Nafukovanie a nadmerná plynatosť čriev. Aké sú najlepšie lieky proti nadúvaniu?
Obsah článku
Meteorizmus je odborný názov pre nafukovanie, nadúvanie či plynatosť. Či už ide o odborný výraz alebo hovorové pomenovania, výsledkom sú nepríjemné sprievodné javy, ktoré spôsobujú napríklad bolesti brucha, črevné kŕče alebo vetry, kvôli ktorým je prítomnosť v spoločnosti nežiaduca.
Tvorenie plynu v črevách je bežnou súčasťou tráviacich procesov. Treba však rozlišovať medzi jeho optimálnym a nadmerným množstvom. V druhom prípade ide väčšinou o narušenie mikrobiálnej rovnováhy v hrubom čreve alebo poruchy trávenia, spojené tiež s rôznymi ochoreniami žalúdka, pankreasu či čriev.
Osvedčené voľne predajné lieky proti plynatosti
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Orenzym | Zobraziť produkt | |
Sab Simplex (pre deti, tehotné a dojčiace ženy) ✔ VÝBORNÉ RECENZIE | Zobraziť produkt | |
Buscopan | Zobraziť produkt | |
Degasin ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
Espumisan ✔ POZNÁTE Z TV | Zobraziť produkt |
Nafukovanie a plynatosť po jedle
Nadmerná plynatosť nemusí byť pravidelnou záležitosťou. I v nepravidelných intervaloch však človeku znepríjemňuje bežné fungovanie. Príležitostný charakter nadúvania má zvyčajne krátkodobé trvanie, čo je výsledkom určitého druhu skonzumovaných potravín, spôsobu prípravy jedla, ako aj rýchlosti jeho konzumácie. Medzi najčastejšie príčiny nadmernej, no príležitostnej plynatosti patria:
- strukoviny
- kapustová zelenina, kel
- karfiol a brokolica
- cibuľa, pór
- reďkovka
- cvikla
- pšenica
- droždie a kysnuté potraviny
- zrejúce syry
- sušené slivky a hrozienka
- sýtené nápoje
- akoholické nápoje
Uvedené potraviny však nemusíte z jedálnička vylúčiť. Pozor ale na ich konzumáciu v „nárazovej podobe“ a veľkom množstve.
Nadmerná plynatosť a príznaky
Nafukovanie je bežný i chúlostivý problém v jednom. Ľudia o ňom neradi diskutujú, no občas trápi takmer každého z nás. I keď nepredstavuje nutne zdravotný problém, spoločenský áno. Nahromadené plyny totiž vo veľkom množstve nemožno udržať ani vôľou, čo sa prejaví buď vylúčením ústami, a teda grganím, tzv. eruktáciou, alebo konečníkom, čiže prdením, tzv. flatulenciou.
Z recenzií výrobku:
Treba poznamenať, že pravidelné zadržiavanie plynov nie je zdraviu prospešné, pretože ak nedôjde k ich odchodu prirodzenou cestou, môžu nastať ďalšie zdravotné ťažkosti, či už krátkodobé alebo dlhodobé. Príznakmi meteorizmu sú aj kŕče a škvŕkanie v bruchu, bolesti v ňom i v oblasti podbruška, tlak v podbrušku a tvrdé nafúknuté brucho.
Plynatosť čriev a príčiny. Čo spôsobuje plynatosť?
Pôvodcom plynatosti je predovšetkým nevhodná kombinácia prijatej potravy či nadmerné množstvo potravín, ktoré sme už vyššie spomenuli ako spúšťača príležitostného meteorizmu. Na vine však nemusí byť iba jedlo, ale aj nadmerné prehĺtanie vzduchu pri jedení, ktoré nastáva najmä v prípade rýchleho hltania a rozprávania počas konzumovania.
Nedostatok tráviacich enzýmov je ďalšou z možných príčin nafukovania. Proces trávenia sa spomaľuje, v črevnom trakte zostáva väčšie množstvo nestrávenej potravy, ktorú črevné baktérie odbúrajú ako metabolický produkt, čím vzniká nadmerné množstvo plynov a nafúknuté brucho.
Tráviace enzýmy si môžete doplniť užívaním osvedčených liekov bez receptu:
Dokonca i sedavý spôsob života môže podporiť meteorizmus. Spolu so zadržiavaním plynov, ktoré je síce vhodné z hľadiska spoločenských konvencií, ale nie zdravia, sa niekedy podpíše aj na ochoreniach. Tie pochádzajú napríklad z hornej alebo dolnej časti tráviacej trubice, žlčových ciest a žlčníka, prípadne pankreasu. Hovoríme o funkčných alebo organických poruchách.
Plynatosť po každom jedle
Funkčné poruchy činnosti tráviacej trubice a jej hornej časti, sú spojené napríklad s poruchou pažerákového zvierača, motility (lenivosti) žalúdka či dvanástnika. Časté grganie (niekedy i pálenie záhy) je sprievodný jav, ako aj pocit tlaku v hornej časti brucha. Čo sa týka dolnej časti tráviacej trubice a funkčných porúch, k najčastejším patrí syndróm dráždivého hrubého čreva, spájaný okrem iného s motilitou čriev, ako aj nesprávna činnosť konečníkového zvierača.
Tlak v podbrušku, prípadne kŕče sprevádzané tvrdou alebo riedkou stolicou sú ich výsledkom. Nafukovanie sprevádza aj organické poruchy, medzi ktoré patrí napríklad Crohnova choroba, pylorostenóza či celiakia. Črevná nepriechodnosť je taktiež jednou z príčin, tie ďalšie môžu byť spojené so žlčníkovými kameňmi, abnormálnym zúžením žlčovodov či pankreatických vývodov.
Plynatosť liečba – aké lieky na plynatosť čriev užívať? Sú nutnosťou?
Strava bohatá na vlákninu, pravidelný pohyb, pomalé a dôkladné prežúvanie potravy a občasná detoxikácia organizmu vás môže zbaviť problémov s plynatosťou. Nie vyradenie, ale obmedzenie niektorých surovín bude taktiež správnou voľbou. Reč nie je len o strukovinách, kysnutých potravinách a spomínaných druhoch zeleniny.
Častá konzumácia mastných jedál, nadmerný prísun sladkostí, ale aj pravidelné žutie žuvačky sa môže podieľať na nafukovaní. V poslednom prípade ide totiž o zvýšené a neustále prehĺtanie vzduchu. Najlepším liekom je teda prevencia.
Užívanie byliniek a ✅ pitie čajov podporujúcich trávenie či proces detoxikácie je rovnako vhodným prirodzeným riešením.
Osvedčené voľne predajné lieky proti plynatosti
Názov
Hodnotenie
Detail
Orenzym Zobraziť produkt Sab Simplex (pre deti, tehotné a dojčiace ženy) ✔ VÝBORNÉ RECENZIE Zobraziť produkt Buscopan Zobraziť produkt Degasin ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt Espumisan ✔ POZNÁTE Z TV Zobraziť produkt
Nadmerná plynatosť čriev v tehotenstve
Najmä počas tretieho mesiaca tehotenstva sa začínajú objavovať pocity spojené s nafúknutým bruchom, nadmernou plynatosťou či grganím. Nie je výnimkou, že u mnohých žien pretrvávajú až do samotného pôrodu. Spomalené trávenie je príčinou najmä zvyšujúcej sa hladiny hormónu progesterónu, no príčinou nafukovania je i rastúca maternica, ktorá spôsobuje tlak.
Pomôcť môžu kvalitné ✅ probiotiká, menšie porcie jedla a častejšie stravovanie, čaje z mäty, feniklu, rasce, rumančeka či horca žltého. Pozor aj na zmrzlinu, taktiež podporuje nadúvanie. Niektorí odporúčajú potraviny spôsobujúce meteorizmus konzumovať v surovom stave alebo pripravené na pare. To platí nielen pre gravidné ženy.