Brezový cukor Xylitol – náhrada klasického cukru. Má nežiaduce účinky?
Obsah článku
Cukry sú sacharidy, ktoré sú obsiahnuté v mnohých rastlinách. Ľudia ich odjakživa využívali ako sladidlá a dochucovadlá. Cukor je témou číslo jeden v mnohých diskusiách o zdravej výžive. Poznáme cukor či už z cukrovej repy, trstinový, kokosový alebo cukor z kokosových paliem či brezový. Takisto je obsiahnutý v rôznych sirupoch či už v javorovom alebo agávovom.
Rozdiely medzi jednotlivými sladidlami spočívajú najmä v obsahu glukózy, fruktózy a najmä v tom, do akej miery ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Tým pádom má každý jeden typ sladidla svoje výhody a nevýhody. Takisto sa o každom type vedú polemiky, do akej miery je zdravý daný cukor, pre koho je vhodný, prípadne nevhodný. Nie je to tak dlho, čo sa intenzívne začalo zaoberať práve brezovým cukrom.
Brezový cukor, ktorý nazývame aj xylitol, pochádza z brezovej šťavy. Xylitol má konzistenciu rovnakú ako kryštálový cukor. Pripisuje sa mu veľa pozitívnych účinkov, a to najmä to, že aj napriek sladivosti má menej kalórií a nízky glykemický index. Toto v praxi znamená, že tento typ cukru je vhodný aj pre diabetikov.
Xylitol sa predáva v rôznych baleniach
Názov
Hodnotenie
Detail
Iswari Xylitol 250 g Zobraziť produkt Allnature Xylitol 1 kg ✔ VÝBORNÉ RECENZIE Zobraziť produkt Goodie Sladidlo Xylitol 300 g Zobraziť produkt Brezový cukor Xylitol 500 g ✔ VÝBORNÉ RECENZIE Zobraziť produkt VitaLife Xilit brezový cukor práškový 500 g ✔ NÁŠ TIP Zobraziť produkt
Ako sa vyrába brezový cukor a je naozaj len z brezy?
Brezový cukor patrí do skupiny alkoholových cukrov a spôsob, ako sa xylitol vyrába, je pomerne zložitý chemický proces. Pôvodne sa získaval z kôry brezy (preto aj názov), no dnes sa často vyrába použitím kukurice. Samotná kukurica síce nie je problém, ten spočíva skôr v tom, že kukurica býva často geneticky modifikovaná – a to už problém je. Výroba je zložitá a súčasťou výrobného procesu je aj hliníkový prášok a etanol (preto je v skupine alkoholových cukrov).
To v praxi znamená, že xylitol síce nie je alkohol, ale ani cukor. Vyrába sa z hemiceluózy, ktorá je súčasťou rastlinných tkanív. Je sladší ako repný cukor, ale má omnoho nižší glykemický index, obsahuje menej kalórií (až o 30 %) a nemá vplyv na zubný kaz. V 100 gramoch xylitolu sa nachádza približne 100 g sacharidov. A aké sú nutričné hodnoty xylitolu? Energetická hodnota je cca 1000 KJ, čo je 240 kcal. Glykemický index je 7. Obyčajný cukor má glykemický index cca 70.
Výhody a účinky xylitolu
Výhody
- Má nízky glykemický index.
- Má menej kalórií.
- Nezvyšuje hladinu priameho cukru v krvi.
- Neobsahuje fruktózu (ktorá má negatívny vplyv na pečeň).
- Neprekysľuje organizmus.
- Pozitívne ovplyvňuje trávenie.
- Neprispieva k vytváraniu zubného kazu.
- Je relevantnou náhradou za klasický cukor.
Účinky
- Pomáha bojovať proti kvasinkám.
- Zvyšuje počet dobrých baktérií v čreve.
- Netvorí v ústach kyslé prostredie.
- Prispieva k udržaniu mineralizácie zubov.
- Vhodný aj pri redukčných diétach.
- Podporuje trávenie.
- Odvodňuje organizmus.
- Zabezpečuje ľahšie vstrebanie vápnika do kostí.
Nevýhody a nežiaduce účinky
- Neobsahuje žiadne vitamíny či minerálne látky – nemá žiadnu nutričnú hodnotu.
- Môže spôsobiť nafukovanie či hnačky.
- Je toxický pre zvieratá.
- Nie je vhodný pre ľudí so syndrómom dráždivého čreva.
- Nie je to nekalorické sladidlo.
- Nie je vhodný do kysnutého cesta.
Brezový cukor je vhodný pre tehotné ženy, ako aj pre ženy, ktoré trpia tehotenskou cukrovkou. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný aj pre diabetikov, pretože nespôsobuje zmeny cukru v krvi. Xylitol je vhodný aj pre deti. Ako pri všetkom, tak aj v prípade brezového cukru treba dbať na to, že sa nesmie prekročiť odporúčaná denná dávka 40-50 gramov, pretože v tom prípade má brezový cukor nežiaduce účinky v podobe problémov s trávením (laxatívne účinky).
Kde sa dá kúpiť a ako ho používať
Xylitol sa dá kúpiť v rôznych eshopoch na internete, v lekárňach alebo v predajniach so zdravou výživou. Vyzerá ako klasický cukor. Cena xylitolu je približne 8 eur za kilo. Je vhodný do studenej aj teplej kuchyne – na pečenie, varenie, zaváranie. Nie je však vhodný na prípravu kysnutého cesta, pretože nevytvára dobré prostredie pre kvasinky. Vďaka jeho pozitívnym účinkou na ústnu dutinu ho nájdete na trhu aj v podobe žuvačiek, cukríkov alebo ústnej vody.
Skúsenosti a recenzie
V rôznych recenziách a diskusiách je tento cukor považovaný za rovnocennú náhradu cukru. Veľa ľudí si chváli najmä to, že neobsahuje toľko kalóriií a využívajú ho na sladenie, ak chcú schudnúť. Vyčítaná mu je cena (drahší ako kryštálový) a to, že nie je vhodný do kysnutého cesta. Ako pozitívum je taktiež vyzdvihovaný nízky glykemický index. Xylitol na zuby sa odporúča používať aj ako prevencia proti zubnému kazu.
Zo skúseností z brezovým cukrom:
Zhrnutie na záver
Podľa môjho názoru prírodné sladidlá sú síce zdravšie, ale ľuďom môžu vďaka nízkemu glykemickému indexu navodiť pocit, že neškodia a môžu ich zjesť akékoľvek množstvo. Takisto nepomáhajú v boji s chuťou na sladké. Za pozitívne by som však vyzdvihla, že je to vhodný práškový cukor pre diabetikov, ktorí si vďaka tomuto cukru môžu osladiť život. Takisto je vhodný pre deti, čiže ak je dieťa diabetik, tak nemusí tak veľmi „trpieť“ a nemusíte mu odopierať všetko sladké.
Určite by som xylitol považovala za jeden z najzdravších cukrov v kategórií prírodných sladidiel. Ako je to však so všetkým, tak nič netreba preháňať a cukor užívajte s mierou.
Odpovedať
Odpovedať