Probiotiká na trávenie a žalúdok pre deti a ženy v tehotenstve
Probiotiká udržiavajú správne zloženie črevnej mikroflóry, čím zabezpečujú ochranu proti širokému spektru črevných patogénov. V našom článku si o nich povieme všetko podstatné.
Bezzvyšková diéta sa najjednoduchšie definuje ako diéta bez zvyškov. V praxi to znamená konzumácia takých potravín, ktoré nezanechávajú zvyšky a nezachytávajú sa na črevách. Tým pádom sú ľahko stráviteľné. Bezzvyšková diéta sa predpisuje najmä ľuďom s črevnými ochoreniami. Treba zdôrazniť, že to nie je diéta určená na chudnutie. Je to diéta, ktorá má určité princípy a potraviny, ktoré sa môžu a nemôžu konzumovať.
Lekári predpisujú, respektíve odporúčajú túto diétu najčastejšie pri ulceróznej kolitíde, Crohnovej chorobe a iných črevných ochoreniach.
Toto ochorenie sa veľmi ťažko definuje, pretože patrí medzi nešpecifické zápalové ochorenia tráviaceho traktu. Pomenovaná bolo podľa amerického gastroenterológá B.B.Crohna. Je to ochorenie, ktoré spôsobuje zápaly tráviaceho traktu, najčastejšie tenké a hrubé črevo. Typické pre ochorenie je rýchly začiatok a vývoj komplikácií. Najčastejšie sú poruchy priechodnosti čriev, vznik vonkajších alebo vnútorných abscesov.
Medzi príznaky Crohnovej choroby patrí: bolesť brucha, problémy pri vyprázdňovaní (nepravidelné stolice, hnačky, pocit nedostatočného vyprázdnenia), krvácanie z čriev, celková únava, malátnosť, horúčka, úbytok na hmotnosti. Choroba môže mať aj mimočrevné prejavy ako artritída, kožné a očné komplikácie, ochorenia žlčových ciest.
Je to ochorenie hrubého čreva, ktoré trvá celý život a je neliečiteľné. K nárastu výskytu tohto ochorenia prišlo v druhej polovici 20. storočia. Ako prvý ho popísal londýnsky internista Samuel Wilks v druhej polovici 19. storočia. Príčiny nie sú známe (obdobne ako u Crohnovej choroby) a pripisujú sa zmene životného štýlu, dedičnosti, diétam či pohybovej aktivite. Je to záchvatové ochorenie s obdobiami horších a lepších fáz. Príznakom je opäť častejšie chodenie na stolicu, prípadne krv v stolici. Podľa fázy ochorenia od 4 až po viac ako desť ráz za deň (aj v noci). K mimočrevným príznakom patria bolesti kĺbov, zápaly spojiviek, zápaly uzlíkov v podkoží. Typická je takisto únava a depresie (najmä v začiatkoch).
Crohnova choroba na rozdiel od ulceróznej kolitídy postihuje síce črevo do hĺbky v celej šírke steny, ale medzi postihnutými úsekmi sú aj zdravé časti sliznice.
Podľa toho, v akom štádiu sa pacient nachádza, tak je ju potrebné dodržiavať v hraniciach od veľmi prísnej až po menej prísnu. Hlavným princípom bezzbytkovej stravy je vyradenie z jedálnička všetkých nestráviteľných potravín, prípadne ich súčastí. To znamená napríklad jablko bez šupky a kôstok, paradajka bez šupky a jadierok, zelenina len uvarená, pretože čerstvá je ťažko stráviteľná. Zo stravy by malo byť úplne vylúčené mlieko. Pravidlá bezzvyškovej diéty by sa mali dodržiavať prísne najmä v akútnom období ochorenia:
Za nevhodné potraviny sa počas bezzvyškovej diéty označujú:
Neodporúčajú sa takisto huby, slané pochutiny, kečup a horčica.
Vhodné potraviny pri bezzvyškovej strave:
S mierou by sa mohli k vhodným potravinám pridať nasledovné:
Odporúčané jedálničky sa zvyčajne líšia od toho, v akom štádiu je akurát dané ochorenie. Všeobecne sa však diéta pri zápale hrubého čreva dá rozčleniť do menších jedál (raňajky), polievok a hlavných jedál. Z menších jedál sú napríklad vhodné recepty bezzvyškovej diéty ako omeleta so syrom a lososom, ryžové kaše, tvarohová kaša alebo dokonca ham and eggs. Opatrne najmä pri použitých tukoch či údeninách. Vhodné sú zapečené toasty, ako aj vajíčka v rôznej podobe.
Dôležitou súčasťou konzumácie sú pri crohnovej chorobe polievky. Sú to najmä vývary z kuraťa alebo aj krémové polievky. Nepridávajte však mlieko alebo maslo, zahustite skôr kukuričným škrobom.
Z hlavných jedál pracujte najmä s kuraťom a rybami. Vhodné sú aj prívarky. Tieto opätovne nezalievame mliekom – keď tak bezlaktózovým. Mäso je ideálne dusiť vo vlastnej šťave. Vynikajúce sú rôzne druhy cestovín s rybami.
Prebiotiká sú druhy požívateľnej vlákniny, ktoré prechádzajú tráviacim traktom v nezmenenej podobe až do hrubého čreva. Tam slúžia ako potrava črevným baktériám. Podporujú tam rast prirodzenej črevnej mikroflóry čím nepriamo zabraňujú nadmernému rozmnožovaniu patogénnych baktérii a plesní. Probiotiká sú baktérie, ktoré sa v hrubom čreve viažu na črevnú stenu a takisto ju chránia pred premnožením patogénnymi baktériami. Počas diéty sa probiotiká odporúča užívať, ale pred užitím si preverte, či dané probiotiká a prebiotiká obsahujú také bakteriálne kmene, ktoré boli riadne klinicky preverené. A takisto sa poraďte s lekárom.
Bezzvyšková diéta ako taká nie je diéta, ale liečba. Preto je vhodná pre všetkých na základe odporúčania lekára. Dôležité je však spomenúť, že dané choroby (najmä Crohnova) sú dedičnými ochoreniami. Matka s týmto ochorením by svoje dieťa mala dojčiť aspoň 6 mesiacov. Viaceré štúdie ukázali, že dojčenie znižuje riziko rozvoja ochorenia o 70 %.