Diéta pri mononukleóze
Obsah článku
Mononukleóza je infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje najmä EB (Epstein-Barrovej) vírus. Je to teda vírusové ochorenie a prenáša sa slinami. Mononukleóza je veľmi silno nákazlivá a prenáša sa aj obyčajným kýchnutím, bozkávaním či použitím rovnakého pohára. Preto sa často nazýva aj choroba z bozkávania. Neznamená to však, že sa aj u každého prejaví.
Tento typ vírusu bežne vegetuje u veľa ľudí. Prepuknúť však vôbec nemusí, prípadne môže prepuknúť len pri nadmernej záťaži, strese alebo zníženej imunite. Najčastejšie sa vyskytuje u detí a mladistvých. U ľudí okolo 40 rokov a vyššie je mononukleóza veľmi zriedkavá.
Príznaky mononukleózy
K najtypickejším príznakom mononukleózy patria zväčšené uzliny v oblasti slabín, podpazušia a krku. Choroba je sprevádzaná veľmi silnou únavou. Všetky príznaky by sme mohli zhrnúť nasledovne:
- zvýšená teplota,
- zväčšené uzliny,
- bolesť hrdla,
- zapchaný nos a nádcha,
- bolesť brucha,
- nechtenstvo,
- nevoľnosť,
- nadmerné potenie,
- zvýšená únava,
- vyrážka na chrbte,
- napuchnuté viečka,
- jemné žlté sfarbenie pokožky (ojedinele).
Tieto príznaky nemusia hneď znamenať mononukleózu. Určite si nestanovujte diagnózy samy, ale v prípade podozrenia na mononukleózu sa poraďte s lekárom.
Na mononukleózu nie sú antibiotiká, lieči sa len antipyretikami na zníženie horúčky. Dôležitý je pokoj na posteli a chorobu jednoducho „vyležať“. Na lôžku by deti alebo mladiství mali byť aspoň jeden mesiac. Choroba sa lieči až šesť mesiacov, kedy musí byť vynechaná fyzická aktivita a upravená strava. Inkubačná doba ochorenia je 4-6 týždňov.
Diéta pri mononukleóze
Pri mononukleóze sa síce musí držať diéta, no nie je taká prísna ako pri niektorých iných ochoreniach. Kedysi sa nazývala aj prísna pečeňová diéta. Táto diéta však korešponduje s pravidlami zdravej výživy, čiže nie je na škodu dodržiavať ju stále. Obzvlášť, ak mladistvý alebo dieťa trpí obezitou, tak je táto strava využiteľná aj pri chudnutí. Základné pravidlá, ako sa stravovať pri mononukleóze, by sa dali zhrnúť nasledovne:
- Žiadne ťažké jedlá. Nemal by sa jesť tuk, vyprážané a pečené jedlá. Tuk sa dá nahradiť kokosovým alebo avokádovým olejom. Tuk (ako napríklad maslo) nahradíte bez poznania avokádom.
- Neodporúča sa bravčové mäso, vnútornosti a údeniny. Jedlá duste, varte a príležitostne môžete grilovať na elektrickom grile.
- Mlieko a mliečne výrobky by mali byť nízkotučné.
- Cestoviny bezvaječné, prípadne aj bezlepkové.
- Pre deti je asi najhoršie obmedzenie, že nemôžu sladkosti pri mononukleóze. Týka sa to aj sladkých malinoviek a bublinkových nápojov.
- Soľ by sa mala používať v malom množstve a takisto ostatné koreniny. Z povolených korenín sa môže používať majoránka, bazalka, rasca, bobkový list, sladká paprika.
- Strukoviny a údené a plesnivé syry takisto zaťažujú pečeň, preto by mali byť vynechané.
- Oriešky a zmesy s nestráviteľnými kúskami by mali byť tiež vylúčené.
- Chlieb a biele pečivo obmedzene, prípadne vôbec. Ideálne je pečivo pred konzumáciou opiecť v hriankovači. Ak takáto možnosť nie je, tak by pečivo malo mať minimálne jeden deň (nie čerstvé).
- Je potrebné znížiť príjem bielkovín.
- Jesť zeleninu, ale predtým ju tepelne upraviť (ideálne udusiť) tak, aby bola ľahko stráviteľná.
- Ovocie je tiež prijateľné, ale minimálne prvý-druhý mesiac ochorenia je potrebné ho očistiť a nastrúhať. Ovocie by nemalo mať kôstky.
- Ideálne sú miesto mäsa ryby.
- Ryža je dobre jemne osolená a uvarená, zemiaky sa odporúčajú variť v šupke.
- Zahusťovať by sa nemalo múkou, ale kukuričným škrobom (prípadne rozvareným zemiakom).
Povolených surovín a potravín je celkom dosť, čiže na internete sa ľahko dajú nájsť veľmi dobré recepty pri pečeňovej diéte. Pri mononukleóze je dôležité jesť pravidelne v menších dávkach. Aspoň 5 krát za deň. Dôležité je dodržiavať pitný režim (1,5 – 2 litre denne). Ideálne sú ovocné a zeleninové šťavy bez riedenia. Samozrejme, v prípade dospelých ľudí je potrebné vyradiť úplne alkohol. Nielenže zaťažuje pečeň, ale je aj toxický.
Prísna diéta by mala trvať najmä prvé tri týždne. Diéta by ale mala byť dodržaná aspoň šesť mesiacov. Potom sa podstupujú pečeňové testy a na základe výsledkov sa diéta môže zmierňovať. Odporúča sa však dodržiavať vyššie uvedené zásady aspoň šesť mesiacov. Veľmi dôležité je počas celého pol roka sa šetriť, nevykonávať fyzickú aktivitu a snažiť sa byť v psychickej pohode. Diéta sa nemôže skončiť radikálne, ale postupne. Dlhšiu dobu by mali byť z jedálnička vynechané tučné a mastné jedlá (potraviny), údené syry a strukoviny.