Jablčný ocot na vlasy, kĺby, chudnutie, pleť. Má aj nepriaznivé účinky?
Obsah článku
Jablčný ocot sa od pradávna používa ako liek na rôzne ochorenia. Je známy v spojitosti so znižovaním cholesterolu, zdravými kĺbmi, srdcom, pleťou, vlasmi a dámy ho radi využívajú na chudnutie. Jablčný ocot sa využíva aj v kuchyni do rôznych jedál a nápojov.
Aké sú jeho účinky a využitie? Všetko potrebné sa dozviete v nasledujúcom článku.
Jablčný ocot v tekutej forme i ako tablety
Čo je jablčný ocot
V domácnostiach sa po stáročia používa jablčný ocot ako všeliek. Vzniká fermentáciou jabĺk, počas ktorej sa z jablčnej šťavy a kvasiniek mení ovocný cukor na alkohol. Baktérie následne premenia alkohol na kyselinu octovú, ktorá pomáha pri spaľovaní tuku, znižovaní cholesterolu a hladiny cukru. Okrem tejto kyseliny obsahuje jablčný ocot aj množstvo zdraviu prospešných vitamínov, minerálov a enzýmov.
Účinky a využitie
Jablčný ocot nachádza široké využitie vďaka množstvu mikroživín, ktoré obsahuje. Patria tam vitamíny B1, B2, B6 a C, biotín, niacín, pektín, kyselina listová, pantoténová a octová, sodík, fosfor, draslík, vápnik, železo a horčík. Tieto látky majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv, preto sa jablčný ocot používa v rôznych oblastiach:
- Pomáha pri chudnutí a detoxikácii. Jablčný ocot neschudne za vás, ale pomôže vám pri vašom úsilí. Pektín v ňom totiž potláča chuť do jedla a zrýchľuje metabolizmus. Slúži aj ako účinný detoxikačný prostriedok, ktorý odplaví z tela nežiaduce toxíny.
- Podporuje trávenie a funkciu čriev. Pitie zriedeného jablčného octu dokáže upokojiť podráždený žalúdok a zlepšiť problémy s pálením záhy. Kyselina octová v ňom má antiseptický účinok, lieči plynatosť, nadúvanie, hnačky, zápchy a pôsobí preventívne pri rakovine čriev.
- Znižuje cukor a je prospešný pre srdce. Užívanie jablčného octu vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Jeho pravidelná konzumácia znižuje LDL cholesterol a naopak, zvyšuje ten správny – HDL cholesterol. Jablčný ocot tiež preukázateľne znižuje krvný tlak, a tým aj prospieva k správnej činnosti srdca.
- Posilňuje imunitu. Jablčný ocot je známy ako elixír zdravia – posilňuje imunitu, vyrovnáva pH v tele, pomáha pri prekyslenom organizme a celkovo dodáva energiu.
- Je vhodný aj na rany. Jablčný ocot sa môže prikladať aj na rany, odreniny, štípance a modriny. Má antiseptický účinok a zmierňuje opuchy.
- Prospieva pleti a vlasom. Zriedený sa dá použiť aj na vyrovnanie pH, prevenciu tvorby akné a hĺbkové čistenie pokožky. Má skvelé antibakteriálne účinky a používa sa aj na vlasy ako účinný prostriedok proti lupinám.
- Tlmí bolesť hrdla. Zriedením jablčného octu s vodou získate účinné kloktadlo. Vďaka antibakteriálnym účinkom pomáha aj pri nádche a prechladnutí.
Ako bezpečne užívať jablčný ocot
Jablčný ocot je určený predovšetkým pre dospelých, no môžu ho užívať aj deti, ale skôr v riedenej forme a nie dlhodobo. Tehotné ženy by si mali dať pozor na nepasterizovaný jablčný ocot. V každom prípade však platí staré známe – všetko s mierou. Jablčný ocot sa neodporúča konzumovať dlhodobo po celé roky, ale konzumovať ho napríklad dva týždne a potom si dať týždeň prestávku.
Sami si skúste, aké množstvo jablčného octu je pre vás v poriadku, no neprekračujte množstvo 2 lyžice denne. Tento ocot môže spôsobovať kazivosť zubov a oslabovať zubnú sklovinu, preto sa snažte piť ho v zriedenej forme, vyhnúť sa kontaktu so zubami napríklad pitím cez slamku a ústa si následne vypláchnite.
Jablčný ocot radšej konzumujte zriedený – to platí najmä pre deti, u ktorých by neriedený jablčný ocot mohol spôsobiť poleptanie pažeráka. Vysoká koncentrácia octu môže byť najmä v tabletách, preto buďte pri ich konzumácii opatrní a riaďte sa dávkovaním uvedenom na obale. Pri akýchkoľvek nežiaducich účinkoch ako nevoľnosť, zvracanie či reflux prerušte užívanie jablčného octu a poraďte sa so svojím lekárom.
Vyberáme z nášho katalógu
Jablčný ocot - KLAS
Cena
Cena jablčného octu sa odvíja od typu prípravku a jeho množstva. Ocot sa väčšinou predáva v tekutej podobe, buď samotný jablčný ocot, alebo s príchuťou, pričom sa cena pohybuje od 1 – 5 eur. Ďalšou možnosťou je zakúpenie jablčného octu vo forme tabliet. Tie sú väčšinou určené na chudnutie a sú obohatené o chróm, ktorý tiež podporuje redukciu hmotnosti, vitamín C a rôzne minerály. Cely tabliet sa pohybujú v rozpätí 3 – 9 eur.
Skúsenosti s užívaním
Účinky jablkového octu sú veľmi individuálne, no ľudia ho užívajú predovšetkým v spojitosti s redukciou hmotnosti. Kým jedni užívatelia nedajú dopustiť na tabletovú formu a spomínajú viditeľné výsledky pri chudnutí, iným zas tablety nezabrali, no pomohol im ocot v tekutej forme, vďaka ktorému sa ich chuť do jedla potlačila a podarilo sa im schudnúť. Preto je dôležité skúsiť, čo vyhovuje vám.
Jedna užívateľka uviedla, že pri užívaní tabliet sa prvé výsledky ukázali až v druhom mesiaci a váha šla pekne dole počas tretieho mesiaca. Preto je potrebné vytrvať a na výsledky si trošku počkať. Dôležitým faktorom pri chudnutí je však aj celková úprava životosprávy, neprejedanie sa, vylúčenie nezdravých a sladkých jedál z jedálnička a zaradenie viac pohybu do každodenného života.
Okrem úbytku hmotnosti uviedli niektorí užívatelia aj to, že sa začali cítiť lepšie, mali viac energie a dobrú náladu. No našli sa aj negatívne skúsenosti. Žalúdočné problémy, reflux, vredy a problémy s kyselinou si privodili najmä užívateľky, ktoré sa dali cestou extrémnych diét a dlhodobej a koncentrovanej konzumácie jablčného octu.
Zo skúseností s jablčným octom:
Ako využiť jablčný ocot v kuchyni
V kuchyni má jablčný ocot mnohoraké využitie. Dá sa pridať do dresingov, zálievok, omáčok, polievok či k mäsu. Jednoduchú zálievku si pripravíme s 2 lyžicami jablčného octu, 1 lyžicou horčice, olivovým olejom, štipkou soli a korenia na dochutenie. Ingrediencie spolu zmiešame a zálievku k šalátu máme hotovú.
Avokádovo-vajíčkový šalát pripravíme zo 4 natvrdo uvarených vajíčok, 2 avokád, lyžičky horčice, lyžice jablčného octu, posekanej pažítky, soli, korenia a sladkej červenej papriky. Avokáda rozpučíme na kašu, pridáme horčicu, ocot, pažítku, soľ a koreniny a vymiešame. Vajíčka nakrájame na malé kocky a primiešame do zmesi.
Na prípravu uhorkového šalátu budeme potrebovať 4 stredne veľké šalátové uhorky, ktoré nakrájame na tenké plátky, 2 lyžice jablčného octu, 2 lyžičky olivového oleja, 2 lyžičky cukru, 2 lyžičku soli, čierne korenie a posekanú pažítku. Všetky tieto ingrediencie zmiešame a zmesou zalejeme nakrájané uhorky. Pred podávaním necháme odstáť aspoň pol hodinu.
Jogurtový dresing vytvoríme z 1 gréckeho jogurtu, 2 lyžíc olivového oleja, 1 lyžice jablčného octu, lyžičky citrónovej šťavy, postrúhanej kôry z polovice citróna, soli a čierneho korenia. Všetky ingrediencie zmiešame, necháme odstáť v chladničke a môžeme použiť ako dresing na šaláty.