Čakanka obyčajná má liečivé aj nežiaduce účinky. Kedy ju používať?
Obsah článku
Kto by nepoznal čakanku – modrými kvietkami obsypaná rastlinka často lemuje rušné cesty aj poľné chodníčky. Čakanka obyčajná je skvelým príkladom toho, že aj nenápadná bylinka môže nájsť široké uplatnenie v kuchyni aj v liečiteľstve.
Viete, aké účinky má čakanka a kde všade ju možno využiť? V tomto článku sa dozviete aj to, kedy ju zbierať a sušiť, aké látky obsahuje a ako si pripraviť skvelý čakankový čaj.
Káva i krém s čakankou
Charakteristika čakanky obyčajnej
Čakanka obyčajná (latinsky Cichorium intybus) sa síce často považuje za burinu, no je dobre známa už po stáročia a používaná v kuchyni aj v medicíne. Starí Egypťania ju využívali na čistenie krvi a pečene a v antike bola bežnou súčasťou jedálnička. Keďže jej pôvod je v Ázii, severnej Afriky, ale aj Európe, rozšírená je aj na Slovensku. Na našom území rastie hojne na pasienkoch, lúkach aj popri cestách.
Spoznáte ju predovšetkým vďaka jej charakteristickým belasým kvetom, ktorými je obsypaná. Kvety sú známe aj tým, že im chýba aróma. Rastlina vyrastá do výšky až 150 cm, aj keď priemerná rastlina má okolo 50 cm. Jej stonky sú bohato rozkonárené a pokryté chĺpkami a zúbkaté listy majú kopijovitý tvar. Dôležitý je aj jej vretenovitý koreň, ktorý sa taktiež zbiera a využíva. Celá rastlina, no predovšetkým koreň, má horkú chuť.
Zber
Čakanka sa dá nazbierať na lúkach a pri poľných cestičkách hlavne v nižších polohách, keďže jej vyhovuje veľa svetla a tepla. Na zber čakanky je vhodný koreň a kvitnúca vňať, príp. len samotné kvety. Rastlina kvitne pomerne dlho – prvé kvety začnú rozkvitať už v júni a sezóna trvá až do októbra. Na zber je však ideálnym obdobím júl až august, pretože kvety sa otvárajú za pekného slnečného počasia. Koreň čakanky je vhodný na zber v októbri – vtedy sa zo zeme vykopáva. Koreň sa po nazbieraní suší prirodzene, na vzduchu, a následne uskladní. Po vysušení skladujte koreň a kvitnúcu vňať v uzatvárateľnej nádobe na tmavom a chladnom mieste bez prístupu vlhka.
Aké látky čakanka obsahuje
Čakanka obsahuje široké spektrum látok, medzi nimi aj laktucín, inulín, cichorín, triesloviny, živice, oleje a enzýmy, fruktózu, mliečnu šťavu, cholín, flavonoidy a silice. Obsahuje aj rôzne vitamíny, ako A, B, C a E, a minerálne látky, ako vápnik, horčík a železo. Inulín je vláknina patriaca k prebiotikám, teda podporuje zdravé baktérie v mikroflóre hrubého čreva. Používa sa preto na podporu trávenia, pomáha pri vyplavovaní toxínov z tela a podporuje celkovú obranyschopnosť.
Triesloviny sú zase antioxidanty, ktoré pomáhajú imunitnému systému, krvnému tlaku, tráveniu či pri kožných ochoreniach. Živice sa získavajú z bylín a ihličnanov a majú liečivé účinky. Používajú sa pri problémoch s pečeňou, trávením a dýchacími ťažkosťami. A flavonoidy sa získavajú z ovocia, zeleniny a bylín a patria k účinným antioxidantom. Tie majú protirakovinové účinky, pomáhajú pri strese, trávení a oslabenej imunite.
Účinky
Čakanka má široké využitie, pretože účinkuje pri rade neduhov a problémov. Najčastejšie sa táto rastlina využíva vďaka nasledovným liečivým účinkom:
- má vysoký obsah vlákniny a môže pomôcť znížiť chuť do jedla,
- podporuje trávenie a zdravie čriev,
- je prebiotikum a pomáha udržiavať rovnováhu mikroflóry čriev,
- pomáha pri vyprázdňovaní (má mierne laxatívne účinky),
- má protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky,
- ako antioxidant prispieva k zlepšeniu celkovej imunity človeka,
- podporuje funkciu pečene,
- používa sa na podporu liečby obličkových kameňov a iných ochorení obličiek,
- prispieva k zdraviu srdcovocievnej sústavy,
- využíva sa na pomocnú liečbu artritídy a zmierňovanie bolestí,
- má upokojujúce účinky a môže tak byť nápomocná pri úzkosti.
Vyberáme z nášho katalógu
Nežiaduce účinky
Čakanka obyčajná je vo všeobecnosti veľmi dobre znášaná, no môžu sa vyskytnúť aj nežiaduce účinky. Inulín v čakanke môže ako vláknina spôsobiť u niektorých ľudí nadúvanie, plynatosť a zažívacie problémy. Ak pocítite tieto ťažkosti, obmedzte konzumáciu čakanky. Inak je čakanka vhodná aj na konzumáciu tehotným a dojčiacim ženám, samozrejme, v primeranom množstve.
Využitie
Čakanka obyčajná sa dá použiť mnohými spôsobmi a takmer každá časť tejto rastliny sa dá nejako spracovať. Čakanku možno použiť ako v kuchyni, tak aj v medicíne, a to na vnútorné aj vonkajšie použitie.
V kuchyni
V kuchyni sa čakanka obyčajná používa na prípravu jedál aj nápojov. Medzi veľmi známe patrí čakanková káva, teda nápoj z praženého koreňa čakanky, ktorý slúži ako náhrada kávy. Vďaka svojej horkastej chuti a orieškovej aróme sa stala čakanková káva populárnym raňajkovým nápojom. Je prirodzene bezkofeínová, preto si ju môžu vychutnať najmä tí, ktorí potrebujú kofeín obmedziť, napr. tehotné ženy. Čakankové kávy jestvujú v 2 verziách – káva iba z čakanky alebo káva z čakanky a zmesi ďalších obilnín. Z nápojov sa využíva aj čakankový čaj, po ktorom ľudia siahajú predovšetkým pre liečivé účinky.
Čoraz rozšírenejší je predovšetkým čakankový sirup, ktorý sa používa ako alternatívne nízkokalorické sladidlo. Jeho prednosťami sú nízky glykemický index, vysoký podiel vlákniny a minimum sacharidov. Preto sa používa ako náhrada cukru pri chudnutí. V rámci prípravy pokrmov sa čakanka používa na dochutenie šalátov a prípravu omáčok a dresingov, podobne ako kôpor. Jej chuť skvelo dopĺňa aj mäso, šunky, zeleninu a ovocné šaláty, zákusky a koláče.
V medicíne
V medicíne sa čakanka používa v čajoch a odvaroch na vnútorné použitie a mastiach a krémoch na vonkajšie použitie. Čajmi a odvarmi sa predovšetkým upravuje trávenie a pálenie záhy. Ak má niektor problémy so zápchou, čakankový čaj s mierne laxatívnymi účinkami je dobrým pomocníkom. Tento čaj sa užíva aj pri problémoch s močovými cestami, žlčníkovými kameňmi, pri nachladnutí a zápale horných dýchacích ciest.
Na vonkajšie použitie sa využíva buď priamo šťava z koreňa, ktorá sa dá vtierať na pokožku alebo do vlasov, alebo sa čakanka pridáva do mastí a krémov, ktoré sa používajú na kožné problémy. Keďže má čakanka protizápalové a antibakteriálne účinky a pôsobí aj ako antioxidant, dá sa použiť zvonka na podpornú liečbu kožných ochorení, ako napr. ekzém.
Recepty
- Káva z čakanky – Príprava kávy z čakanky sa podobá bežnej príprave kávy. 2 lyžičky instantnej čakankovej kávy zalejte horúcou vodou a zamiešajte. Podľa chuti doplňte cukor alebo iné sladidlo a mlieko či jeho rastlinnú náhradu.
- Čakankový čaj – Na prípravu čaju z čakanky vám postačí 1 čajová lyžička na 250 ml šálku. Koreň sa dáva vo vode povariť 2 – 3 minúty, po ktorých sa dáva lúhovať ďalších 10 min. Čaj sceďte a pite po dúškoch 2x denne. V prípade potreby dochuťte medom alebo iným sladidlom a citrónom.
- Odvar z čakanky – Odvar z čakanky má byť silnejší a koncentrovanejší než čaj, preto sa varí dlhšie. 1 lyžička sušeného koreňa sa varí v 250 ml vody po dobu 10 minút a lúhuje ďalších 15 minút. Odvar je potrebné scediť a vypiť počas dňa.