Kustovnica čínska (goji) – superpotravina s výbornými účinkami na zdravie

Červené bobule kustovnice čínskej poznáme väčšinou pod názvom goji. Tieto bobuľovité plody sa svojimi kvalitami zaradzujú medzi superpotraviny. Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, nenasýtených mastných kyselín – skrátka, prinášajú kvantum zdravotných benefitov.

Kustovnica čínska – zloženie, účinky, skúsenosti

Aké benefity to sú, ako jesť goji, v akej forme a má goji aj nejaké nežiaduce účinky? Poďme sa na to pozrieť.

Šťava a plody kustovnice čínskej

Čo je kustovnica čínska

Kustovnica čínska, známa ako goji, pochádza z Číny, z Himalájí a história jej používania siaha až do staroveku. Goji sa po tisícročia využíva v tradičnej čínskej medicíne ako všeliek na dlhovekosť, plodnosť, posilnenie tela i ducha. Táto rastlina má oranžovočervené plody, ktoré sa dajú konzumovať čerstvé, vysušené alebo inak upravené. Kustovnica nie je náročná na pestovanie, keďže ide o obojpohlavnú rastlinu, a dokáže zniesť aj silné mrazy. Preto si ju môžete pestovať aj u vás na záhrade. S poriadnou úrodou však počítajte až po troch rokoch.

Goji sa radí k potravinám zvaným superpotraviny. Táto kategória potravín obsahuje najmä rastlinné potraviny, ale aj niektoré druhy rýb a mliečnych výrobkov. Superpotraviny sa od tých „bežných“ potravín líšia tým, že obsahujú oveľa väčšie množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, často látok potlačujúcich karcinogény a množstvo ďalších „zázračných“ látok. Vďaka týmto schopnostiam by sme superpotraviny mali rozhodne zaradiť do svojho jedálnička.

Kustovnica sa považuje za prírodný liek na množstvo ochorení ako cukrovka či vysoký krvný tlak. Niektoré štúdie ukazujú aj pozitívny vplyv pri potláčaní rastu karcinogénov. V Číne sa tieto bobuľky považujú aj za fontánu mladosti, ktorá ľuďom do vysokého veku pomáha udržiavať mladistvý vzhľad, napnutú pokožku a vitalitu. Dnes sa však už týmito obdivuhodnými vlastnosťami goji zaoberá aj veda, ktorá množstvo liečivých vlastností potvrdila, čím vzrástol aj záujem o plody a stúpla celková popularita tejto superpotraviny.

8 zdravotných benefitov goji

  • Ochrana a výživa pre oči. Goji obsahuje silné a účinné antioxidačné látky prospešné pre oči, najmä zeaxantín, ktorý sa bežne používa vo výživových doplnkoch na zlepšenie zraku a výživu očí. Antioxidanty teda chránia oči pred oxidačným stresom, voľnými radikálmi a nebezpečným UV žiarením. Svojím obsahom látok by mohli plody goji predstavovať prevenciu pred vznikom glaukómu.
  • Zdravá a krásna pokožka. Na zdravie pokožky vplývajú najmä betakarotén a antioxidanty, na ktoré je goji bohaté. Tieto látky dokážu dosiahnuť zdravšiu a napnutejšiu pokožku, zlepšiť suchú, citlivú a podráždenú pokožku a predchádzať príznakom predčasného starnutia. Antioxidanty nás nielen chránia pred vráskami, no najmä bojujú s voľnými radikálmi a chránia pokožku pred škodlivým UV žiarením.
  • Posilnenie imunitného systému. Goji obsahuje všetko, čo potrebujeme pre silnú obranyschopnosť – vysoké hodnoty vitamínu C, vitamín A, antioxidanty, ktoré pôsobia protizápalovo a množstvo prospešných minerálov. Takýto kokteil látok dokáže efektívne nakopnúť imunitu, ochrániť pred voľnými radikálmi a pomôcť predchádzať sezónnym vírusovým ochoreniam.

Goji je považované za superpotravinu s mnohými priaznivými účinkami na zdravie

  • Pomoc pri chudnutí. Pri chudnutí všemožne zaháňame chuť na sladké a biely cukor sa snažíme vymeniť za zdravšie sladidlá alebo ovocie. Goji je v tomto výborným prostriedkom, ako si dopriať niečo sladké, no zároveň veľmi výživné a nízkokalorické. Hodí sa do jogurtov, smoothies, ovsenej kaše, šalátov alebo len tak samo osebe.
  • Vplyv na duševnú rovnováhu. Konzumácia goji plodov môže prispievať k zlepšeniu kvality spánku, psychickej pohody, zlepšiť náladu, mať pozitívne účinky na ľudí trpiacich depresiou a úzkosťou, zlepšiť kognitívne funkcie, pamäť a schopnosť sústrediť sa. Goji navádza pocit pohody a spokojnosti pri pravidelnom užívaní.
  • Zdravá hladina cukru. O goji je známe, že dokáže pomôcť vyrovnávať hladinu cukru. Ak si sladké doprajete radi a často, goji môže byť pre vás výbornou voľbou. Jeho plody nielen znižujú hladinu cukru, ale dokážu aj zlepšiť produkciu inzulínu, zmierniť inzulínovú rezistenciu a zlepšiť toleranciu cukru.
  • Mužská potencia a plodnosť. Už v starovekej Číne považovali goji za liek na podporu plodnosti. Moderná veda to len potvrdila. Tieto plody dokážu zvýšiť hladinu testosterónu, zlepšiť erekciu a sexuálny výkon a výdrž, podporiť mužskú plodnosť a zvýšiť kvalitu spermií a ich pohyblivosť.
  • Prevencia rakoviny. Štúdie ukázali, že konzumácia plodov goji môže pomôcť v boji proti rakovinotvorným bunkám. Plody obsahujú látky, ktoré spomaľujú rast nádorov. Vitamín C, antioxidanty, karotenoidy a zeaxantín pomáhajú znížiť zápaly v tele, spomaliť rast rakovinotvorných buniek a podporiť schopnosť organizmu poradiť si s touto zákernou chorobou.

Vitamíny, minerály a ďalšie prospešné látky

Ako superpotravina obsahuje kustovnica obrovské množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré nám pomáhajú udržať sa vo fyzickej kondícii, posilniť imunitu i udržať psychickú rovnováhu a dobrú náladu. Toto sú tie najdôležitejšie látky v goji:

  • vitamín A – veľmi dôležitý vitamín pre zdravie očí, ostrý zrak a ochranu očí pred známkami starnutia, vitamín tiež posilňuje imunitu, pevnosť a zdravie kostí, zdravie pokožky, redukuje akné a podporuje reprodukciu a rast buniek v tehotenstve,
  • vitamín B1 – prispieva k vitalite a odstraňuje únavu, pomáha premieňať sacharidy na energiu, je potrebný pre metabolizmus glukózy, podporuje zdravie a správnu funkciu svalov, srdca, ciev a nervovej sústavy,
  • vitamín B2 – tento vitamín je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a podporuje metabolizmus dôležitých látok, čím zabezpečuje tvorbu energie, udržiava zdravé, pevné a krásne vlasy, pokožku a nechty, je potrebný pre svaly a produkciu hormónov,
  • vitamín B6 – je potrebný pre udržanie zdravej kardiovaskulárnej sústavy, udržiava zdravé a krásne nechty, vlasy a pokožku, ovplyvňuje aj nervovú sústavu a náladu, môže pomôcť pri PMS a psychickej záťaži, jeho nedostatok vedie k anémii,
  • vitamín C – veľmi dôležitý pre posilneniu imunitného systému, zlepšuje obranyschopnosť a pôsobí preventívne pred vznikom chronických ochorení, dôležitý pre krvný tlak a zdravie srdca a ciev,
  • vitamín E – silný a účinný antioxidant chráni bunky pred škodlivými voľnými radikálmi, dôležitý pre pokožku, ktorú hydratuje, vypína a chráni pred známkami predčasného starnutia, pomáha zlepšovať príznaky kožných ochorení,
  • železo – jeho dostatok je potrebný na prevenciu vzniku anémie, železo podporuje funkciu tráviacej sústavy, posilňuje imunitný systém, pomáha pri tvorbe energie, jeho nedostatok spôsobuje chronickú únavu a vyčerpanie,
  • zinok – veľmi dôležitý minerál pre silný imunitný systém, pomáha pri zotavovaní ale aj liečení rán, je potrebný pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov, podporuje aj zdravie čriev a tráviaceho systému, má vplyv aj na nervovú sústavu a kognitívne funkcie,
  • vápnik – nevyhnutný pre zdravé a pevné kosti, chrup, kĺby, ale aj svaly a cievy, spolu s vitamínom D je dôležitou prevenciou pred rednutím kostí a ochoreniami kostí, môže pôsobiť preventívne pred vznikom chronických ochorení,

Goji je nenáročné na pestovanie

  • selén – pôsobí antioxidačne a ochraňuje bunky pred oxidačným stresom, je potrebný pre metabolizmus dôležitých látok a tvorbu energie, podporuje činnosť štítnej žľazy, posilňuje srdce a cievy,
  • vláknina – táto látka je pre správnu funkciu trávenia nevyhnutná, vďaka nej si dokáže telo udržať správnu hladinu cukru v krvi, podporuje chudnutie a reguláciu hmotnosti, pravidelné vyprázdňovanie a znižuje cholesterol,
  • meď – spolu so železom je potrebná pre krvotvorbu a tvorbu červených krviniek, taktiež udržiava zdravie kostí, kĺbov, chrupu, ale aj nervov, ciev a srdca, ktoré chráni a predchádza vzniku kardiovaskulárnych chorôb,
  • germánium – používa sa pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení, vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu, pri ochoreniach očí (ako zelený a šedý zákal), pri ochorení pečene a kostí, no dokáže pomôcť aj pri rakovine, na posilnenie imunity či pri AIDS,
  • fosfor - je veľmi dôležitý pre zdravé a silné zuby a kosti, podporuje zdravie svalov a obličiek, podieľa sa na látkovej premene a tvorbe energie, podporuje rast a reprodukciu buniek a tkanív,
  • antioxidanty – sú látky, ktoré nás chránia pred škodlivým vplyvom prostredia, ako smog a znečistenie, poradia si so škodlivými voľnými radikálmi a ochraňujú oči a pokožku pred poškodením aj známkami predčasného starnutia,
  • karotenoidy – patria k antioxidantom, podporujú funkciu imunitného systému, zdravie očí, ostrý zrak, pôsobia preventívne pred vznikom niektorých očných ochorení, posilňujú srdce a cievy a pôsobia preventívne pred vznikom rakoviny,
  • esenciálne aminokyseliny – goji obsahuje 8 esenciálnych aminokyselín, tie majú množstvo benefitov, ako podpora psychiky, zlepšenie spánku a nálady, zlepšenie výkonu pri cvičení a fyzickej záťaži, posilnenie svalov či regulácia hmotnosti,
  • polysacharidy – zložené sacharidy pomáhajú predchádzať vyčerpaniu a únave, pomáhajú udržiavať hladinu cukru v norme a predchádzajú náhlemu poklesu cukru, udržiavajú pozitívnu náladu a podporujú imunitu,
  • a ďalšie aminokyseliny – aminokyseliny sú veľmi potrebné pre zdravie a rast svalovej hmoty, pomáhajú spaľovať tuky a zvyšovať fyzický výkon, znižujú bolesti svalov a predchádzajú úbytku svalov, sú potrebné aj pre psychickú rovnováhu a odčerpanie únavy.

Vyberáme z nášho katalógu

Nežiaduce účinky goji a kto by sa mu mal vyhýbať

Ak sa goji konzumuje s mierou v primeraných množstvách, nežiaducich účinkov sa nemusíte obávať. Pri väčších množstvách sa môže objaviť nevoľnosť, zvracanie či tráviace problémy. Niektorí ľudia môžu byť na goji alergickí a tieto bobule im môžu privodiť anafylaktický šok. Problém sa môže vyskytnúť aj pri konzumácii sušených plodov, keďže niektoré obsahujú sulfáty, na ktoré môžu byť niektorí ľudia alergickí.

Na konzumáciu veľkého množstva alebo dlhodobú konzumáciu goji by si mali dať pozor ľudia užívajúci lieky na zrážanlivosť krvi, krvný tlak a cholesterol, pretože goji zvyšuje riziko krvácania a znižuje hladinu cukru. Goji nie je vhodné pre deti mladšie ako 1,5 roka. Inak si tieto plody môžu dopriať všetky vekové kategórie, pokiaľ lekár vyslovene nerozhodne o nevhodnosti konzumácie tejto plodiny. Množstvo je však potrebné prispôsobiť veku, teda deti by rozhodne nemali zjesť viac než hrsť bobúľ denne.

V akej forme možno dostať goji?

Goji je dnes možné dostať v mnohých formách a podobách, nielen ako známe sušené plody. Okrem čerstvých či sušených plodov sa vyrábajú extrakty s vysokou koncentráciou goji, ktoré možno dostať v tabletách, kapsulách, práškoch alebo sirupoch. Goji nájdete aj ako príchuť s smoothie a proteinových nápojoch, v sušených čajoch, musli a proteínových tyčinkách alebo ako sušené plody máčané v čokoláde. Ako nápoj si goji môžete dopriať aj ako džúsy, šťavy a koncentráty. A, samozrejme, podobne ako sušené hrozienka sa goji dostalo do rôznych musli zmesí, keksov, cookies, pečiva a ďalších sladkých dobrôt.

Ako jesť goji?

Povedzme však, že ste si zadovážili klasické sušené plody goji. Ako ich jesť a využiť? V prvom rade je možné konzumovať ich len tak, napr. na desiatu alebo olovrant, ako malý snack medzi jedlami. Ideálne množstvo pri dennej konzumácii je jedna menšia hrsť, maximálne dve hrste. No kustovnicu možno zakomponovať aj do ďalších pokrmov.

Goji sa najčastejšie nachádza vo forme sušených plodov, ale nájdete ho aj ako šťavu, kapsuly či sirup

Goji si môžete dopriať:

  • s ovsenými vločkami, ryžovou kašou alebo na dochutenie jogurtov (najlepšie je nechať ich na pár minút odmočiť v horúcej vode),
  • v sladkom pečive, muffinoch a koláčoch podobne ako sušené hrozienka,
  • rozmixované v smoothie nápojoch,
  • rozmixované na dochutenie omáčok, napríklad paradajkovej omáčky,
  • na vytvorenie sladkých dezertov, napríklad zmrzliny z goji,
  • rozmixované na dochutenie dipov či salsy,
  • v šalátoch a dressingoch,
  • vylúhované v čaji,
  • na prípravu pokrmov ázijskej kuchyne, v polievkach.

Pre inšpiráciu, ako kreatívne využiť goji vo svojom jedálničku, vám prinášame niekoľko tipov. Deti môžete potešiť výrobou goji gumených medvedíkov. Postačí vám na to forma na gumené medvedíky, goji šťava a želatína. Želatínu pripravíme s použitím goji šťavy podľa návodu na obale a vylejeme do formy. Necháme stuhnúť a zdravá pochúťka je na svete. V prípade potreby doslaďte medom.

Nadšenci smoothie si môžu pripraviť goji smoothie jednoduchým zmixovaním goji s čerešňami, malinami alebo čučoriedkami (podľa sezóny a chuti) a doplnením vodou alebo rastlinným mliekom, napríklad mandľovým. Tmavé bobule sú veľmi zdravé a pôsobia preventívne pred vznikom rakoviny a ďalších chorôb. Smoothie si môžete dochutiť medom, škoricou alebo kakaom.

Goji paradajkovú polievku pripravíte tak, že na oleji popražíte nasekanú cibuľku, pridáte 200 g nasekaných paradajok, 100 g goji, ktoré si najprv namočíte na pár minút do vody, a ochutíte soľou, korením a rascou. Suroviny zalejte 0,5 l zeleninového vývaru a nechajte variť 15 – 20 minút. Pridajte koriander a rozmixujte polievku tyčovým mixérom. Môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou a podávať. Pre tých, ktorí majú radi štipľavé, odporúčame pridať čili.

Jednoduché goji musli tyčinky si môžete pripraviť za pár minút. Budete potrebovať hrnček ovsených vločiek, 2 hrnčeky nasekaných orechov a semienok (napríklad zmes mandlí, kešu, arašidov, vlašských orechov, slnečnicových alebo ľanových semienok) a pol hrnčeka goji bobúľ. Tieto suché ingrediencie sa zmiešajú zmesou z arašidového masla, medu alebo agáve sirupu a štipky soli. Zmes sa vloží do formy, nechá v chladničke aspoň 4 hodiny a následne nakrája na tyčinky. Do zmesi môžete podľa chuti pridaj aj iné bobule, škoricu, kakao alebo proteínový prášok.


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Recenzia: Stoptussin kvapky sú výborné na nocRecenzia: Stoptussin kvapky sú výborné na noc

Kvapky Stoptussin patria k obľúbenej klasike aj v našej domácnosti. Pripravili sme pre vás krátku recenziu, ktorá vychádza z viacročných skúseností našej redaktorky. 

Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?

Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.