Najlepšie srvátkové proteíny na rast svalov aj chudnutie
Obsah článku
- Aké druhy proteínov rozlišujeme?
- Čo je srvátkový proteín?
- Typy srvátkového proteínu podľa výrobného procesu
- Prečo povedať ÁNO srvátkovému proteínu?
- Ako si vybrať najlepší srvátkový proteín na chudnutie a pribratie?
- Optimum Nutrition 100 % Whey Gold Standard
- BSN Syntha-6 Edge
- Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional
- Weider Protein 80 Plus
- Scitec Nutrition 100 % Whey Isolate
- Užívanie proteínov si vyžaduje správne dávkovanie
Proteíny (bielkoviny) patria k základným živinám, ktoré dodávajú telu energiu a zabezpečujú jeho správne fungovanie.
Skladajú sa z aminokyselín, navzájom pospájaných peptidovými väzbami. Aminokyseliny predstavujú prvotný zdroj dusíka v tele, pričom pozitívna dusíková bilancia je, okrem iného, základom pre rast svalovej hmoty a regeneráciu. Srvátkový proteín patrí medzi obľúbené výživové doplnky. Prvým dôvodom je, že ide o výborný zdroj bielkovín, tým druhým, že má preukázateľne rýchle absorpčné schopnosti. Vysoké nutričné hodnoty v kombinácii rôznych zdravotných benefitov sú jasným ukazovateľom toho, že aj niektoré doplnky stravy majú dôležité miesto v oblasti zdravia.
Obľúbené proteíny pre mužov i ženy
Názov
Hodnotenie
Detail
Blendea superproteín (rastlinný) Zobraziť produkt Nutrend 100% Beef Protein (hovädzí) ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt Anabolic Masster 2200 g All-in-one proteín Zobraziť produkt GymBeam True Whey Protein 2500 g ✔ NAJPREDÁVANEJŠIE Zobraziť produkt Optimum Nutrition 100 Whey Gold Standard 2270 g ✔ VÝBORNÉ RECENZIE Zobraziť produkt
Aké druhy proteínov rozlišujeme?
Práškové proteíny a proteínové tyčinky môžu mať rozmanité zloženie, kvalitu, ako aj cenu. Ponúkame vám stručný prehľad jednotlivých proteínov:
- Srvátkový proteín – podľa mnohých vďaka jeho vlastnostiam prevyšuje iné druhy proteínov. Viac sa o ňom dočítate nižšie.
- Kazeínový proteín – je proteínom pomalého trávenia, a preto sa často užíva i pred spaním. Zabraňuje „rozpadu svalov“ v dôsledku dlhšieho hladovania, pretože uvoľňuje aminokyseliny postupne. Obsahuje vyšší počet laktózy, a tak nie je vhodný pre tých, ktorí majú na mliečny cukor intoleranciu.
- Vaječný proteín – je vhodný ako „občerstvenie“ medzi hlavnými jedlami. Nie je zdrojom mlieka, a tak ho charakterizuje dobrá znášanlivosť. Jeho tráviaca rýchlosť je cca dve až štyri hodiny.
- Sójový proteín – získava sa zo sójových bôbov a obsahuje deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nedokáže vyrobiť sám. Používa sa aj pri znižovaní cholesterolu alebo krvnom tlaku. Popularitu si získal tiež u vegetariánov. Napriek jeho plusom mnohí zastávajú názor, že sóji je lepšie sa vyhnúť. Ide však o individuálnu záležitosť.
- Hovädzí proteín – ide o izolát hovädzieho proteínu, a preto má veľmi nízky obsah cholesterolu. Živiny, ktoré by ste inak získali konzumovaním červeného mäsa tak získate bez nasýtených tukov a zlého cholesterolu. Má pomerne rýchlu vstrebateľnosť, no vnímanie jeho chuti má svojich priaznivcov i odporcov.
- Pohánkový proteín – keďže je rastlinného pôvodu, ide o výborný zdroj aminokyselín pre vegetariánov a ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
- Konopný proteín – pôvod má v semenách rastliny Cannabis sativa, čím patrí medzi rastlinné a zároveň i tzv. kompletné proteíny. Je ľahko stráviteľný a populárny napríklad medzi vytrvalostnými športovcami. Trávi pomalšie ako srvátkový proteín.
Čo je srvátkový proteín?
Srvátkový proteín je zmes bielkovín izolovaných zo srvátky, ktorá má podobu prášku. Srvátka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov, pri ktorých sa využíva zrážanie mlieka syridlom bez výraznej zmeny pH. Mlieko obsahuje proteín srvátku v počte 20%, ako aj proteín kazeín o hodnote 80%. Keď sa do mlieka pridá koagulant (štandardne renín), oddelí sa kazeín a srvátka.
Srvátka má, okrem iného, výbornú vlastnosť, že sa absorbuje rýchlejšie ako iné formy bielkovín, čo zvyšuje syntézu svalových bielkovín a zároveň tiež konečný rast svalovej hmoty. Je vhodná aj na chudnutie, čo je ďalšou jej prednosťou. Samotná srvátka síce nezníži obsah tuku, ale užívanie väčšieho množstva bielkovín ho napomáha spaľovať. Napriek tomu, že pre organizmus nie je nijak škodlivá, pokiaľ trpíte ochorením pečene alebo obličiek, bude lepšie, ak sa jej vyhnete. To, samozrejme, platí aj pre ľudí s alergiou na laktózu.
Typy srvátkového proteínu podľa výrobného procesu
V závislosti na priebehu výrobného procesu rozlišujeme srvátkový koncentrát, srvátkový izolát a srvátkový hydrolyzát.
- Srvátkový koncentrát sa považuje zo všetkých za najmenej kvalitný a obsahuje i najviac sacharidov a laktózy. Jeho prednosťou je, že ho charakterizuje veľký počet rozvetvených BCAA, a preto je ide o dobrý pomer kvality a ceny. Patrí medzi najpredávanejšie proteíny, no jeho vstrebávanie začína až po cca hodine od užitia.
- Srvátkový izolát môžeme ďalej rozdeliť na mikrofiltrovaný srvátkový izolát a izolát vyrobený iónovou výmenou. Oba majú v zložení viac bielkovín ako koncentrát (cca 85% – 95%), pričom „iónový“ ich obsahuje ešte o niečo viac ako mikrofiltrovaný (cca 5%). Fakt, že je ľahko stráviteľný umožňuje pomerne dobrú znášanlivosť aj u ľudí s intoleranciou na laktózu, pričom tuk ani laktóza nie sú obsiahnuté v izoláte vyrobenom iónovou výmenou. Srvátkový izolát neobsahuje cholesterol a vďaka glykomakropeptidom priaznivo vplýva aj na imunitný systém.
- Srvátkový hydrolyzát patrí k najkvalitnejším proteínom. Srvátka je čiastočne predtrávená, a tým je pre organizmus rýchlejšie a lepšie využiteľná (dokonalá stráviteľnosť v priebehu niekoľkých minút). Hydrolyzát je vyrobený procesom enzymatického rozštiepenia peptidických väzieb, čím vznikajú menšie skupiny proteínových molekúl. Má vysoký obsah rozvetvených aminokyselín, bielkovín, L-glutamínu. Vhodný je i pre ľudí s neznášanlivosťou laktózy. Jeho kvalita sa však odráža na cene, ktorá je pomerne vysoká na pravidelné užívanie. Niekomu môže prekážať aj jeho horkejšia chuť.
Vyberáme z nášho katalógu
Prečo povedať ÁNO srvátkovému proteínu?
- je ľahko stráviteľný
- rýchlo sa vstrebáva
- chráni svaly
- pomáha pri budovaní svalovej hmoty
- podieľa sa na znižovaní času potrebného na regeneráciu
- potláča chuť do jedla a zrýchľuje metabolizmus
- vďaka ponuke ochutených srvátkových proteínov chutí veľmi dobre a môže sa konzumovať aj ako smoothies
- charakterizuje ho dobrá znášanlivosť (v niektorých prípadoch i u ľudí s intoleranciou na laktózu)
Ako si vybrať najlepší srvátkový proteín na chudnutie a pribratie?
V prvom rade je dôležité uvedomiť si, na aký konkrétny účel proteín potrebujete. Je to regenerácia? Chcete zlepšiť rast svalovej hmoty? Dosiahnuť chudnutie? Ovplyvňuje váš výber cena? Záleží vám na kvalite a procese tvorby srvátkového proteínu? Ste muž alebo žena? Ponúkame vám prehľad najlepších srvátkových proteínov.
Užívanie proteínov si vyžaduje správne dávkovanie
Pri naberaní svalovej hmoty alebo pri eliminovaní prebytočných tukových zásob je dôležitý pravidelný prísun bielkovín. Ak ste si vybrali spomedzi množstva proteínov, značiek či príchutí, na rad prichádza správne dávkovanie. Je potrebné mať vždy na pamäti, že po jednej dávke a bez cvičenia vám nezaberie. Čo sa týka stravy s obsahom bielkovín (napríklad syry, tvaroh, vajcia, mäso, strukoviny a pod.) pre ľudský organizmus je nepochybne dôležitá. Ten si z nej však zoberie iba toľko proteínov, koľko potrebuje (cca do 50 g) a zvyšok vylúči.
Srvátkový proteín vďaka rýchlej vstrebateľnosti umožní, že telo dokáže prijať niekoľkonásobný počet bielkovín. Dávkovanie sa v závislosti od jednotlivých typov výživových doplnkov líši. Je určite dobré spoliehať sa na odporúčané dávkovanie, ale nie vždy je to dostačujúce. Záleží totiž od druhu športového vyťaženia, intenzity cvičenia, stanovených cieľov, veku a v neposlednom rade od hmotnosti. Zorientovať sa vám pomôžu napríklad nutričné hodnoty proteínu.
Vo všeobecnosti platí, že:
- pri vytrvalostných športoch denný príjem predstavuje približne 1,4 – 1,6 g proteínu na kilogram hmotnosti (dôležitá je predovšetkým svalová výdrž)
- pri krátkodobom maximálnom využívaní svalu a pri športe, kde je využitá „výbušnosť“ je odporúčaná hodnota proteínu 1,8 – 2 g na kilogram hmotnosti
- pri kulturistike, vzpieraní, powerliftingu a športoch vyžadujúcich si maximálne úsilie môže denná dávka presiahnuť aj 2 g na kilogram hmotnosti
- juniorskí športovci vo veku dospievania potrebujú cca 1,5 – 1,9 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti
Proteín je výživový doplnok, ktorý sa užíva preto, aby bol eliminovaný bielkovinový deficit v tele. Nie vždy sa podarí získať dostatočné množstvo bielkovín zo stravy a ustriehnuť si ich hladinu. Okrem iného je to dôležité najmä kvôli tomu, že telo si pri nedostatku berie bielkoviny z rezervy, a teda zo svalov.
Obľúbené proteíny pre mužov i ženy
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Blendea superproteín (rastlinný) | Zobraziť produkt | |
Nutrend 100% Beef Protein (hovädzí) ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Anabolic Masster 2200 g All-in-one proteín | Zobraziť produkt | |
GymBeam True Whey Protein 2500 g ✔ NAJPREDÁVANEJŠIE | Zobraziť produkt | |
Optimum Nutrition 100 Whey Gold Standard 2270 g ✔ VÝBORNÉ RECENZIE | Zobraziť produkt |