Celiakia je závažné autoimúnne ochorenie, ktoré postihuje 1 % populácie, a vedie k poškodeniu tenkého čreva. Závažnosť tohto ochorenia spočíva aj v tom, že množstvo ľudí o ňom ani netuší. Len 10 % postihnutých touto chorobou totiž má klinické príznaky.
Aké sú varovné signály celiakie, dá sa toto ochorenie liečiť a ako vyzerá strava celiatika?
Čo je celiakia?
Ide o vážne autoimúnne ochorenie, pri ktorom telo nedokáže spracovať glutén, ale považuje ho za nebezpečnú látku. Preto tvorí protilátky a napáda tenké črevo. Protilátky napádajú klky v tenkom čreve, kvôli čomu dochádza k poškodeniu a zápalom čreva. Tenké črevo tak nedokáže dobre absorbovať mnohé živiny. Takéto neustále poškodzovanie klkov v tenkom čreve môže viesť k vážnemu poškodeniu čreva, vzniku rakoviny, ale aj mnohých ďalších autoimúnnych ochorení ako cukrovka 1. typu či skleróza multiplex, ochorení vyplývajúcich z nedostatočnej výživy ako anémia, neurologických ochorení ako migréna a epilepsia, kožných ochorení, ochorení kostí, porúch plodnosti a zvýšeniu rizika potratov.
Kto je ohrozený celiakiou?
Celiakiu môže dostať úplne každý, vek nehrá v tomto prípade rolu, no čím skôr sa toto ochorenie odhalí, tým väčšia je šanca zamedzeniu vzniku vážnejších komplikácií. Odhaduje sa, že celiakiu trpí až 1 % populácie. Najrizikovejšou skupinou sú ľudia, ktorí majú ochorenie v rodine, pretože ide o dedičné ochorenie.
Príznaky
Najčastejšie príznak celiakie sa mierne líšia u detí a u dospelých. U detí sú to najmä príznaky spojené s trávením, u dospelých ich zažíva len 1/3 celiatikov.
Najčastejšie príznaky celiakie u detí:
bolesť brucha
nadúvanie, plynatosť
chronická hnačka
zápcha
zvracanie
chudnutie
svetlá, kyslo páchnuca stolica
chronická únava
anémia
zmena nálad, podráždenosť
vysoká kazivosť zubov
spomalený rast, nízky vzrast
porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou (ADHD)
Najčastejšie príznaky celiakie u dospelých:
chronická únava
anémia
bolesť kĺbov a kostí
ochorenia kostí (artritída, osteoporóza)
ochorenia pečenie
mentálne ochorenia (úzkosť, depresia)
tŕpnutie končatín
u žien nepravidelná menštruácia, problém otehotnieť, potraty
kožné ochorenia, svrbenie, ekzémy
migrény
časté kútiky, afty
Ďalšie príznaky, ktorými sa môže celiakia manifestovať, sú laktózová intolerancia, deficit niektorých vitamínov, najmä tých rozpustných v tukoch (A, B, D, E, K), deficit železa, kyseliny listovej, bolesť svalov a svalové kŕče, suchá pokožka a lámavé nechty.
Okrem najbežnejších klinických príznakov rozlišujeme celiakiu s neštandardnými príznakmi a tichú celiakiu. Pri celiakii s neštandardnými príznakmi môže mať postihnutý mierne tráviace problémy, mierne bolesti brucha, anémiu, migrény, tŕpnutie končatín, ochorenia kostí, podvýživu, zhoršenú absorpciu niektorých živín, neplodnosť, kožné ochorenia, psychické ochorenia, chudnutie alebo problém schudnúť.
Pri tichej celiakii sa pacient nesťažuje na žiadne príznaky, ide o asymptomatické ochorenie. Neprítomnosť symptómov však neznamená neprítomnosť ochorenia – stále dochádza k poškodeniu klkov na tenkom čreve, preto je bezlepková diéta nevyhnutná.
Diagnostika celiakie môže byť náročná práve preto, že jej príznaky sú rôznorodé. Celiakia má totiž vyše 200 rôznych príznakov a nie u každého celiatika sa prejavujú typické symptómy. Až 80 % ľudí s celiakiou dokonca nemá žiadne príznaky. Preto sa celiakia často objaví len náhodne. Medzi rizikové faktory patria autoimunitné ochorenia, downov syndróm, turnerov syndróm, diabetes 1. typu alebo ak sa celiakia vyskytla u rodinných príslušníkov (rodičov, súrodencov, detí).
Prvým krokom pri diagnostike celiakie je krvný test. Vo vzorke krvi možno zistiť produkciu protilátok na glutén. Čím vyššia je koncentrácia protilátok, tým závažnejšie sa symptómy celiakie prejavujú. Ak je nález pozitívny, nasleduje endoskopické vyšetrenie, ktorým sa vykoná biopsia sliznice tenkého čreva. Až vyšetrenie tejto vzorky dokáže potvrdiť alebo vyvrátiť diagnózu. Pri endoskopickom vyšetrení sa zároveň zistí závažnosť poškodenia klkov tenkého čreva.
Celiakia sa zaraďuje medzi autoimunitné ochorenia a prejavuje sa pri konzumácii lepku (gluténu). Viete, aké možnosti máte pri zisťovaní, či máte alebo nemáte celiakiu?
Liečba celiakie spočíva v predchádzaniu príznakov prostredníctvom dodržiavania bezlepkovej diéty. Doposiaľ totiž nebol vyvinutý žiaden liek či vakcína na celiakiu. V prípade vážnejšieho poškodenia tenkého čreva a zápalu vám môže lekár predpísať steroidné lieky na liečbu poškodenia tenkého čreva. Dlhodobá liečba však spočíva v zmene stravy. Dodržiavaním bezlepkovej diéty sa zo stravy úplne vylúči glutén (alebo lepok), čím sa zamedzí ďalšiemu poškodzovaniu tenkého čreva a nedostatočnému príjmu živín. Glutén je bielkovina nachádzajúca sa v týchto obilninách:
pšenica
ovos
jačmeň
špalda
žito
bulgur
kuskus
durum
slad
raž
krupica
tritikale
kamut
Glutén sa vyskytuje v mnohých potravinách, najmä v múke, pečive, cestovinách, ale aj rôznych mäsových výrobkoch, sladkostiach a podobne. Preto je pre správne nastolenú liečbu dôležité, aby si pacient (alebo rodič malého pacienta) podrobne naštudoval dostupné informácie o bezlepkovej diéte a pri kúpe potravín vždy prečítal informáciu o zložení.
Bezlepková diéta spočíva vo vylúčení všetkých potravín, ktoré obsahujú glutén, a to doživotne, aj ak pacient netrpí príznakmi. Okrem gluténu by sa mal na začiatku diéty pacient vyhýbať aj laktóze a mliečnym výrobkom, a to kým sa neobnoví funkcia tenkého čreva. Na potravinách v obchode si vhodnosť potravín môžete skontrolovať jednoducho – potravina neobsahujúca glutén má na obale symbol preškrtnutého obilného klasu alebo označenie bez lepku či gluten free.
Nasledujúce výrobky typicky obsahujú glutén, preto je potrebné sa im vyhnúť. Stále je však možné dostať bezlepkové náhrady týchto výrobkov.
chlieb a pečivo
strúhanka
cestoviny
ovsené kaše, cereálie, krupica
koláče a zákusky
cukrovinky a sladkosti
keksíky, krekery, chrumky
pivo
omáčky, šalátové dressingy
krutóny
mäsové výrobky ako šunky, salámy, párky
polievky
V týchto potravinách by ste glutén možno nečakali, no niekedy sa v zložení objaví, preto treba byť pri výbere opatrný a čítať etiketu:
bujón, vývar
tekuté dochucovadlá, kečup, horčica
sójová omáčka a výrobky zo sóje
korenie a zmesi na mäso, zemiaky
biela káva
mrazené výrobky, zmrzlina
Nie všetky obilniny však obsahujú lepok. Tieto potraviny môžu poslúžiť ako náhrada pšenice a múky:
ryža
pohánka
múka z kukurice, zemiakov, sóje, ryže, fazule
quinoa
proso
sója
cícer
Nasledujúce kategórie potravín neobsahujú glutén a môžu sa bezpečne konzumovať:
mäso, ryby a morské plody (čerstvé, nespracované)
vajíčka
ovocie
zelenina
strukoviny
zemiaky, bataty
ryža
väčšina mliečnych produktov (je potrebné overiť si zloženie)
semienka
orechy
olej a ocot
víno
Bezlepková diéta sa spočiatku môže zdať komplikovaná a pre niekoho môže byť ťažké vzdať sa hlavne pečiva či cestovín. Pri čítaní etikiet zas objavíte, koľko potravín vo svojom zložení lepok má, aj keď to nie je potrebné. V dnešnej dobe však existuje množstvo bezlepkových náhrad pečiva, cestovín a ďalších potravín, ktoré vám môže predpísať váš lekár. Potraviny na recept sú lacnejšie a môžete si ich vyzdvihnúť v lekárni, ktorá ich pre vás objedná. Viac potravín nájdete v bezlepkových potravinách alebo aj v supermarketoch.
Stravovanie mimo domu
Skúškou môže byť aj stravovanie v reštaurácii, v hoteli, na dovolenkách, v práci, na služobnej ceste či v školskej jedálni. V jedálňach a zariadeniach spoločného stravovania je väčšinou na výber aj bezlepková alternatíva, prípadne sa treba na odber bezlepkovej stravy nahlásiť. Pri stravovaní v reštaurácii si najprv urobte prieskum na internete, či reštaurácia ponúka bezlepkové alternatívy. Pri výbere reštaurácie môžete zvoliť vegetariánsky či vegánsky podnik, keďže v týchto zariadeniach väčšinou dbajú na stravovacie limity a ponúkajú aj bezlepkovú alternatívu.
V hoteloch a reštauráciách môže byť výber jedla náročnejší, najmä ak v menu nie sú označené alergény. Nehanbite sa však personál reštaurácie informovať o tom, že trpíte celiakiou a potrebujete bezlepkovú stravu. Nebojte sa pýtať, na konkrétne jedlá, či vyhovujú vašim stravovacím potrebám. Môžete sa opýtať tieto otázky:
Obsahuje táto polievka/omáčka múku?
Je k tomuto jedlu omáčka? Z čoho je táto omáčka?
Sú v tejto polievke cestoviny alebo krutóny?
Je toto mäso marinované?
Obsahuje toto jedlo sójovú omáčku alebo teriyaki omáčku?
Je v tomto jedle strúhanka?
Obsahuje táto zemiaková kaša mlieko, maslo, smotanu?
Ak vám na vaše otázky čašník nedokáže odpovedať, nenechajte sa ľahko odbiť, ide predsa o vaše zdravie. Na otázky vám odpovie aj šéfkuchár alebo manažér. Určite sa však vyhnite najmä omáčkam a dressingom, fastfoodu či smaženým jedlám, no nič nepokazíte, ak si zvolíte „bezpečnú“ alternatívu v podobe duseného či pečeného mäso a grilovanej zeleniny.
MycoSlim Mycomedica je zmes liečivých čínskych húb, ktorá podporuje metabolizmus, trávenie a zároveň pomáha udržať si optimálnu telesnú hmostnosť. To, či doplnok pomohol našej...
Svoju imunitu posilňujem aj doplnkami výživy. V minulosti som už mal dobrú skúsenosť s doplnkami, ktoré obsahovali výťažky z rastliny moringa olejodárna. Aká je moja skúsenosť s doplnkom...
Dlhodobo striedam probiotiká, ktoré mi s mojimi ťažkosťami pomáhajú. Aj napriek tomu sa u mňa z času na čas objavia nepríjemné ťažkosti s trávením. Ako mi pomohol Revicolin?