3 tipy na zdravé smoothie, ktoré posilní vašu imunitu
Obsah článku
Smoothie je jednoduché na prípravu aj konzumáciu. Pohárik doslova nabitý vitamínmi možno prispôsobiť aktuálnej sezóne. Vyskúšať môžete jeden z našich troch osvedčených receptov, ktoré okrem vašich chuťových buniek potešia aj vašu imunitu.
Čo je to smoothie?
Smoothie je nápoj pripravený z rozmixovaného ovocia či zeleniny. Súčasťou môže byť aj voda, jogurt alebo mlieko a ďalšie ingrediencie na dochutenie. V prípade „smutíčiek“ na posilnenie imunity budeme pripravovať nápoje s vysokým obsahom vitamínu C. Pridáme aj zázvor, ktorý je na zvýšenie obranyschopnosti ako stvorený. Zaujímavým variantom bude aj ohriate smoothie.
1) Pomarančovo-mrkvové smoothie so zázvorom
Prvé smoothie, ktoré si pripravíme, bude plné vitamínov. Základom sú totiž pomaranče a mrkva.
Pripravte si:
- 2 pomaranče
- 2 mrkvy
- zázvor
- med
- 100 ml vody
Postup prípravy:
Pomaranče nezabudnite olúpať. Šupka je nepríjemne horká a do pomarančových smoothies ani freshov rozhodne nikdy nepatrí. Odporúčame olúpať aj mrkvu a zázvor. Všetko dajte do smoothie makeru a pridajte vodu. Ak chcete piť smoothie studené, máte hotovo.
Existuje taktiež teplý variant. V takom prípade prelejte smoothie do rajnice a ohrejte. Pozor, čím viac smoothie ohrejete, tým viac vitamínu C sa stratí. Preto sa snažte, aby smoothie neprešlo varom. Zohrejte ho podľa vlastných preferencií na 40 až 60 stupňov Celzia. Na záver môžete pridať lyžičku medu, ktorá sa vďaka teplote ľahko rozpustí, chvíľu miešajte, potom odstavte a prelejte do pohára.
2) Smoothie so sušenými marhuľami v müsli štýle
Druhé smoothie je trochu netradičné, môžete ho však vypiť napríklad ráno na raňajky a naštartovať tak obranyschopnosť na celý deň.
Pripravte si:
- 10 sušených marhúľ
- 70 gramov müsli alebo ovsených vločiek
- 500 ml mlieka
- 1 jablko
- 10 jahôd (možno použiť mrazené)
- lyžičku škorice
Postup prípravy:
Do misky nasypte müsli alebo vločky a pridajte sušené marhule. V prípade, že ste siahli po mrazených jahodách, pridajte aj tie. Potom misku zalejte mliekom a nechajte cez noc v chladničke. Ráno všetko dajte spoločne s jablkom do smoothie makeru. Hotové smoothie dochuťte lyžičkou škorice a premiešajte. Aj toto smoothie môžete na záver ohriať v rajnici na približne 50 stupňov Celzia.
3) Tekvicové smoothie
Do jesenných dní sa skvele hodí tekvicové smoothie. Ľahko si ho pripravíte napríklad z tekvice hokaido.
Pripravte si:
- menšiu tekvicu hokaido
- 300 ml mlieka (podľa potreby viac)
- škoricu
Tekvicu nakrájajte na niekoľko menších kúskov, zbavte sa stredu a zrniečok. Nakrájanú tekvicu dajte do rúry na plech s papierom na pečenie a pečte domäkka asi 30 minút na 170 stupňov Celzia (podľa potreby môže byť nutné piecť dlhšie). Potom nechajte vychladnúť a lyžicou zoškrabnite zo šupky dužinu do smoothie makeru a zalejte mliekom. Hotovú pastu zlejte do rajnice a priveďte za stáleho miešania do varu. Podľa potreby (ak je zmes príliš hustá) pridajte mlieko. Pridajte aj škoricu na dochutenie. Kto má rád, môže dosladiť. Potom ešte premiešajte a zlejte do pohára.