Arónia čiernoplodá – šťava aj sirup majú skvelé účinky
Obsah článku
Arónia čiernoplodá, Aronia melanocarpa, u nás známa najmä pod ľudovým názvom jarabina čierna, má na organizmus blahodarné účinky. Na jednej strane je účinnou formou prevencie, na druhej strane pomáha pri liečbe viacerých ochorení. Zber bobúľ z tejto dreviny síce nie je žiadnou novinkou, no veľké množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus sa potvrdilo pomerne nedávno a mnohé sú stále predmetom skúmania.
Priaznivý vplyv majú predovšetkým kvôli pôsobeniu tzv. antokyánov, ktoré arónia obsahuje. Ide o modré a červené pigmenty, ktoré v takých vysokých hodnotách nie sú zastúpené v žiadnom inom ovocí. Sú charakteristické silnými antioxidačnými vlastnosťami, vďaka čomu sa starajú o ochranu buniek. Zároveň dokážu viazať voľné radikály, ktoré môžu byť najmä vo vyššom veku príčinou rôznych ochorení.
Arónia vo forme šťavy, čaju a sušených plodov
Čo je arónia čiernoplodá? Pestovanie je nenáročné
Napriek tomu, že arónia čiernoplodá pochádza z východnej časti Severnej Ameriky (odtiaľ sa obchodom rozšírila do Ruska a ďalších častí Európy) sa jej v našich podmienkach veľmi darí. Nepestujú ju len bylinkári a záhradkári. Keďže starostlivosť o ňu je minimálna, zvládne ju i laik. Jarabina čierna znáša dobre mrazy i sucho a nevyžaduje ani chemickú ochranu. Bobule sú taktiež dobre odolné voči rôznym chorobám, dokonca aj po ich spadnutí na zem zostanú dlho zdravé.
Kvôli svojmu pôsobivému vzhľadu poslúži arónia čiernoplodá aj ako okrasný krík či živý plot v záhrade. Ten dorastá do výšky približne dva a pol metra, no v závislosti od druhu podpníku sa môže pestovať aj ako nízky stromček. Kvety majú biele sfarbenie a chocholíkové bohaté kvetenstvo. Kvitnú v máji. Čo sa týka listov, ich tvar je oválny, pričom sú typické pílkovitým okrajom (pripomínajú listy višne).
Aj keď sa arónia čiernoplodá svojím súkvetím i usporiadaním plodov veľmi podobá jarabine vtáčej, výrazný rozdiel je v samotných plodoch, v ich farbe a pozitívnych účinkoch na organizmus. V guľatom vzhľade s priemerom až do pätnásť milimetrov dozrievajú v auguste alebo začiatkom septembra, v závislosti na oblasti. Čerstvé modro-čierne bobule (jarabina vtáčia má bobule červené) si môžete dopriať počas cca dvoch mesiacov. Ich chuť je kyslá a trpká. Aj keď niekedy sú plody i sladšie, väčšinou sa ich kyslosť u vybraných produktov znižuje kombináciou čiernych ríbezlí alebo jabĺk.
Čo obsahuje arónia čiernoplodá? Jej zloženie je unikátne
Aróniu čiernoplodú môžeme považovať za vitamínovú bombu. Okrem už spomínaných antokyánov jej plody obsahujú množstvo minerálov (draslík, vápnik, horčík) a vitamínov, v značnom množstve najmä vitamín C, vitamín P, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, železo, karotény, pektínové látky a triesloviny. Aj jód, bór, fluór, meď či mangán a pod. stoja za zmienku.
Medzi zložky zodpovedné za liečivé účinky arónie čiernoplodej patria najmä fenolické zlúčeniny. Vďaka obsahu rutínu pomáhajú rozširovať cievy, kvôli železu sú zase výborným bojovníkom proti chudokrvnosti. Súčasťou zloženia malvíc je aj prírodné sladidlo sorbitol, ktoré je vhodné pre diabetikov. Vysoká pigmentácia bobúľ má za následok, že arónia čiernoplodá nachádza uplatnenie i v potravinárskom priemysle, a to ako prírodné farbivo, prípadne korigens.
Vyberáme z nášho katalógu
Aké má arónia čiernoplodá účinky? Na čo je dobré jej užívanie?
Arónia čiernoplodá vďaka svojmu zloženiu predstavuje bohatý zdroj zdraviu prospešných látok pre človeka. Ich množstvo má v malviciach kríka až prekvapivo vysoké hodnoty. Aj preto sú účinky prítomné v širokom zastúpení. Ide najmä o:
- posilnenie imunity organizmu (neutralizuje v tele toxíny),
- harmonizáciu štítnej žľazy (po odstránení semien),
- znižovanie hladiny cholesterolu (ovplyvňuje iba zlé hodnoty),
- protizápalové účinky nielen na žlčník a žalúdok,
- prečistenie lymfatického systému,
- znižovanie vysokého tlaku, pomoc pri ďalších kardiovaskulárnych problémoch (účinná najmä šťava z arónie),
- protisklerotické účinky,
- detoxikačné účinky,
- podporu funkcie trávenia, pečene a obličiek,
- zvyšovanie vylučovania nežiaducich solí z organizmu,
- liečenie zápalu močových ciest,
- prevenciu voči zubnému kazu,
- pomoc pri angíne pectoris,
- podporu zraku (chráni oči pred UV žiarením, znižuje očný tlak, zabraňuje vzniku šedého zákalu),
- preukázateľné výsledky aj pri liečbe žltačky, reumy či Parkinsonovej choroby,
- potenciálne účinky na spomalenie rastu buniek niektorých druhov rakoviny,
- pozitívny vplyv na emocionálnu nerovnováhu a migrény.
Arónia recepty, využitie a spracovanie plodov
Konzumovať môžete samotné plody arónie čiernoplodej (pre lepšiu chuť je vhodné nechať ich na kríku čo najdlhšie), ale taktiež si z nich pripraviť džem, šťavu, sirup, čaj alebo sušené ovocie. Ak sa chcete spoliehať na výrobu odborníkov, siahnite napríklad po víne z arónie (udržiava si obsah fyziologicky cenných látok) alebo po bobuliach obalených v čokoláde.
Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. Preto aj pri produktoch z arónie dodržiavajte odporúčané množstvá dávkovania, ktoré nájdete na obale výrobku. Sledujte aj spôsob uskladnenia. Blahodarné účinky by sa mohli inak eliminovať. Ak si plánujete vyrobiť aróniové dobroty sami, nemusíte do nich pridávať žiadne špeciálne konzervačné látky, a to kvôli vysokému podielu antioxidantov.
Džem z arónie čiernoplodej
Pripravte si vlastný domáci aróniový džem. Ponúkame vám jednoduchý recept. Do hrnca vložte približne kilogram a pol bobúľ jarabiny čiernej, varte po zovretí ešte pätnásť minút a následne mäkké plody prepasírujte. Na jeden kilogram získanej hmoty budete potrebovať pol kilogramu cukru (môže byť aj trstinový), ktorý s ňou začnete opäť variť na miernom ohni. Nutné je miešanie a okamžité preliatie do pripravených pohárikov ihneď po zhustnutí. Tie dobre uzatvorte a nechajte odpočívať.
Aróniový sirup
Jarabinu čiernu môžete zmraziť bez toho, aby ste prišli o zdraviu prospešné látky. Urobte si z nej sirup, ktorý v podobe ľadových kociek pridáte do vody a získate zdravý a osviežujúci nápoj. Odšťavte ovocie v pomere 80 % arónie, 10 % černíc a 10 % malín. Následne pridajte cukor v pomere 1:1 (hmotnosť získanej šťavy rovná sa hmotnosti cukru). Nechajte zmes vychladnúť, naplňte ňou nádoby na ľad a vložte ich do mrazničky.
Šťava z arónie čiernoplodej
Ako sme už vyššie zmienili, v tejto podobe je účinná najmä na kardiovaskulárne ochorenia. Samozrejme, v podobe bez pridaných konzervantov, cukru či umelých farbív. Jej konzumácia má však oveľa širší záber na zdravie človeka. Ak sa cítite vyčerpaní a unavení, arónia vám dodá potrebnú energiu. Šťava však na rozdiel od plodov obsahuje malé množstvo vlákniny. Predaj nie je práve najlacnejšou záležitosťou. Jeden liter stojí cca osem eur.
Sušená arónia
Plody z arónie čiernoplodej môžete i sušiť, a to v sušičke ovocia, vo vlažnej pootvorenej rúre či dokonca na slnku. Využitie majú v múčnikoch a tortách, ale tiež pri príprave čaju. Nasekané alebo rozdrvené bobule pridajte do zmesi ovocného či čierneho čaju a vychutnajte si lahodnú chuť. Sušená jarabina čierna vám dokonca pomôže zastaviť hnačku. Stačí rozhryznúť a prehltnúť menšiu polievkovú lyžicu jej malvíc.