Golden Nature L-Citrulín 100 tabliet
L-Citrulín je neesenciálna aminokyselina. To znamená, že si ju telo dokáže vyprodukovať samo. Avšak v niektorých prípadoch nie je na škodu ju suplementovať, pretože jej vyššia úroveň podporuje výkon a zdravie. Citrulín bol pred viac ako sto rokmi objavený v melóne, ktorý je jedným z mála potravinových zdrojov, kde sa vyskytuje. Jeho názov bol preto odvodený od latinského slova citrullus, čo je v preklade vodný melón.
Citrulín je nevyhnutnou súčasťou tzv. močovinového cyklu (spolu s arginínom a ornitínom). Hlavnou úlohou tohto procesu je odstraňovať prebytočný dusík pomocou močoviny, kedy sa z tela dostane toxický amoniak, ktorý vzniká bežne v ľudskom tele ako odpadová látka pri rozklade práve dusíkatých látok. Amoniak alebo čpavok je pre bunky jedovatý a jeho zvýšená hladina môže mať negatívny dopad na funkcie organizmu.
Citrulín má v tele mnoho dôležitých funkcií, avšak nie je využívaný na tvorbu bielkovín priamo, ako je to u väčšiny iných aminokyselín. Zvyšuje hladinu oxidu dusnatého (NO), čo zohráva významnú úlohu pri vazodilatácii (rozširovaní ciev). To zaisťuje lepší prietok krvi v cievach a kyslík je tak po tele lepšie distribuovaný a vďaka tomu dochádza okrem iného aj k zníženiu krvného tlaku. Ďalej prispieva k zvýšeniu energie, lepšiemu výkonu a oddialeniu únavy, minimalizuje riziko pretrénovania, podporuje syntézu bielkovín a kreatínu a má tiež vplyv na produkciu testosterónu.
Dávkovanie: Užívajte 2-4 kapsule denne, zapiť dostatočným množstvom tekutiny.
Zloženie: L-Citruline Malate 2:1 - 700 mg, transparentná rastlinná (HPMC) kapsula (vhodná pre vegánov).
Upozornenie: Výživový doplnok s obsahom citrulínu. Výživový doplnok neslúži ako náhrada pestrej a vyváženej stravy. Nie je určené pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Ukladajte mimo dosahu detí. Chráňte pred vlhkom a priamym slnečným svitom. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie 4 kapsule. Nie je vhodné kombinovať s alkoholom.
L-Citrulín je neesenciálna aminokyselina. Bol pred viac ako sto rokmi objavený v melóne, ktorý je jedným z mála potravinových zdrojov, kde sa vyskytuje.
Viac informácií ...