnú orgán na určitú dobu a obmedzujú jeho funkčnosť alebo orgán úplne vyradia z jeho funkčnosti na určitý čas, prípadne natrvalo. Z nezápalových chorôb, ktoré sa vyskytujú menej často, tak je to akútne zlyhanie obličiek, úrazové stavy alebo renálne koliky.
Chronické ochorenia sú charakterizované hlavne ich dĺžkou. Ak máte teda chorobu obličiek viac ako 3 mesiace, zaraďujeme ju už k chronickým ochoreniam. Znovu rozlišujeme dva prípady – prvý je taký, že už je od začiatku ochorenie chronické alebo že sa ochorenie postupne stane chronickým. Do tejto skupiny zaraďujeme chronické zápaly, nádory a metabolické choroby.
Obličky fungujú ako akési centrum imunity. Sú však veľmi citlivé na chlad, preto môžu ľahko ochorieť. Prezradíme vám, aké sú pričíny bolestí a zápalu obličiek a aké výživové doplnky či domáce recepty proti bolesti a zápalu pomáhajú.
Nejde úplne o diétu, ale skôr o upravenie stravy na to, aby sa vaše obličky dostali do čo najlepšej kondície, prípadne na vyliečenie od určitej choroby. Preto je takto zložená strava vhodná hlavne pre ľudí, ktorí už mali jednu z obličkových chorôb, pretože už stále budú na tieto choroby náchylnejší. Strava zlepšujúca zdravie obličiek sa dá nazvať aj ako nízkobielkovinová, prípadne aspoň so zníženým množstvom bielkovín, takže sa vďaka tomu obličky až tak nezaťažujú. Taktiež je pri tomto type stravy znížené množstvo solí a tekutín, čo má opäť priaznivý vplyv na funkciu obličiek a ich šetrenie.
Tak ako pri všetkých druhoch diét a typov stravy, aj pri tejto musíte niečo z jedálnička vylúčiť a niečo doň pridať vo väčších množstvách. V prípade diéty pre zdravie obličiek je hneď niekoľko skupín potravín, ktoré to ovplyvní. Najprv sa pozrieme na to, čo by ste mali v jedálničku viac obmedziť alebo úplne vyradiť:
Soli – v tejto diéte je dôležité obmedziť veľké množstvá soli, ktoré prostredníctvom mnohých jedál do tela prijímame a potom sa v tele hromadia. Najväčšie množstvá soli majú v sebe konzervované a mrazené potraviny, rôzne polotovary, sójová omáčka, slané pochutiny (chrumky, čipsy, tyčinky...) a sušené orechy.
Ovocie a zelenina – v prípade ovocia sa vyhýbajte hlavne takým druhom, ktoré sú zložené väčšinou z vody. Čiže napríklad melón, hrozno, jablká alebo pomaranče. Tiež si dávajte pozor na citrusové plody, napríklad grepy. Obličkám neprospievajú ani banány a sušené slivky. Obmedziť treba aj konzumáciu zeleniny, týka sa to najmä druhov, ktoré obsahujú šťaveľany, čiže špenát, fazuľa, repa a tmavá listová zelenina. Z pohľadu tekutín treba obmedziť (avšak nemusia sa úplne vylúčiť) paradajky, zeler, hlávkový šalát, hrach a uhorky.
Živočíšne bielkoviny – bielkoviny zo živočíšnych zdrojov sú pre obličky mimoriadne ťažké. V diéte prospešnej pre obličky sa vyhýbajte hovädziemu, bravčovému aj kuraciemu mäsu. Dôležité je obmedziť aj tučné ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky.
Tekutiny – čo sa týka pitného režimu, tak aj ten je pri tejto strave dôležitý. Nepite ich viac, ako dokážu obličky spracovať a vylúčte dráždivé nápoje, ktoré obsahujú v sebe alkohol a kofeín.
Aj keď sa vám môže zdať, že je veľké množstvo potravín, ktoré by ste mali z jedálnička vylúčiť, sú aj potraviny, ktorých by ste mali do jedálnička zaradiť viac. Ich úlohou je dodať do tela potrebné živiny a látky, no urobia to bez toho, aby zbytočne zaťažovali obličky. Správne zvolenou stravou viete obličky odľahčiť od nadmernej záťaže. Do tejto skupiny potravín patria:
Polievky a závarky – vhodná je tekutá strava, aj napriek tomu, že tekutiny obličkám veľmi neprospievajú. No ľahké polievky plné zeleniny neobsahujú škodlivé látky, ktoré by museli obličky prefiltrovať. Patria k nim hlavne zemiaková, mrkvová, hrášková či zelerová polievka. Ako závarku môžete používať cestoviny, ryža, krúpky alebo ovsené vločky.
Zelenina – niektoré druhy sú pre obličky nevhodné, no niektoré, naopak, im veľmi prospievajú. Do tej druhej skupiny patria napríklad mrkva, pór, petržlen, zeler, karfiol, brokolica, tekvica, hrášok, špenát, cvikla, cesnak, cibuľa, reďkovka alebo chren.
Pečivo – nízkobielkovinové pečivo a pečivo s nízkym obsahom solí je tiež dobrým doplnením obličkovej diéty. Môže to byť chlieb, žemle alebo bagety. Odporúča sa konzumovať hlavne kukuričné, zemiakové, sójové a slnečnicové pečivo.
Chudé mäso – ak sa počas diéty neviete zrieknuť mäsovej zložky, v obmedzenom množstve môžete jesť hlavne chudé mäso. Do tejto skupiny patrí morčacie, teľacie a králičie mäso, niektoré chudé ryby, napríklad kapor, pstruh a ryby používané do morského filé.
Prílohy k jedlám – ako prílohu k týmto druhom mäsa je dobré používať rôzne druhy zeleniny alebo ich kombináciu. Najlepšie sú zemiaková kaša, ryža, knedľa, tarhoňa, halušky a rôzne druhy cestovín.
Vzorový jedálny lístok na obličkovú diétu (3 dni)
Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili vzorový jedálny lístok, ktorý môžete vyskúšať nielen pri problémoch s obličkami, ale aj ako prevenciu. Na výber máte jedlá, ktoré sú možno trochu obyčajné, no zároveň máte pri nich istotu, že obličkovú diétu dodržíte bez nejakých drastických zmien vo svojom jedálničku.
Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...
Komentáre
Maria Gazikova 11. Feb. 2024
Dobrý deň prajem.Mam k vám prosbu a potrebujem poradiť.Mam silne bolesti ľavom boku až ku laven ladvine,bolesti su silnejsie.Bola by som vďačná za radu ,čo mám robiť.Bola som na ultrazvuku ,cakam pomaly 4 mesiac,a výsledky nemám
..Ešte chcem napísať, že žijem dlhšiu dobu v UK.
Súhlasím s Máriou. Jeden článok vylučuje druhý. Úplná dezinformácia. Eva
Margita 13. 05. 2024
uf, niekto nerozumie slovu obmedziť, nikde sa tam nepíše, že to treba úplne vylúčiť, tak si nedáte paradajky a zeler každý deň, ale raz za týždeň, fakt netuším, čo riešite
Ketónovú diétu Ketomix pozná (minimálne z počutia) mnoho z nás. Nie každý ju však skúsil. Aké boli reálne skúsenosti našej redaktorky, ktorá vyskúšala balíček na 4 týždne? Prečítajte si...
..Ešte chcem napísať, že žijem dlhšiu dobu v UK.
Odpovedať
Odpovedať
Súhlasím s Máriou. Jeden článok vylučuje druhý. Úplná dezinformácia. Eva
uf, niekto nerozumie slovu obmedziť, nikde sa tam nepíše, že to treba úplne vylúčiť, tak si nedáte paradajky a zeler každý deň, ale raz za týždeň, fakt netuším, čo riešite