Carnivore mäsová diéta – povolené a zakázané potraviny (+ jedálniček)
Obsah článku
Na to aby si ľudia zlepšili svoj zdravotný stav a v prvom rade znížili svoju telesnú hmotnosť, potrebujú aktívne žiť. Žiaľ, nie je to len o vykonávaní každodenného športového rituálu, ale predovšetkým o zmene stravovacích návykov.
Preto boli a sú navrhnuté rozličné spôsoby stravovania, ktoré sú založené na istých "účinných" princípoch. Jedným z nich je aj mäsová diéta. Čo je to mäsová diéta, odkiaľ pochádza, ako funguje, a čo na ňu hovoria lekári, sa dozviete v tomto článku.
Mäsová diéta a jej pôvod
Mäsová diéta alebo "Carnivore" je pomerne nová. V roku 2018 jej najvýznamnejší propagátor Dr. Shawn Baker, ortopéd a športovec vydal knihu "Thu Carnivore Diet", ktorá sa prekladá ako diéta mäsožravca. Baker tvrdí, že ľudský organizmus pre svoju správnu funkciu nepotrebuje prijímať žiadnu zeleninu a ovocie, ale len mäso. Hoci na internete nájdeme mnoho štúdií a článkov o tom, aká je škodlivá konzumácia veľkého množstva mäsa, veľa ľudí si vďaka mäsožravej diéte pomohlo.
Princípy diéty
Už z názvu vyplýva, že podstatou diéty bude v prevažnej miere konzumovať mäsových výrobkov (zhruba 95%), a živočíšnych produktov (5%). Z toho vyplýva, že potravín s obsahom sacharidov sa budete musieť vzdať. Toto stravovanie kladie dôraz hlavne na vysoký príjem bielkovín a tukov.
Ako schudnúť s mäsovou diétou?
- Jedzte 4-krát za deň, ale v prípade hladu sa pokojne najedzte aj viackrát.
- Jedna porcia, by mala vážiť okolo 300 - 400 gramov.
- Najvhodnejším mäsom je to, ktoré obsahuje viac tuku.
- Mäso sa tepelne upravuje v rúre alebo na grile.
- Kvôli veľkému množstvu bielkovín je potrebné zvýšiť pitný režim.
- Pre optimálne výsledky sa diéta drží 3 mesiace, dĺžka však závisí na vás.
Kladné a záporné stránky diéty
Každá minca má dve strany a ani pri mäsožravej diéte to nie je inak. Medzi výhody Carnivore diéty, ktoré nikdy neboli vedecky preukázateľné, patrí:
- redukcia telesnej hmotnosti,
- zbavuje telo potravinových intolerancií,
- znižuje vysoký krvný tlak,
- rysuje svalstvo odbúravaním tukov,
- zvyšuje libido,
- telu dodáva energiu a silu,
- nehladujete pri nej.
Na to aby ste mohli dodržiavať takýto typ diéty potrebujete odhodlanie, ale aj dostatok financií alebo zvieraciu farmu. Totiž mäsová diéta je náročná na financovanie.
Kúpa potravín na mesačný konzum vás vyjde podstatne drahšie ako pri bežnej strave. Okrem financií je diéta náročná aj na prípravu mäsa, napr. kvalitne pripravené hovädzie vám bude trvať upiecť aj 3 hodiny. Samozrejme, že diéta má negatívny dopad na ekológiu.
Možné riziká
Napriek lákavým výhodám diéty, ju pred tým "ako sa na ňu vrhnete", dobre zvážte, pretože nesie so sebou potencionálne riziká. Môže spôsobiť vitamínový deficit, ktorý sa prejavuje na strate vlasov, lámaní nechtov. Má potenciál zvýšiť zlý cholesterol, ktorý ohrozuje zdravé cievy a srdce. Kvôli absencii vlákniny hrozí zápcha a tráviace problémy. Lekári dokonca tvrdia, že nadmerný konzum mäsa môže viesť k vzniku rakoviny hrubého čreva.
Čo jesť a nejesť pri držaní mäsovej diéty?
Nazýva sa mäsová diéta, pretože jej základnou surovinou je mäso, a to akékoľvek. Okrem toho, v malom množstve môžete jesť aj živočíšne produkty.
Ak si to zhrnieme, diéta povoľuje:
- predovšetkým červené mäso (hovädzie, teľacie), jahňacie, bravčové a hydinové mäso,
- údeniny a vnútornosti,
- ryby,
- vajcia,
- bravčová masť,
- mliečne výrobky s minimálnym obsahom sacharidov (maslo, jogurty, tvrdé syry, smotana),
- čisté mäsové vývary bez obsahu zeleniny a cestovín.
Pre milovníkov "mäska" bude držanie diéty hračkou a pre tých šalátových, pravdepodobne boj, pretože zakázané potraviny pri mäsovej diéte tvoria:
- akékoľvek rastlinné potraviny, ako je ovocie, zelenina, strukoviny,
- chlieb a pekárenské výrobky,
- zemiaky, ryža,
- orechy a semienka,
- cestoviny.
Kto ju môže držať a kto nie?
Určite ju nemôžu držať vegetariáni a vegáni, keďže jej podstatou je jedenie živočíšnych produktov. Pri konzumácii veľkého množstva mäsa, telo prijíma množstvo bielkovín, ktoré zaťažujú obličky, preto by sa jej mali vyhýbať ľudia s problémami obličiek, ale aj tí, ktorí trpia kardiovaskulárnymi problémami, vysokým cholesterolom a cukrovkou. Naopak, vhodná je pre športovcov a milovníkov mäsa.
Skúsenosti
Reálne skúsenosti ľudí, ktorí sa dali na diétu sú rozličné. Takmer všetkým ľuďom pomohla schudnúť. Výhodu ľudia videli hlavne v tom, že pri dodržiavaní princípov diéty nehladovali. Ako nevýhodu uvádzali, že je finančne náročná. Medzi zdravotnými komplikáciami, ktoré sa u ľudí objavili, bolo pálenie záhy a ťažký žalúdok, a pri nábehu na bežnú stravu, samozrejme JOJO efekt. Zaujímavé je, že ľudia si vyliečili rozličné intolerancie na lepok a na laktózu, ale je zjavné, že pri tejto diéte sa potraviny, na ktoré sa intolerancia prejavuje ani nekonzumujú.
Lekári varujú
Mnoho lekárov a dietológov nie je zástancom diét, ktoré pozostávajú len z jednej max. z dvoch stavebných zložiek. Všetci sa zhodujú v jednom, strava má byť vyvážená a musí pozostávať zo všetkých zložiek, teda z bielkovín, z tukov a zo sacharidov. Pričom najväčší podiel predstavujú sacharidy, čiže zdravé cukry, ktoré sú zdrojom mikroživín a vitamínov.
Mäsovú diétu lekári kritizujú pretože pri nej telo prijíma nadmerné množstvo živočíšnych bielkovín, ktoré obsahujú nasýtený tuk (nezdravý), čo vedie k vážnym srdcovo-cievnym ochoreniam, prekysleniu organizmu, k ochoreniam obličiek a pečene. Z toho dôvodu je lepšie prijímať rastlinné bielkoviny, ktoré ale pri mäsožravej diéte absentujú.
Naše hodnotenie
Mäsová diéta je zaujímavá a určite stojí za to ju vyskúšať, ale, s rozumom. Určite tak, ako sa stretnete so zástancami vegetariánskej stravy, ktorí tvrdia, že nepotrebujeme mäso, sa stretnete aj s tými mäsovými, ktorí tvrdia, že nepotrebujeme zeleninu. Myslíme si však, že všetkého veľa škodí a stredná cesta je tou "zlatou". Podľa nášho uváženie, nie je vhodné dodržiavať ju dlhodobo. Telu môžu chýbať vitamíny, a hlavne zdravé cukry, ktoré možno získať predovšetkým zo sacharidovej stravy.
Nehovoriac o častých kauzách nájdenia škodlivých antibiotík v mäse. Sú vrcholový športovci, a je ich stále viac, ktorí síce "fičia" na Carnivore diet, ale sú neustále pod dohľadom odborníkov a lekárov a ich zdravotný stav je monitorovaný.
Mäsová diéta a jedálniček
Významu mäsová diéta, asi rozumie každý, nie však každý si dokáže predstaviť priebeh takéhoto stravovania počas dňa. Z toho dôvodu vám prinášame pár dní na inšpiráciu.
Deň č. 1 :
- raňajky: miešané vajcia na masle so šunkou a syrom,
- obed: pečené hovädzie plátky,
- večera: grilovaný losos.
Deň č. 2:
- raňajky: klobása s tvrdým syrom a s vajíčkami na tvrdo,
- obed: pečené rebierka,
- večera: kurací vývar s kuracím mäsom.
Čo obsahuje mäso a živočíšne produkty?
Pre optimálne fungovanie potrebuje telo človeka prijímať aj živočíšne produkty, pretože obsahujú kvalitné bielkoviny, tuky, minerály a vitamíny. Ktoré to sú?
- Vitamín skupiny B - významný komplex vitamínov, ktorý udržuje celkovú funkčnosť organizmu, telu dodáva energiu, a preto je prevenciou proti únave, znižuje tráviace ťažkosti, odstraňuje kožné problémy (akné, ekzémy), zabezpečuje správnu funkciu nervovej sústavy.
- Vitamín A - udržuje zdravé oči, podporuje vývoj a rast kostí, zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám.
- Vitamín D - dôležitý pre zdravé a tvrdé kosti, je prevenciou proti osteoporóze, zvyšuje imunitu a reguluje hormonálnu produkciu, prispieva k dobrej nálade.
- Vitamín E - antioxidant, ktorý sa používa pri liečbe kožných problémoch, je označovaný aj ako vitamín plodnosti, pretože podporuje správnu tvorbu a funkciu pohlavných buniek.
- Vitamín C - potrebný na tvorbu bielych krviniek, je silným antioxidantom, zvyšuje imunitný systém, podporuje pohybový aparát.
- Železo - tvorí hemoglobín, je prevenciou chudokrvnosti a únavy.
- Zinok - je dôležitý pre rast a reprodukciu, zvyšuje plodnosť a urýchľuje hojenie rán.
- Selén - chráni telo pred vírusmi a baktériami, podporuje rast vlasov a odstraňuje akné.