Jedľový olej – zloženie a účinky na vlasy, pleť a zdravie
Obsah článku
Olej z jedle sibírskej je liek známy po stáročia. Používal sa pri zraneniach v bojoch, na prekrvenie pokožky a úľavu od bolesti. Vďaka jeho antibiotickým a antivírusovým vlastnostiam je jeho použitie a účinky jedľového olej naozaj rôznorodé.
Pozreli sme sa na jeho zloženie, účinky a to, pre koho je vhodný.
Obľúbené jedľové oleje
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Hanus Silica jedľová 10 ml | Zobraziť produkt | |
Pharma Activ Sibírska Jedľa kvapky 50 ml ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
EkoMedica Jedľový olej 100 ml | Zobraziť produkt |
Ako sa vyrába a čo obsahuje jedľový olej
Tento olej sa vyrába z jedlí, najčastejšie z jedle sibírskej pochádzajúcej z Ruska, no príbuzné stromy sa vyskytujú aj v iných častiach Európy, Ázie či Severnej Ameriky. Drevo z jedlí sa odjakživa pálilo kvôli jeho teplu a aromatickým vlastnostiam. Dnes sa z neho vyrába aj esenciálny olej príjemnej, teplej vône. Ten sa získava z mladých výhonkov jedlí, ktoré sa destilujú nad parou.
Najdôležitejšou zložkou oleja je snáď bornylacetát. V ňom je obsiahnuté obrovské množstvo éterických fytoncídov, ktoré pôsobia antibakteriálne, antivírusovo a antimykoticky. Ďalšou zložkou sú terpény, prírodné zlúčeniny s liečivými účinkami uľahčujúce vykašliavanie. Tieto látky majú významný vplyv na imunitný systém a pomáhajú liečiť zápalové ochorenia.
Účinky jedľového oleja
Prospešnosť jedľového oleja pre ľudský organizmus je dnes už nesporná a vedecky dokázaná. Medzi najvýznamnejšie účinky tohto prírodného pomocníka patria:
- antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky,
- úľava od bolesti svalov, kĺbov a poranení,
- protizápalové účinky,
- upokojujúce účinky, zmiernenie stresu a únavy,
- antioxidačné vlastnosti môžu byť nápomocné pri detoxe a účinné proti vzniku rakoviny,
- odstránenie zápachu,
- dezinfekcia,
- celkové posilnenie imunitného systému.
Pre koho je jedľový olej vhodný
Tieto vlastnosti jedľového oleja sú účinným prostriedkom na zmiernenie, liečenie a prevenciu mnohých zdravotných ťažkostí. Jeho priaznivému vplyvu sa môžu tešiť ľudia s týmito ťažkosťami:
- Chrípka, prechladnutie, zahlienenie a angína
- Zápalové ochorenia dýchacích ciest, bronchitída, pneumónia a chronický kašeľ
- Kožné ochorenia ako psoriáza, žihľavka, mokvajúca dermatitída, mokrý ekzém, akné, hnisavé ochorenia kože
- Poškodenie kože, poranenia, popáleniny a omrzliny
- Zlomené kosti
- Zápal svalov a nervov
- Bolesti spojené s reumou a artritídou
- Ochorenia ústnej dutiny, bolesti zubov, zápal ďasien
- Mykóza chodidiel
- Zápach z úst
- Duševné vyčerpanie, stres, nespavosť
- Oslabený imunitný systém
Vhodnosť jedľového oleja pre tehotné a dojčiace ženy a deti závisí od konkrétneho prípravku. Vo väčšine prípadov je však tento olej vhodný pre deti od troch rokov, no tehotné a dojčiace ženy by sa pred jeho použitím mali poradiť so svojím lekárom.
Na trhu existuje množstvo prípravkov, z ktorých si spotrebiteľ môže vybrať. Cena sa pohybuje v rozpätí od 3 do 15 eur v závislosti od typu oleja, jeho použitia a objemu. Niektoré prípravky sú určené len na perorálne použitie vo forme kvapiek, iné sa zas používajú ako olej na vonkajšie použitie. Dá sa ním natierať buď priamo, alebo sa zriedi s vodou, vmieša do krému alebo šampónu. Jedľový olej sa používa aj na inhaláciu alebo sa niekoľko kvapiek primieša do kúpeľa. Ďalšie spôsoby použitia sú studené alebo teplé obklady, kloktanie aj rozptyľovanie do ovzdušia prostredníctvom aromalampy, zvlhčovača alebo elektrického difuzéra.
Skúsenosti s používaním jedľového oleja
Účinky jedľového oleja si pochvaľujú predovšetkým ľudia so zápalovými ochoreniami dýchacích ciest, či už chronických ako je astma, alebo pri prekonávaní zápalu pľúc a problémoch s prieduškami. Olej im pomáha zmierniť kašeľ a vykašliavanie hlienov. Podobne sú na tom alergici, ktorým zlepšuje priebeh alergie.
Chladivý a upokojujúci účinok zaznamenali ľudia s popáleninami, poraneniami, štípancami od hmyzu a kožnými ochoreniami. Tí, ktorí si jedľový olej zakúpia, naň už väčšinou nedajú dopustiť a užívajú ho naďalej, kvôli zlepšeniu imunity či zmierneniu únavy a dodaniu energie.
Odpovedať