Alkalická diéta – zásaditý jedálniček, alkalizujúce potraviny, účinky (rakovina, osteoporóza)
Obsah článku
Alkalická diéta je in. Sľubuje účinný boj s tzv. prekysleným organizmom, prevenciu pred rakovinou a osteoporózou a hrdo ju propagujú zahraničné celebrity ako Jennifer Aniston, Kate Hudson či Victoria Beckham. Aké sú to alkalické potraviny, ako vyzerá zásaditý jedálniček a aké sú princípy tejto diéty?
V tomto článku sa dozviete všetko podstatné o tejto diéte a aj to, čo si o nej myslia odborníci na výživu a lekári.
Knihy o alkalickej diéte
Čo je alkalická diéta
Alkalická diéta sa často opisuje nie ako klasická diéta, ale životný štýl. Je založená na teórii, že naše telo je prirodzene alkalické, no my v ňom prijímaním kyselinotvornej stravy vytvárame kyslé prostredie. Prílišnou konzumáciou kyselinotvorných potravín (tvrdia, že strava dnešného človeka je z 98 % zložená kyselinotvornými potravinami) vraj dospievame k prekyslenému organizmu. Nadšenci tejto diéty si pH dokonca aj merajú, a to omočením lakmusového papierika v moči, ten sa zafarbí buď do žlta a oranžova, čo značí nízke pH (kyslé), alebo do zelena až modra, čo značí zásadité prostredie.
Táto diéta je založená na teórii, s ktorou prišiel Robert O. Young, autor knihy o alkalickej diéte. Ten tvrdí, že hlavným príznakom prekysleného organizmu, je únava, no ak je organizmus prekyslený dlhodobo, možno očakávať ďalšie príznaky, ako depresia, nervozita, časté infekcie a rakovina. Príliš veľa kyseliny v tele vraj spôsobuje, že telo nedokáže tak dobre prijať minerály a bielkoviny, čím je oslabená produkcia enzýmov a hormónov, a to vedie v vzniku rôznych chronických ochorení.
Ako liek na tzv. prekyslený organizmus odporúča Robert Young alkalickú diétu a rôzne alkalické produkty, ktoré na svojej stránke predáva. Ide o rôzne oleje, minerálne soli, výrobky z tráv a klíčkov, zázračné kvapky, prášky, nápoje a, samozrejme, vlastnú literatúru, vďaka ktorej túto diétu spopularizoval. Tieto výrobky za nemalé sumy sú často na báze sódy bikarbóny a sám Robert Young bol v roku 2016 obžalovaný z toho, že vykonával lekársku prax bez toho, aby mal na to licenciu a mnohých smrteľne chorých onkologických pacientov naviedol na to, aby si tieto predražené sódy bikarbóny kúpili. Za tieto počiny si v oku 2017 aj odsedel niekoľko mesiacov vo väzení.
Princípy alkalickej diéty
Hlavným princípom alkalickej diéty je dodržiavanie stravy podľa princípu 80:20, čo predstavuje pomer zásaditých a kyslých potravín. Okrem samotnej stravy ide o:
- úpravu životosprávy, pravidelná strava, 5 jedál denne v menších porciách, pričom hlavné jedlo je obed, nie večera,
- dôsledné dodržiavanie pitného režimu, pije sa hlavne voda ako neutrálna potravina, resp. alkalická filtrovaná voda,
- zvýšenie fyzickej aktivity,
- pohyb na čerstvom vzduchu,
- vylúčenie alkoholu a tabaku,
- vyhýbanie sa stresu a negativity,
- vyhýbanie sa umelým prísadám a emulgátorom v strave,
- relaxáciu, meditáciu,
- správne dýchanie,
- snahu byť šťastný, viac sa usmievať.
Ide v podstate o to, že sa človek snaží počas celého dňa vyberať zdravšie alternatívy v každej oblasti. Cieľom tejto diéty nie je nejaký krátkodobý úspech, ale snaha zmeniť životný štýl celoživotne a predísť tak rôznym ochoreniam, ktoré podľa Younga vyplývajú z prekyslenia organizmu. Výsledkom držania tejto diéty môže byť aj úbytok hmotnosti, pretože je založená na rastlinnej strave a úplnej eliminácii cukru.
Čo sa počas diéty môže jesť
- Zelenina – tvorí základ diéty. Je prospešná vďaka obsahu vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá dodáva pocit sýtosti a prispievak zdravému tráveniu a pravidelnému vylučovaniu. Odporúča sa najmä konzumácia listovej zeleniny, ktorá obsahuje množstvo prospešných látok obsiahnutých len v rastlinnej strave, napríklad chlorofyl. Ďalej sa odporúčajú zemiaky, cibuľa, cesnak, pór, strukoviny, brokolica a zelená zelenina. Vhodná je aj špargľa, artičoky, mrkva, cvikla, biela repa či pažítka.
- Ovocie – pri ovocí sa odporúča konzumovať ho s mierou a len príležitostne, a to kvôli obsahu cukru. Z ovocia je vhodné najmä tmavé ovocie a jablká, hrušky, citrusy a paradajky, rebarbora a avokádo.
- Sója a tofu – sója a produkty z nej ako tofu, sójové mlieko či jogurty sú skvelou náhradou mäsa a mliečnych produktov, kvôli vysokému obsahu bielkovín aj možnostiam využitia.
- Trávy – odporúča sa konzumácia jedlých typov trávy, ako pšenica, jačmeň či ovos. Tieto trávy majú prospešné účinky pre trávenie a tráviaci trakt. Tráva mladého jačmeňa sa napríklad používa na výrobu výživového doplnku zeleného jačmeňa, ktorý sa predáva ako prášok či tablety.
- Klíčky – sú známe ako superpotravina, môžete si ich jednoducho nakličať doma a konzumovať v malých množstvách. Obsahujú veľké množstvo enzýmov, bielkovín, vlákninu, vitamína A, B, C a E a esenciálne mastné kyseliny.
- Bylinky a korenie – čerstvé bylinky a korenie sú skvelé nielen na dochutenie jedál, ale sú aj zdrojom chlorofylu, podporujú trávenie, niektoré majú protizápalové účinky a pôsobia ako prírodné antibiotiká.
- Orechy, semienka a oleje – sú zdrojom zdravých tukov a omega-3 mastných kyselín. Odporúčajú sa hlavne mandle, píniové orechy, sezam, ľanové a slnečnicové semienka. Z olejov najmä olivový, kokosový, sezamový či ricínový olej.
- Ryby – sú bohatým zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín a množstva ďalších prospešných mikroživín. Ryby sa však odporúča konzumovať len s mierou a príležitostne, pretože predstavujú živočíšnu stravu, ktorá je podľa princípov tejto diéty zdrojom kyseliny.
- Nápoje – odporúča sa vypiť 2 – 3 l tekutín denne. Vhodné nápoje sú voda, voda s citrónovou šťavou, zeleninové šťavy, minerálka, rastlinné mlieko, bylinkové čaje či zelený jačmeň.
Kyselinotvorné potraviny, ktoré treba obmedziť
Potraviny, ktoré podľa zásad alkalickej diéty spôsobujú kyslé prostredie v tele, nie sú úplne zakázané, no ich konzumácia by sa mala v značnej miere obmedziť. Pomer zásaditých a kyslých potravín by nemal prekročiť 80:20. Tieto potraviny si teda môžete dopriať skutočne len v nevyhnutných prípadoch.
- Mäso a vajcia – zakázané sú všetky živočíšne potraviny (okrem rýb) a výrobky z nich, teda všetky druhy mäsa, šunky, salámy, paštéty, živočíšny tuk, vajíčka a podobne. Tieto potraviny vraj predstavujú pre trávenie záťaž a spôsobujú prekyslenie organizmu.
- Mliečne výrobky – sú na tom podobne, ako ostatné živočíšne výrobky. Zakázané je nielen mlieko, ale aj jogurty, kyslomliečne produkty, smotana, syry a tvaroh. Cukor a laktóza obsiahnuté v týchto výrobkoch sú vraj hrozbou pre prekyslenie organizmu.
- Fast food – obsahuje množstvo živočíšnej potravy, tukov a cukrov, čo nie je pre organizmus prospešné. Do tejto kategórie sa radia aj instantné jedlá a omáčky ako majonéza, tatárska omáčka, kečup, medovohorčicová omáčka a ďalšie.
- Biela múka – obsahuje množstvo sacharidov a prekysľuje organizmus. Nachádza sa v bielom pečive, ale aj cestovinách či koláčoch. Nahradiť sa má inými obilninami.
- Droždie – v alkalickej diéte sa veľmi zatracuje. Spôsobuje vraj vznik húb a kvasiniek v tele, ktoré spôsobujú ochorenia. Droždie a kvasinky sa nevyskytujú len v chlebe, ale aj v ďalších druhoch pečiva, kysnutých koláčoch či v pive.
- Cukor – cukor je pri tejto diéte úplne zakázaný. Nesmie sa nahradiť ani hnedým cukrom, stéviou, medom či inými náhradami cukru. Cukor a sladidlá sa totiž považujú za hlavné dôvody prekyslenia organizmu.
- Káva a čaj, alkohol – zvyšujú tvorbu žalúdočných štiav, neprospievajú tráveniu a spôsobujú kyslé prostredie.
Príklad jedálnička na celý deň
- Raňajky: smoothie z baby špenátu, uhorky a semienok
- Desiata: hrsť vlašských orechov
- Obed: hokaidová polievka s tekvicovým olejom a tekvicovými semienkami
- Olovrant: čerstvá zelenina
- Večera: grilovaná zelenina s kúskami tofu, avokádom, korením a bylinkami podľa chuti
Pre koho nie je vhodná
Alkalická diéta sa neodporúča pre deti a osoby mladšie ako 18 rokov, tehotné a dojčiace ženy a ľudí so zdravotnými obmedzeniami, ktorým by lekár túto diétu neodporučil. Predtým, než sa rozhodnete začať s alkalickou diétou, by ste sa mali rozhodne poradiť o jej vhodnosti so svojím lekárom.
Má alkalická diéta nejaké nevýhody?
Ak sa budeme pozerať na problematiku pH v ľudskom organizme podľa teórií Roberta Younga, tak sa nám táto diétu bude zdať ako zmysluplná a život zachraňujúca. Ak sa na ňu ale pozrieme kriticky, zistíme niekoľko nedostatkov:
- Diéta vylučuje zo stravy množstvo potravín, ktoré sú vo svojej podstate zdravé a potrebné pre naše telo. Ide napríklad o mliečne potraviny, jogurty, množstvo druhov ovocia, vajcia, biele mäso či zelený čaj.
- Takouto stravou oberá diéta človeka o množstvo živín, ktoré by pestrou stravou dostal. V prípade, že sa človek rozhodne túto diétu dodržiavať, mal by pravidelne absolvovať lekárske vyšetrenia, keďže mu môžu chýbať niektoré vitamíny (napr. B12).
- Niektoré potraviny sú zaradené nesprávne, napríklad taký citrón, ktorý sa pokladá za alkalický a odporúča sa konzumovať, má preukázateľne nízke pH a patrí jednoznačne ku kyslým potravinám.
- Diéta je založená na ničom nepodloženej teórii o prekyslení organizmu, ktorá vznikla vďaka Robertovi Youngovi a ktorej sa ešte budeme venovať.
- Najväčším problémom tejto teórie a osoby Roberta Younga je, že sa snaží presviedčať vážne chorých ľudí, najmä onkologických pacientov, aby prerušili svoju liečbu a dali sa na alkalickú diétu, čo je nielen nemorálne, ale aj protizákonné.
Skúsenosti
Na internetových fórach je nemálo diskutujúcich, ktorí sa snažia vymieňať si rady ohľadom alkalickej diéty a ako sa zbaviť nechceného prekyslenia organizmu. Bohužiaľ, ide viac-menej o dve skupiny ľudí. Prvú skupinu tvoria ľudia, ktorí sa prišli informovať v dobrej viere, že konečne našli ten správny recept na zdravý a šťastný život. Títo ľudia si väčšinou prečítali niečo na internete alebo sa k ním dostala kniha Roberta Younga a rozhodli sa zmeniť svoju životosprávu.
V druhej skupine sú ľudia, ktorí sršia dobre mienenými radami, ktorí si vraj diétou, očistou a detoxom už prešli a na vlastnej koži vyskúšali, ako sa im zmenila nálada k lepšiemu, majú viac energie, zbavili sa bolestí, alergií, infekcií a kadejakých neduhov. Títo zástancovia alkalickej diéty však hneď dokážu ponúknuť aj nelacné produkty, ktoré sú pre diétu nevyhnutné, buď ak ich kontaktujete správou, alebo link na predaj produktu poskytnú hneď v komentári.
Túto diétu však nemusíme úplne zatracovať – určite mnohým prospela ako detox alebo sa niektorým podarilo zhodiť nadbytočné kilogramy. Dodržiavať túto diétu dlhodobo však môže byť riskantné a viesť k zdravotným komplikáciám, najmä ak sa niekto rozhodne vymeniť riadnu liečbu za alkalickú diétu.
Čo si o alkalickej diéte myslia odborníci?
Asi nikoho neprekvapí, že odborníci nemajú na túto diétu pozitívny názor. Je totiž plná chybných úvah a teórií, s ktorými prišiel človek bez medicínskeho vzdelania a hlbšieho pochopenia biochémie. Na to, aby sme vysvetlili omyly tejto diéty, si najprv vyjasnime čo to o pH a tzv. prekyslenom organizme. pH a kyslé, resp. zásadité prostredie možno merať na spektre od 0 do 14, pričom 0 značí úplne kyslé prostredie a 14 úplne zásadité. Neutrálne prostredie má hodnotu 7.
Náš organizmus zostáva vo vyrovnanom pH v hodnotách 7,35 – 7,45, no rôzne časti tela môžu mať rôzne hodnoty. Typickým príkladom je žalúdok, ktorý je plný žalúdočných kyselín potrebných na trávenie. pH v žalúdku je okolo 2 – 3,5. Vidíme, že tak, ako má pH v žalúdku úplne iné hodnoty ako krv, tak bude mať aj moč hodnoty iné, než aké sa nachádzajú reálne vo vašej krvi.
V prvom rade treba pochopiť, že moč je odpadový materiál, preto jeho hodnoty naozaj budú odrážať hodnoty stravy, ktorú konzumujete. Aj hodnoty moču sú však relatívne – iné hodnoty bude mať prvý ranný moč a iné nameriate popoludní. Hodnota pH moču sa nerovná hodnote pH krvi. A v tom spočíva celý problém tejto diéty.
Keďže diétu vytvoril človek, ktorému chýba hlbšie pochopenie biochémie, úplne mu unikol fakt, že hodnota pH v našom tele je stabilná – musí byť, inak by sme jednoducho zomreli. Táto hodnota okolo 7,4 sa udržiava procesmi ako dýchanie a vylučovanie odpadových látok. Nezáleží na tom, aké kyslé je jedlo, ktoré konzumujeme – telo z neho príjme potrebné makro- a mikroživiny a zvyšok vylúči prostredníctvom moču, stolice či potu.
Na základe tejto mylnej teórie teda diéta nariaďuje obmedziť spektrum potravín, ktoré obsahuje potrebné živiny, množstvo ovocia, ktoré obsahuje vitamíny, a mäso, vajcia a mliečne výrobky, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Táto diéta je skutočne chudobná práve na bielkoviny, ktoré sú potrebné pre formovanie svalstva a správne fungovanie tela.
Ďalším problémom tejto diéty je to, že sa snaží mylne informovať o pôvode ochorení, ako napríklad rakoviny alebo osteoporózy. Je založená na tvrdení, že tieto a mnoho ďalších ochorení vzniká práve kvôli kyslému prostrediu. Tieto dohady neboli nikdy vedecky potvrdené, práve naopak – bolo dokázané, že kyslé prostredie vzniká kvôli ochoreniu, no nie je pôvodom ochorenia.
Za benefity alkalickej diéty možno považovať akurát to, že sa snaží propagovať konzumáciu väčšieho množstva zeleniny a zdravých potravín, akými sú klíčky či zelené potraviny. Diéta tiež diktuje pravidelný pitný režim, zákaz alkoholu a tabaku, viac pohybu či relaxácie, čo sú nepochybne zdraviu prospešné zmeny.