Čo to je Ghee maslo – výhody, využitie, účinky a cena
Obsah článku
Možno ste už počuli o potravine zvanej prepúšťané, resp. prepustené maslo. Nazýva sa aj ghee maslo a ide o upravenú verziu bežného masla z kravského mlieka, ghee má na rozdiel od neho vynikajúce výživové vlastnosti a tiež pozitívne účinky na zdravie človeka.
Poradíme vám, ako si také maslo vyrobiť, kde ho kúpiť, ako ghee skladovať, na čo ho môžete použiť a v čom spočíva jeho výnimočnosť.
Obľúbené ghee maslá
Názov
Hodnotenie
Detail
Powerlogy Bio Ghee 320 ml Zobraziť produkt Wolfberry Ghí 400 ml BIO ✔ VÝBORNÉ RECENZIE Zobraziť produkt Alnature Ghí 450 ml ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt České ghíčko Ghí 760 ml Zobraziť produkt
Nie je maslo ako maslo
Maslo ghee (čítaj „ghí“) vonia ako maslo, chutí o niečo lepšie ako maslo, no je zároveň oveľa zdravšie. Názov pochádza z Indie, keďže v miestnej medicíne je veľmi obľúbené – používa sa na ťažkosti s trávením či liečbu menej závažných popálenín.
Obľubovali ho aj naše staré a prastaré mamy nielen pre jeho skvelú chuť a pozitívne účinky, ale taktiež pre možnosť skladovať ho bez obáv mimo chladničky. Kedysi bola totiž chladnička skôr luxusom než bežným spotrebičom v domácnosti.
Prepustené maslo ghee je v podstate obyčajné maslo z kravského mlieka, ktoré je zbavené laktózy a mliečnych bielkovín. Pre mnohých ľudí je teda ľahšie stráviteľné, pretože práve s laktózou a mliečnymi bielkovinami má tráviaca sústava človeka často problém.
Výhody ghee masla:
- Je chutnejšie ako obyčajné maslo – Odstránením mliečnej bielkoviny a laktózy sa chuť masla zvýrazní a do popredia vystúpia jemne orieškové arómy. Ghee maslo je teda ideálne na varenie, pretože výborne dochutí každé jedlo.
- Nepokazí sa vám – Ghee maslo môžete skladovať aj niekoľko mesiacov, pričom nemusí byť v chladničke. Môžete si ho teda vyrobiť alebo nakúpiť vo väčšom množstve vopred bez toho, aby ste neustále kontrolovali dátum spotreby.
- Ľahko ho strávite – Vďaka absencii laktózy vás nebude trápiť nafukovanie, ghee maslo je vhodné aj pre ľudí s alergiou na laktózu.
- Pomôže vám schudnúť – Obsahuje konjugovanú kyselinu linolovú (CLA), ktorá zabraňuje ukladaniu tukov do tukových buniek, takže má nezanedbateľný vplyv na redukciu hmotnosti. CLA je tiež súčasťou mnohých výživových doplnkov na chudnutie, ghee vám však túto látku ponúka v prírodnej a navyše veľmi chutnej forme.
- Posilní vašu imnunitu – Ghee obsahuje vitamín E, ktorý je podobne ako vitamín C silným antioxidantom. Posilní teda váš imunitný systém a pomôže telu bojovať s prípadnými zápalmi.
- Je prospešné pre celiatikov – Pomáha nielen im, ale aj ľuďom s Crohnovou chorobou, ktorých telo nedokáže vstrebávať vitamín A prirodzeným mechanizmom. Ghee maslo vitamín A doplní spôsobom, ktorý nezaťaží ich organizmus.
- Udrží vaše kosti pevné – Maslo ghee obsahuje nielen vitamín D, ale tiež vitamín K2. Tieto vitamíny rozpustné v tukoch často ľuďom chýbajú, hrajú však významnú rolu vo vstrebávaní vápnika a v jeho ukladaní do kostí a zubov. Ghee teda pomôže udržať vaše kosti a zuby pevné a ochráni vás pred osteoporózou.
- Pomôže vášmu tráveniu – Na rozdiel od bežného masla obsahuje ghee vyšší podiel kyseliny maslovej. Tá má priaznivý vplyv na tráviace procesy a pomáha aj ľuďom s chorobami tráviaceho traktu (Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva). Okrem toho pomáha organizmu bojovať s metabolickým syndrómom (porucha vylučovania inzulínu) a inzulínovou rezistenciou – je teda skvelou zbraňou v boji proti nadbytočným kilogramom. Kyselina maslová má aj protizápalový účinok.
- Ochráni vaše srdce a cievy – Vďaka bohatému obsahu omega-3 mastných kyselín dokáže stabilizovať hladinu „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu a tým pôsobí ako prevencia pred srdcovocievnymi ochoreniami.
Ghee využijete nielen v kuchyni
Možno sa pýtate, aké má ghee maslo využitie. V podstate ho môžete využiť ako bežné maslo v kuchyni. Vďaka svojej prenikavej chuti výborne dochutí zdravú ovsenú kašu či granolu (zapekané müsli). Môžete ho tiež použiť v hustých polievkach, omáčkach, nátierkách či ako doplnok do ranného smoothie. Ghee sa hodí aj na vyprážanie, má totiž vysoký bod varu – vyparuje sa pri teplote až 250 °C, čo je viac ako pri ostatných olejoch.
Maslo ghee využijete aj vo forme kozmetiky, týmto spôsobom ho využívajú v ázijských a arabských krajinách. Pomôže vám so zápalmi kože, opuchmi a ľahšími popáleninami. Je taktiež silnou zbraňou proti akné, rôznym vyrážkam, zapareninám či štípancom od hmyzu.
Nezabúdajte však, že napriek skvelým vlastnostiam je ghee stále iba tuk – v 1 polievkovej lyžičke tohto masla nájdete cca 12 g čistého tuku. Platí tu teda známe „menej je niekedy viac“ a v kuchyni by ste s ghee maslom mali narábať opatrne, aby ste z vášho jedla neurobili kalorickú a ťažko stráviteľnú bombu.
Kupované je drahšie, no kvalitnejšie
Maslo ghee si môžete pripraviť aj doma, chce to však dosť trpezlivosti. Navyše, pri domácom masle nemáte istotu, že ste ho úplne zbavili laktózy.
Výhodou domáceho ghee masla je, že pri jeho príprave ho môžete dochutiť napr. cesnakom, papričkami alebo rôznymi bylinkami či korením, do ghee na kozmetické účely môžete pridať liečivé a aromatické bylinky ako napr. harmanček či levanduľa.
Obľúbené ghee maslá
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Powerlogy Bio Ghee 320 ml | Zobraziť produkt | |
Wolfberry Ghí 400 ml BIO ✔ VÝBORNÉ RECENZIE | Zobraziť produkt | |
Alnature Ghí 450 ml ✔ NÁŠ TIP | Zobraziť produkt | |
České ghíčko Ghí 760 ml | Zobraziť produkt |
Ghee maslo – príprava v domácich podmienkach
Výroba ghee vám zaberie cca 20 – 50 min. času, v závislosti od množstva masla. Z 1 kg kravského masla vyrobíte asi 7 dcl ghee. Mali by ste zvoliť najkvalitnejšie dostupné maslo v obchode. Pozor na rôzne náhrady, ktoré obsahujú menší či väčší podiel rastlinných tukov – ich chuť je oproti čisto kravskému maslu o dosť horšia.
Postup prípravy ghee:
- maslo vložte do hrnca (ideálny je širší hrniec s hrubším dnom, aby sa nepripraľovalo), ak sa nezmestí, nakrájajte ho na menšie kúsky, ohrievajte, až kým nedosiahnete bod varu,
- hneď ako začne maslo bublať, znížte teplotu, aby iba mierne pobublávalo (maslo nesmie prudko vrieť), súčasne začnite maslo miešať – prípadné prskanie je spôsobené unikajúcou vodou,
- penu, ktorá sa tvorí na povrchu a ktorá je tvorená bielkovinami, zbierajte,
- po cca 30 min. sa začne maslo meniť na číru tekutinu, miešanie spomaľte, aby ste nerozvírili usadeniny na dne tvorené laktózou a bielkovinami,
- keď usadenina začne pripomínať karamel, vypnite ohrev a obsah hrnca preceďte cez čo najjemnejšie sitko – môžete cediť aj viackrát,
- hotové maslo nechajte vychladnúť a uskladnite napr. v zaváraninovom pohári, môžete ho skladovať v chladničke alebo pokojne aj v špajzi, pretože ghee nepotrebuje na uskladnenie chlad.
Odpovedať
Odpovedať