Histamín je chemická látka, ktorá sa prirodzene tvorí v našom organizme a je zodpovedná za množstvo procesov v našom tele.Histamín je taktiež v rôznej miere prítomný v potravinách, takže ho telo príma aj touto cestou.
Prebytočný histamín je za normálnych okolnosti odbúraný v jednotlivých bunkách tela enzýmom zvaným metyltransferáza. Histamín z potravín je odbúravaný priamo v tráviacom trakte enzýmom diaminooxidáza (DAO). Ak je v organizme nedostatok diaminooxidázy, histamín nie je v dostatočnej miere odbúravaný a hromadí sa v tele. Tento jav definujeme ako histamínová intolerancia.
Aké sú príčiny histamínovej intolerancie? Ako sa prejavuje? Ktoré potraviny nám pri tejto diagnóze škodia? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku!
Ako už isto tušíte, hlavnou príčinou vzniku histamínovej intolerancie je nadmerné hromadenie histamínu v tele.
Dôvodov tohto hromadenia môže byť niekoľko:
Dlhodobá konzumácia potravín s vysokým množstvom histamínu - vedci sa však domnievajú, že daná osoba musí mať aj určité genetické predpoklady na rozvoj choroby. Je teda pravdepodobné, že samotný zvýšený príjem histamínu chorobu nespôsobuje.
Organizmus začne sám produkovať histamín vo zvýšenej miere - to sa stáva najmä pri alergických reakciách alebo bakteriálnych infekciách
Enzým diaminooxidáza je v tele nedostatočne aktívny, alebo je jeho činnosť narušená - keďže diaminooxidáza sa nachádza v tráviacom trakte, môže byť u osôb, ktoré trpia ochoreniami tráviaceho traktu jej činnosť narušená. Častý je súvis s ochoreniami pažeráka, tenkého a hrubého čreva, pečene, žlčníka, ale aj pri Crohnovej chorobe či celiakii.
Histamínová intolerancia však môže mať aj prechodný charakter. Vzniká vtedy, ak je aktivita diaminooxidázy znížená len prechodne. To je najmä počas užívania niektorých liekov, po požití veľkého množstva alkoholu (opica), pri črevnej chrípke alebo po náročnejších operáciách. V takomto prípade sa hladina diaminooxidázy po odstránení príčiny jej poklesu opäť zvýši.
Svoju imunitu posilňujem aj doplnkami výživy. V minulosti som už mal dobrú skúsenosť s doplnkami, ktoré obsahovali výťažky z rastliny moringa olejodárna. Aká je moja skúsenosť s doplnkom Moringa Caribbean ANTI-HISTAMIN?
Histamín v tele plní množstvo fyziologických funkcii najmä v dýchacom, tráviacom, urogenitálnom, nervovom a cievnom systéme. Ovplyvňuje najmä hladké svalstvo, ktoré sa nachádza v cievach, srdci, črevách a maternici. Ovplyvňuje taktiež fungovanie mozgu, cyklus bdenia a spánku či psychiku. Práve preto, že histamín ovplyvňuje prakticky všetky funkcie nášho tela, sú jeho príznaky rôznorodé.
Začervenanie pokožky, vyrážky, opuchy rôznych častí tela, vrátanie pier a jazyka - účinkom na cievy dochádza k ich rozširovaniu, čím uniká tekutina z ciev do okolia. Tým môže vznikať na koži žihľavka, teda malé pupienky blízko pri sebe, opuchy a začervenania.
Migréna a bolesti hlavy - vnikajú únikom tekutiny z rozšírených mozgových ciev
Zvýšená vodnatá sekrécia z nosa, opuch sliznice nosa, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov - opuch priedušiek a ich následné zúženie môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním a príznaky podobné astmatickému záchvatu
Zvýšená činnosť srdca, tachykardia, poruchy srdcového rytmu, kolísavý tlak - kvôli už spomínanému rozšíreniu ciev
Bolesti brucha, koliky, hnačky, pálenie záhy - histamín nie je v tráviacom trakte odbúravaný v dostatočnej miere a jeho nadmerné množstvo môže spôsobovať tráviace ťažkosti
Poruchy menštruačného cyklu, potraty, predčasné pôrody - zvýšené množstvo histamínu ovplyvňuje niektoré hormóny v tele. V tehotenstve prirodzene stúpa hladina diaminooxidázy, je to zabezpečené priamo placentou, ktorá takto chráni plod pred účinkami histamínu.
Liečba histamínovej intolerancie
Prvým krokom k zmierneniu ťažkostí je bezhistamínová diéta, čo je vlastne spôsob stravovania, kedy pacient zo svojho jedálnička vylúči potraviny, ktoré obsahujú zvýšené množstvo histamínu. Dôležité je ale podotknúť, že napriek všeobecnému jedálničku pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou, nie každý histaminik netoleruje všetky zakázané potraviny. Odporúča sa preto začať s povolenými potravinami, postupne pridávať aj niektoré zakázané a sledovať príznaky. Pretože potravina, ktorá vadí jednému, nemusí spôsobovať problémy aj druhému.
Na začiatok je dobré vedieť, že potraviny z hľadiska množstva histamínu sa rozdeľujú do 4 skupín:
Potraviny, ktoré v sebe obsahujú histamín - ich príjmom teda zvyšujeme jeho hladinu v tele. Sú to najmä paradajky, špenát, baklažán, jahody, červené víno, kysnuté potraviny, zaváraniny,..
Liberátory - neobsahujú histamín, ale obsahujú látky, ktoré spôsobujú zvýšené uvoľňovanie histamínu z buniek. Sú to banány, surový vaječný bielok, konzervačné látky (éčka), aditíva,..
Blokátory - bránia pôsobeniu diaminooxidázy. Je to najmä alkohol, kakao, čokoláda, čierny a zelený čaj
Antihistaminiká - látky brániace uvoľňovaniu histamínu. Je to vitamín C, B6, D, bazalka, biely čaj,..
Chronická forma histamínovej intolerancie je neliečiteľná, no pokiaľ budete dodržiavať niekoľko zásad stravovania môžete aj s touto chorobou žiť plnohodnotný život. Postupom času si vytvoríte svoj vlastný zoznam povolených a zakázaných potravín, vďaka ktorému dokáže úplne potlačiť prejavy ochorenia.
Povolené potraviny pri histamínovej intolerancii
Stravovanie človeka s histamínovou intoleranciou je síce plné obmedzení, receptov na internete je našťastie celkom dosť.
Pri troche fantázií si môžeme uvariť plnohodnotné jedlo z týchto dovolených potravín:
Zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie, ovsené vločky
Chlieb a pečivo z nekysnutého cesta, napríklad bezlepkové pečivo
Druhým liečebný krokom je užívanie výživových doplnkov obsahujúcich enzým diamonooxidáza vo forme kapsúl. Najznámejší a zároveň najobľúbenejší takýto prípravok je Daosin, ktorý sa užíva 1-3x denne pred jedlom.
Daosin obsahuje enzým DAO živočíšneho pôvodu. Jeho užívaním pred jedlom sa v tenkom čreve zvýši množstvo DAO a v tráviacom trakte sa tak urýchli premena histamínu z potravín. Vďaka tomu budete môcť občas porušiť diétu a nehľadieť na zloženie stravy.
Balenie 30 tabliet vám vydrží 15 dní. Odporúča sa totiž užívať 1 kapsula 2x denne pred jedlom.
pomáha spracovávať histamín v tele
uľahčuje trávenie
funguje takmer okamžite
Farbivá a konzervačné látky, stabilizátory a zvýrazňovače chute
Sója
Kuracie mäso
Počas procesu kvasenia, aj v úplných začiatkoch, sa tvorí histamín, preto sa neodporúča konzumovať víno, pivo, sekty či destiláty. V čerstvých potravinách je oveľa menšie množstvo histamínu ako v potravinách, ktoré dlhšie stoja.
Jedlo preto neuskladňujte a neprihrievajte na druhý deň, je v ňom totiž už oveľa väčšie množstvo histamínu ako deň predtým. Z rovnakého dôvodu sa vyhýbajte konzervám. Hodnota histamínu sa zvyšuje dokonca aj mrazením potravín a kysnutím cesta.
MycoSlim Mycomedica je zmes liečivých čínskych húb, ktorá podporuje metabolizmus, trávenie a zároveň pomáha udržať si optimálnu telesnú hmostnosť. To, či doplnok pomohol našej...
Svoju imunitu posilňujem aj doplnkami výživy. V minulosti som už mal dobrú skúsenosť s doplnkami, ktoré obsahovali výťažky z rastliny moringa olejodárna. Aká je moja skúsenosť s doplnkom...
Dlhodobo striedam probiotiká, ktoré mi s mojimi ťažkosťami pomáhajú. Aj napriek tomu sa u mňa z času na čas objavia nepríjemné ťažkosti s trávením. Ako mi pomohol Revicolin?