Ako znížiť cholesterol? Lieky a strava pre dobré hodnoty
Obsah článku
Aj keď slovo cholesterol v súčasnosti vystupuje v úlohe akéhosi strašiaka, ide o životne dôležitý prvok nášho tela, pretože tvorí zložku každej jeho bunky.
Cholesterol je tuková látka, nevyhnutná pre správne fungovanie organizmu. To sa odvíja práve od jeho optimálnej hladiny 5,0 mmol/l.
Obľúbené prípravky na zníženie cholesterolu
Dobrý cholesterol verzus zlý cholesterol
Cholesterol je súčasťou buniek, ale tiež krvi. Tvoria sa z neho niektoré druhy hormónov, vitamín D aj žlčové kyseliny. Jeho vznik má na starosti pečeň, no do ľudského tela sa dostáva aj prostredníctvom prijímania potravy. Práve tá je často príčinou zvyšovania odporúčaných hodnôt. Riziko kardiovaskulárnych ochorení tým pádom stúpa. HDL je skratka pre tzv. dobrý cholesterol.
Ide o anglický preklad slov „high density lipoprotein“. Častice s vysokou hustotou transportujú nadbytok cholesterolu z tkanív do pečene, kde sa vylučuje do žlče a následne premieňa na žlčové kyseliny, ktoré sú potrebné pri trávení tukov. Zjednodušene povedané, ide o „žrúta“ zlého cholesterolu.
LDL skratka je označením pre tzv. zlý cholesterol, „low density lipoprotein“. Nadmerné hladiny lipoproteínu s nízkou hustotou spôsobujú, že cholesterol sa ukladá v cievnych stenách. To často vedie k vzniku aterosklerózy. Za zvýšenie LDL môže predovšetkým pravidelný prísun nasýtených tukov v potrave v kombinácii nedostatku pohybu.
Z recenzií výrobku:
Cholesterol sa v krvi prenáša prostredníctvom lipoproteínov. Tie okrem HDL a LDL prenášajú i tzv. triglyceridy. Pri ich vysokej produkcii (spôsobenej stravou) vzniká viac lipoproteínov LDL, čo má za následok vytváranie drobných zápalových ložísk.
Ak ich je priveľa, špeciálne biele krvinky požierajúce choré tkanivá, tzv. makrofágy, sa nimi presýtia a zmenia na „penové bunky“, ktoré postupne upchávajú cievy.
Cholesterol a hodnoty – aká je odporúčaná norma?
Ukazovateľom cholesterolu nie je len jeho komplexná optimálna hladina. Dôležité je poznať hodnoty HDL k pomeru LDL:
- HDL dobrý cholesterol má optimálnu hladinu nad 1mmol/l u mužov, u žien nad 1,2 mmol/l. Platí pritom, že čím je jeho hladina vyššia, tým lepšie pre náš organizmus
- LDL zlý cholesterol by nemal presiahnuť hladinu 3 mmol/l. Ak sa tak stane, hrozia rôzne zdravotné komplikácie, spojené so vznikom srdcovo-cievnych chorôb
- ľudia nad pätnásť rokov by mali mať optimálnu hladinu cholesterolu v krvi 5,0 mmol/l
- ľudia do pätnásť rokov majú túto hodnotu zníženú na 4,4 mmol/l
Cholesterol a strava - potraviny, ktorým sa oplatí vyvarovať
Nie sú tuky ako tuky. Zdraviu prospešné sú tuky bohaté na omega-3 mastné kyseliny (rybí tuk). Tie priaznivo ovplyvňujú obehovú sústavu a srdcový rytmus. Naopak pôsobia tzv. nasýtené tuky. Nájdete ich väčšinou vo výrobkoch živočíšneho pôvodu, v jedlách patriacich do rýchleho občerstvenia, aj v zákuskoch. Medzi nevhodné jedlá patria:
- údené a tučné mäso, vnútornosti, zabíjačkové polievky
- smotanové jogurty a smotana
- tučné syry (nad 30% tuku)
- margaríny, stužené tuky, bravčová masť, kokosový olej
- majonéza
- vajcia (žĺtka síce obsahujú cholesterol, ale i omega-3 mastné kyseliny, preto je ich obmedzená konzumácia možná)
- zmrzlina a sladkosti, ktoré majú nízky obsah kakaa
- búrske a kokosové orechy
- sladené nápoje, nadmiera alkoholu (v malej miere nie je zakázaný)
Cholesterol a jedálny lístok – ako znížiť zvýšený cholesterol?
Zvýšenie optimálnej hodnoty LDL znamená i zvýšenú pozornosť v oblasti stravovania a celkovej životosprávy. Kombinácia pohybu, cvičenia, vhodných potravín a dodržiavanie pitného režimu je základným vzorcom na zlepšenie zdravotného stavu. Zredukujte sacharidy, vyprážané jedlá, opatrne s cukrom i so soľou. Medzi vhodné jedlá patria:
- chudé mäso (bez kože) a ryby
- netučné vývary, polievky so zeleniny a strukovín
- nízkotučné jogurty, acidofilné mlieko a tvaroh
- syry nepresahujúce hodnotu tuku 30%
- olivový, ľanový, repkový olej
- ovocie a zelenina (všetky druhy, predovšetkým cibuľa, cesnak, fazuľa, avokádo)
- celozrnné pečivo
- čokoláda s vysokým obsahom kakaa, müsli, niektoré ovocné a tvarové dezerty
- čistá a minerálna voda (ktorá neobsahuje veľa sodíka)
- ovocné šťavy a džúsy bez pridaného cukru
- čierny a zelený čaj
Prírodné lieky na cholesterol
Neprezradíme žiadnu novinku, ak povieme, že najlepším liekom na udržanie zdravej hladiny cholesterolu je prevencia. Aj v prípade, ak sa hodnoty zvýšili je najlepším riešením zmena životného štýlu. Hovorí sa to jednoducho, oveľa ťažšia je realizácia. Vyhýbajte sa stresovým situáciám, prostrediu a ľuďom, ktorí vás oberajú o energiu. Jedzte pravidelne, no menšie porcie. Obohaťte vašu stravu o zdravé jedlá, doprajte si prechádzky na čerstvom vzduchu, zacvičte si aspoň trikrát v týždni po tridsať minút.
Skoncujte s fajčením. Stačí, že vám riziko vzniku aterosklerózy zvyšuje cholesterol.
Čo sa týka výživových doplnkov, v tejto súvislosti nie sú preukázané negatívne účinky. Hľadajte produkty s obsahom niacínu, ✅ rybieho oleja, vlákniny (svetlé psyllium), extrakty z artičok, ľanových semienok, proteíny zo sóje, ✅ chioská masticha a podobne. Je však nutnosťou poradiť sa o ich užívaní s lekárom. Bez obáv si môžete uvariť aj špeciálne ✅ čaje na cholesterol - zmesi bylín, ktoré pomáhajú znižovať zlý cholesterol v krvi.
Odpovedať
Odpovedať