Veľakrát netreba hľadať účinné látky len v liekoch a doplnkoch stravy. Niekedy ich máme priamo v kuchyni. Ovocie, zeleninu a dokonca aj jablkový ocot. Je to najlepší zo všetkých druhov octu. Niektorí ho používajú v kuchyni často, iní ho ani raz nepoužili. Ak ste sa niekedy už snažili nájsť v obchode čerstvý, nefiltrovaný a organický ocot, mohli ste s tým mať problém. Veľa ich na trhu totiž nie je.
Našťastie, postup výroby jabčného octu nie je nijak zložitý a hlavne počas sezóny jabĺk je tento spôsob spracovania vítaný. Ako si vyrobiť domáci jablčný ocot?
Recepty na domáci jablčný ocot
Tieto recepty sú jednoduché a všetko, čo potrebujete, sú jablká a dostatok času. Sú dva spôsoby, ako si môžete domáci organický jablčný ocot vyrobiť – jeden z týchto receptov používa jablčný odpad, ktorý vzniká pri ich spracovaní na iné účely, na druhý recept budete potrebovať celé jablká. Podľa pripravených surovín si vyberte jeden z týchto dvoch receptov.
Ocot z jablčného odpadu
Ako spracovať celé jablká bez toho, aby ste museli šupky a kúsky vyhadzovať? Jednoducho si aj z týchto častí jablka môžete pripraviť zdravý jablčný ocot. Dôležité je nechať octu dostatočný čas na kvasenie. Na prípravu jablčného octu z odpadu budete potrebovať:
Väčšiu misku alebo nádobu s dostatočne veľkým hrdlom
Zvyšky z jabĺk (ideálne, ak boli pestované doma)
Plátno alebo kus látky (počas doby kvasenia octu, na ochranu pred hmyzom a nečistotami)
Na vzduch umiestnite dokopy všetky zvyšky z jabĺk. Poukladajte ich rovnomerne napríklad na plech alebo na tanier. Ide o to, aby zhnedli. Potom ich nasypte do jednej väčšej nádoby a naplňte ju až po okraj. Ak vám ešte vznikne v kuchyni nejaký ďalší odpad z jabĺk, môžete ho do nádoby dodatočne pridať.
Zvolenú nádobu prikryte utierkou, plátnom alebo iným kusom látky, aby sa do nádoby nedostali nečistoty. Potom zmes nechajte uloženú na tmavom a teplom mieste – v kúte miestnosti alebo v skrinke. Pravidelne ju kontrolujte. Po nejakom čase by sa mala zmes začať zahusťovať a na hladine sa vytvorí súvislý povlak. Vtedy už by ste nemali pridávať žiadny ďalší odpad.
Kvasiť by ste ho mali nechať aspoň mesiac a potom ho môžete ochutnať. Keď je jablčný ocot už dostatočne silný, obsah nádoby preceďte cez sitko alebo redšie plátno. Zbavíte sa zvyškov jabĺk. Nebojte sa, ak je ocot trochu zakalený a nevyzerá tak, ako z obchodu. Ak ho chcete mať úplne čistý, cedenie niekoľkokrát opakujte. Potom ocot uskladnite v priesvitných sklenených alebo plastových nádobách so silným uzáverom.
Pri výrobe octu z celých jabĺk trvá proces oveľa dlhšie – až sedem mesiacov. Faktom je, že v tomto octe je viac vitamínov a výsledný produkt má silnejšiu chuť. Pokiaľ máte dostatok času a trpezlivosti, môžete sa pustiť aj do tohto receptu. Na prípravu octu z celých jabĺk budete potrebovať:
10 jabĺk (najlepšie vypestovaných doma bez použitia chemikálií)
Misu alebo inú dostatočne veľkú nádobu
Gázu alebo plátno
Na prípravu octu použite jablká nakrájané na štvrtiny. Šupku môžete na nich nechať – tá má v sebe najviac vitamínov a ušetríte si tým množstvo práce. Nechajte ich na vzduchu všetky zhnednúť ako pri prvom recepte a potom ich vložte do nádoby naplnenej vodou. Zakryte ju plachtou alebo gázou, umiestnite ju na teplé a tmavé miesto.
Po 6 mesiacoch by sa mal objaviť na povrchu povlak, ktorý signalizuje, že ocot je už takmer pripravený. Potom kvapalinu sceďte a v inej miske prikrytej tkaninou nechajte odstáť ešte ďalších 4 až 6 týždňov. Po 4 týždňoch ocot vyskúšajte a podľa chuti ešte nechajte odstáť.
Jablčný ocot v kuchyni, kúpeľni, na vonkajšie aj vnútorné použitie
Prípravu domáceho jablčného octu naozaj odporúčame, pretože má v domácnosti široké využitie. Môžete ho použiť na upratovanie, do rôznych studených aj teplých receptov, na vonkajšie a vnútorné použitie. Jeho účinky na naše telo odporúčame kombinovať so zdravou životosprávou a dostatkom pohybu, aby boli výsledky čo najlepšie. Konkrétne môžete využiť jablčný ocot v domácnosti na:
Jablčný ocot v kuchyni – hodí sa na dochucovanie pokrmov a na kyslé šalátové zálievky. Použiť ho môžete aj na konzervovanie potravín či nakladanie zeleniny a pod.
Jablčný ocot v kúpeľni – vďaka svojmu zloženiu je ocot silným čistiacim prostriedkom. Môžete ho pridať do vedra pri umývaní podlahy, na čistenie vodného kameňa, záchoda aj odstránenie zápachu z odtoku. Ocot môžete pridať aj do práčky. Slúži namiesto aviváže a príjemne zjemní bielizeň bez nepríjemného zápachu.
Vnútorné použitie – aby ste získali všetky pozitívne účinky, tak by ste mali jablčný ocot užívať pravidelne. Väčšina ľudí zvykne užívať dve čajové lyžičky denne zmiešané v pohári s vodou. Vďaka tomu sa vám môže zlepšiť funkcia viacerých vnútorných orgánov.
Vonkajšie použitie – jablčný ocot sa používa v zriedenej forme aj na pokožku, ku korienkom vlasov a na rôzne výplachy. Pre lesklejšie vlasy si môžete vyrobiť oplach – zmiešajte teplú vodu s pár lyžičkami jablčného octu a niekoľkokrát opláchnite. Jablčný ocot môžete použiť aj ako repelent – zmiešajte ho s trochou vody a natrite na kožu.
Účinky jablčného octu na naše zdravie
Jablká majú v sebe množstvo vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok. Našťastie sa pri správnom spracovávaní zachovajú všetky živiny, ktoré jablká obsahujú. Medzi hlavné zložky patria vitamíny skupiny B, vitamín C, biotín, horčík, železo a množstvo ďalších. Aj vďaka tomu má tento ocot komplexné účinky na naše zdravie a pomôže vám s týmito problémami:
Zlepšuje funkciu mozgu – kvercetín, jeden z antioxidantov v jablkách, pomáha znižovať odumieranie buniek spôsobujúcich zápal neurónov.
Slúži ako prevencia demencie – jablková šťava pozitívne vplýva na mozog a naše myslenie, čo pomáha s prevenciou voči často sa vyskytujúcim duševným ochoreniam.
Znižuje riziko vzniku mozgovej príhody – dostatočný príjem jabĺk znižuje riziko vzniku trombózy.
Reguluje hladinu zlého cholesterolu – počas šiestich mesiacoch testovania doktori zistili, že jablčný ocot znížil hladinu zlého cholesterolu o 20 % a zvýšil množstvo dobrého cholesterolu o 4 %.
Znižuje riziko vzniku cukrovky – ľudia, ktorí pravidelne konzumujú dostatočné množstvo ovocia, majú o 7 % nižšie riziko vzniku cukrovky.
Je prevenciou voči rakovine prsníka – výskumy potvrdzujú, že zvýšená konzumácia ovocia, vrátane jabĺk, pomáhajú pri ochoreniach tohto typu.
Bráni vzniku obezity a pridruženým ochoreniam – jablká priaznivo vplývajú na pozitívne črevné baktérie. Vďaka tomu bránia obezite a pridruženým ochoreniam.
Posilňuje imunitu – jablčný ocot obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú stavebnými kameňmi nášho imunitného systému.
Tlmí bolesť hrdla – zriedením jablčného octu si vyrobíte domáce kloktadlo. To vám uvoľní nepríjemné bolesti hrdla.
Podporuje trávenie, funkciu čriev a rieši tráviace problémy – jablčný ocot upokojuje podráždený žalúdok. Ak vás trápia nevoľnosti, zvracanie, bolesť brucha, hnačka alebo zápcha, môžete na liečbu použiť práve tento typ octu.
Dávkovanie jablčného octu, riziká a vedľajšie účinky
Prírodné doplnky stravy, medzi ktoré patrí aj jablčný ocot, majú len malé množstvo vedľajších účinkov. Zároveň by ste mali vždy myslieť na správne množstvo a netreba to preháňať. Napríklad, keď máte žalúdočné problémy – zápchu, hnačku, zvracanie alebo boľavý žalúdok, tak by ste pri užívaní mali vždy ocot riediť s vodou.
Všeobecne platí, že sa odporúča neužívať viac ako 2 lyžice jablčného octu denne. Tiež je známe, že octy sú agresívnejšie. Možno aj vy používate ocot na upratovanie v domácnosti. Vo vysokej koncentrácií dokáže poškodiť zubnú sklovinu a pažerák. Cukrovkári by si mali pri užívaní dať pozor, pretože jablčný ocot spôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi.
Pozor si treba dať v prípade, ak máte citlivý žalúdok a ak užívate lieky na srdce. Ocot by ste nikdy nemali užívať v nezriedenej forme. Tiež by ste ho nemali používať dlhodobo. Môže to spôsobiť pokles draslíka a zhoršiť hustotu kostí. Pokiaľ máte tieto problémy, o užívaní jablčného octu sa poraďte s vaším všeobecným lekárom.
Kvapky Stoptussin patria k obľúbenej klasike aj v našej domácnosti. Pripravili sme pre vás krátku recenziu, ktorá vychádza z viacročných skúseností našej redaktorky.
Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.