Nadbytok či nedostatok jódu? Skúste riasy Kelp
Obsah článku
Jód je dôležitým prvkom – minerálom a predovšetkým dôležitou látkou, ktorú potrebuje náš organizmus pre svoje fungovanie. Hoci sa nachádza v našom tele iba v stopovom (malom) množstve, jeho nedostatok, ako i nadbytok môžu spôsobiť komplikácie. Aké má jód vlastnosti a funkcie? Ako doplniť v tele jód? Pomôžu výživové doplnky?
Jód (gréc. jodes – modrofialový), chemický prvok, ktorý má značku I a nachádza sa v Periodickej tabuľke chemických prvkov. Toto je zrejme všetko čo o jóde ako laikovia vieme. Význam jódu pre náš organizmus je pritom omnoho markantnejší. Jód má napríklad obrovský význam pre tvorbu hormónov a funkciu štítnej žľazy. Práve nedostatok jódu môže spôsobiť napríklad zväčšenie štítnej žľazy (endemická struma). To že jód je veľmi dôležitým pre fungovanie štítnej žľazy sa zistilo v roku 1915. Okrem iného však množstvo jódu vplýva aj na našu centrálnu nervovú sústavu, či myslenie a sústredenie. Mnohým sa pomyslenie na jód spája so soľou, kde sa jód tiež nachádza. Nie je to však náhoda.
Výživové doplnky s obsahom jódu
Jód v soli
Problém s príjmom jódu je predovšetkým v krajinách, kde nie je prístup k moru. Práve v mori je totiž vysoký obsah jódu, ktorý bol počas existencie Zeme odplavený do mora. Soľ je v tomto prípade typickým príkladom toho, ako sa štát pokúsil o zvýšenie príjmu jódu u svojich občanov, pretože jeho absencia spôsobovala zdravotné problémy. Od roku 1951 sa vo viacerých krajinách jodiduje kuchynská soľ. Od roku 2000 sa do 1 kg soli pridáva 25 mg jodičnanu draselného.
Jód sa totiž nachádza v zemi. Preto obsah jódu v potravinách produktoch závisí aj od toho, kde bola rastlina či plodiny pestované a kde boli zvieratá dochované. Za milióny rokov sa vysoké množstvo jódu odplavilo práve do morí a oceánov. Morské ryby, živočíchy či riasy sú teda vo všeobecnosti najlepším zdrojom jódu. V krajinách, kde prístup k moru chýba, je konzumácia potravín s obsahom jódu omnoho menšia.
Potraviny s vysokým obsahom jódu
- morské ryby a živočíchy
- morské riasy
- banány
- čerešne
- ríbezle
- maliny
- čučoriedky
- kapusta
- zelená paprika
- zemiaky
- soľ
- mliečne produkty
Funkcie jódu v ľudskom organizme
Jód je výrazne prepojený s funkciou štítnej žľazy. V endokrinnom systéme pre zmenu vplýva na správanie sa hormónov. Štítna žľaza produkuje hormóny thyroxín a trijodthyronín, ktoré sú pri nedostatku jódu neaktívne a to spôsobuje hormonálnu nerovnováhu. Nadbytočný jód sa vylučuje obličkami (v moči). Je potrebné ho pravidelne dopĺňať v strave alebo v podobe výživových doplnkov.
- Spaľuje prebytočný tuk,
- reguluje rýchlosť a funkcie telesného metabolizmu,
- bráni hromadeniu cholesterolu,
- zabezpečuje vývoj organizmu,
- upokojuje nervový systém,
- stabilizuje mentálnu rovnováhu,
- reguluje zásobovanie buniek kyslíkom,
- vplýva na telesné zdravie,
- ovplyvňuje naše myslenie – spája sa s priemernou inteligenciou,
- zabezpečuje zdravie a kvalitu vlasov, nechtov, zubov a kože.
Denná dávka jódu
Príjem jódu pre náš organizmus by mal byť pravidelným. Denná dávka jódu by sa mala pohybovať od 50 do 260 mg. U kojencov do 4 mesiacov by to malo byť približne 50m g. U mládeže by to malo byť približne 100 až 200 mg. Dospelí by sa mali denne jódom zásobovať v množstve približne 150 až 200 mg. U tehotných a dojčiacich žien by denná dávka jódu mala obsahovať okolo 180 až 260 mg.
Príznaky nedostatku jódu
Nedostatok jódu má niekoľko príznakov, ktoré je potrebné si všímať. Práve príznaky ako nervozita, nadmerná únava, oslabené vlasy, nechty, suchá pokožka, prírastok hmotnosti alebo zápchy môžu byť dôkazom nedostatku jódu. Následne môžu tieto príznaky viesť až k zväčšeniu štítnej žľazy, tzv. struma. Dnes ide o pomerne časté ochorenie štítnej žľazy. Niekedy sa vyskytuje i hypotyroidizmus. Ten vzniká pri nedostatku jódu a spôsobuje nedostatok hormónov v štítnej žľaze. Ide o autoimunitné ochorenie.
Jód a tehotenstvo
Množstvo jódu v tele je enormne dôležité aj pre tehotné alebo dojčiace ženy. To sa týka predovšetkým hladiny hormónov. Jód je veľmi dôležitým pre funkciu a množstvo hormónov v štítnej žľaze. Mierny pokles jódu môže teda spôsobovať hormonálnu nerovnováhu a to nemá priaznivý vplyv ani na zdravie plodu. Jeho výrazný nedostatok môže pôsobiť na nervovú sústavu dieťatka. Znížená funkcia štítnej žľazy dokonca môže v počiatkoch tehotenstva zapríčiniť potrat.
Na Slovensku až 60 percent žien počas tehotenstva nemá stabilný príjem jódu. Preto je dôležité, aby aj gynekológovia a endokrinológovia mamičky upozorňovali na príjem potravín či výživových doplnkov s obsahom jódu.
Predávkovanie jódom?
Rovnako ako môže dôjsť k nedostatku jódu, prísť môže aj k predávkovaniu sa ním, tzv. prejódovanie. Netreba však robiť paniku, nehrozí žiadne smrteľné ochorenie. Nadmerné množstvo jódu môže spôsobiť úbytok telesnej hmotnosti, stavy úzkosti, búšenie srdca, hnačky alebo zvýšenú telesnú teplotu.
Nespotrebovaný jód sa vylučuje za pomoci obličiek v moči. Jeho nadbytok však môže nastať. Po prijatí jódu ho telo začne vstrebávať do 24 hodín. Telo prijme iba toľko jódu, koľko potrebuje, no i tak sa neodporúča denne sa prejedať rybami alebo potravinami s vysokým obsahom jódu. Ak chcete jód dopĺňať pravidelne, dobrou alternatívou sú taktiež výživové doplnky.
Výživové doplnky s obsahom jódu
Odpovedať
Dobrý deň,
ďakujeme za upozornenie, chybičku sme upravili.